Zmiana nazwiska ? Kubiak , Bryk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
Nazwisko mojego pra Kubik/ Kubiak tak zapisane jest w akcie ur.. Nie mogąc znaleść aktu ślubu mojego pra o imieniu Andrzej Kubik - Kubiak, zauważylam iž jest akt ślubu Andrzeja nie ubiak, ale jest Andrzej Bryk. a imie mojej pra...babci pasuje
Szukając dalej znalazlam zgon ojca Anadrzeja, Jakuba o nazwisku Bryk.
Czy źle szukam? Czy zmiana nazwiska ...
Czy można gdzie znaleś zapis o zmianie nazwiska?
Szukam w metrykach parafii Kazimierz.
Pozdrawiam
Edmunda
Nazwisko mojego pra Kubik/ Kubiak tak zapisane jest w akcie ur.. Nie mogąc znaleść aktu ślubu mojego pra o imieniu Andrzej Kubik - Kubiak, zauważylam iž jest akt ślubu Andrzeja nie ubiak, ale jest Andrzej Bryk. a imie mojej pra...babci pasuje
Szukając dalej znalazlam zgon ojca Anadrzeja, Jakuba o nazwisku Bryk.
Czy źle szukam? Czy zmiana nazwiska ...
Czy można gdzie znaleś zapis o zmianie nazwiska?
Szukam w metrykach parafii Kazimierz.
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
-
Tomasz_Swierzb

Edmundo zależy o jakich latach piszesz. Przełom XVIII/XIX wieku to dalszy czas kształtowania się nazwisk. Z przezwisk i przydomków powstają nazwiska, które w przeważającej większości przetrwały do dziś w niezmienionej, bądź lekko zdeformowanej formie...
Taką samą rozkminę miałem u mnie z nazwiskiem Duziak... Szukałem i nic znaleźć nie mogłem, aż nagle przez czysty przypadek znalazłem rodzinę o nazwisku Matczak/Mańczak... Imiona mi się zgadzały to też śledziłem tę rodzinę, aż nagle znalazłem akt ślubu na nazwisko "'Matczak czyli Duziak". Było to w Łowiczu w Archiwum Archidjecezjalnym i miałem ochotę uściskać z radości księdza
Jak się to stało, że z Matczaka zrobił się Duziak?? Może był wielki, rosły chłop??
Jeszcze jeden taki przypadek miałem z nazwiskiem Mańkowski...Mojej babci mama z domu Mańkowska, to też jej rodziców szukałem pod tym samym nazwiskiem i lipa... Ale trafiłem na trop Mańkowskich i ich śledziłem... Nie mogłem znaleźć aktu mojego Mańkowskiego, nic mi się nie zgadzało, aż nagle znalazłem do pod nazwiskiem Manista, a w akcie małżeństwa występuje jako... Manista vel Mańkowski...
Wydaje mi się, że w przypadku Włościan nikt nie robił wpisów o zmianie nazwiska... Przeszłyszenie, próba "uszlachetnienia", pomyłki w przeszłości decydują o naszym nazwisku w chwili obecnej
A jeżeli masz akt urodzenia Andrzeja Kubika/Kubiaka to porównaj z Andrzejem Brykiem imiona rodziców, miejsca urodzenia, wiek
I baw się w dedektywa
Pozdrawiam serdecznie z Łodzi
Taką samą rozkminę miałem u mnie z nazwiskiem Duziak... Szukałem i nic znaleźć nie mogłem, aż nagle przez czysty przypadek znalazłem rodzinę o nazwisku Matczak/Mańczak... Imiona mi się zgadzały to też śledziłem tę rodzinę, aż nagle znalazłem akt ślubu na nazwisko "'Matczak czyli Duziak". Było to w Łowiczu w Archiwum Archidjecezjalnym i miałem ochotę uściskać z radości księdza
Jeszcze jeden taki przypadek miałem z nazwiskiem Mańkowski...Mojej babci mama z domu Mańkowska, to też jej rodziców szukałem pod tym samym nazwiskiem i lipa... Ale trafiłem na trop Mańkowskich i ich śledziłem... Nie mogłem znaleźć aktu mojego Mańkowskiego, nic mi się nie zgadzało, aż nagle znalazłem do pod nazwiskiem Manista, a w akcie małżeństwa występuje jako... Manista vel Mańkowski...
Wydaje mi się, że w przypadku Włościan nikt nie robił wpisów o zmianie nazwiska... Przeszłyszenie, próba "uszlachetnienia", pomyłki w przeszłości decydują o naszym nazwisku w chwili obecnej
A jeżeli masz akt urodzenia Andrzeja Kubika/Kubiaka to porównaj z Andrzejem Brykiem imiona rodziców, miejsca urodzenia, wiek
Pozdrawiam serdecznie z Łodzi
...
Tomaszu, też tak myśle, ale ciekawe, że raz piszą Kubiak a inny raz Bryk, że nie trzymią sie je jednego nazwiska.
U mnie jest tak :
Ślub 11. 9 1826 Andrzej Bryk i Franciszka Kozłowska
syn Andrzeja i Franciszki ur.27.6. 1836 Ludwik Kubiak
Ślub Ludvik Bryk i Barbara Borowska
Pozdrawiam do Łodzi
Edmunda
Tomaszu, też tak myśle, ale ciekawe, że raz piszą Kubiak a inny raz Bryk, że nie trzymią sie je jednego nazwiska.
U mnie jest tak :
Ślub 11. 9 1826 Andrzej Bryk i Franciszka Kozłowska
syn Andrzeja i Franciszki ur.27.6. 1836 Ludwik Kubiak
Ślub Ludvik Bryk i Barbara Borowska
Pozdrawiam do Łodzi
Edmunda
Ostatnio zmieniony pn 05 maja 2014, 22:26 przez Edmunda, łącznie zmieniany 1 raz.
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
-
Tomasz_Swierzb

A jakie są imiona rodziców pana młodego w akcie małżeństwa Ludwika z Barbarą?
Kubik-Bik-Brik-Bryk... Jak był "wiekowy" Ksiądź mógł zniekształcić nazwisko... Takie moje kombinacje
Kubik-Bik-Brik-Bryk... Jak był "wiekowy" Ksiądź mógł zniekształcić nazwisko... Takie moje kombinacje
-
slawek_krakow

Re: Zmiana nazwiska ? Kubiak , Bryk
Akt. nr.33Tomasz_Swierzb pisze:A jakie są imiona rodziców pana młodego w akcie małżeństwa Ludwika z Barbarą?
ślub Andrzej Bryk i Franciszka Kozlowska
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =31-34.jpg
Akt nr. 81
ur. Ludwik Kubiak
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 76-081.jpg
Akt nr. 6
ślub Ludwika i Barbary
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 03-006.jpg
Akt nr. 103
ur. Ewa Kubik
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 00-105.jpg
Czyżby faktyczniě Kubiak nazywał się Bryk ?
Edmunda
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
Miedzy slubem - akt nr 33 a ur. Ludwika Kubiaka - akt nr 81 jest 10 lat roznicy. Co sie w tym czasie dzialo. Czy Ludwik jest pierwszym dzieckiem, czy Kubiak jest drugim mezem? Nie wyobrazam sobie malzenstwa ktoremu pierwsze dziecko rodzi sie po 10 - ciu latach. Prawdopodobienstwo jest male.
Zbyszek maderski
Zbyszek maderski
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Moim zdaniem to odważne powiązanie. Wyłącznie na podstawie zbieżności imion i wieku. Bez innych przesłanek wydaje się bardzo bardzo dyskusyjne.
Zmiany nazwisk ja przynajmniej zaobserwowałem właśnie na przełomie XVIII/XIX wieku ale raczej w okresie napoleońskim i wcześniej. Nie widziałem nigdy żadnego formalnego dokumentu o zmianie i nie wydaje mi się, żeby ówcześnie takie były.
Najczęściej jest w jakiejś metryce zapis z Kowalski czyli Nowak albo vel.
Jeśli znasz na tyle parafię i miejscowość i uważasz, że to prawdopodobne bo bardzo niewiele tam Andrzejów i Barbar proponowałbym pójście tropem myśli Zbyszka i wyszukanie rok po roku wszystkich dzieci takich małżonków (z pasującymi imionami). Wtedy zwykle da się zweryfikować tezę o jednej parze Andrzej Barbara.
Dzieci jednej pary rodzą się zwykle typowo w co drugim roczniku ksiąg.
Choć miałem przypadek gdy jednej parze urodziły się dzieci w odstępie bodaj 6 miesięcy.
)))
Warto, też cofnąć się do rodziców Andrzeja/Andrzejów.Jeśli były takie zmiany zwykle w jakimś akcie trafisz na to vel czyli. A może masz akty ślubu rodzeństwa?
Zmiany nazwisk ja przynajmniej zaobserwowałem właśnie na przełomie XVIII/XIX wieku ale raczej w okresie napoleońskim i wcześniej. Nie widziałem nigdy żadnego formalnego dokumentu o zmianie i nie wydaje mi się, żeby ówcześnie takie były.
Najczęściej jest w jakiejś metryce zapis z Kowalski czyli Nowak albo vel.
Jeśli znasz na tyle parafię i miejscowość i uważasz, że to prawdopodobne bo bardzo niewiele tam Andrzejów i Barbar proponowałbym pójście tropem myśli Zbyszka i wyszukanie rok po roku wszystkich dzieci takich małżonków (z pasującymi imionami). Wtedy zwykle da się zweryfikować tezę o jednej parze Andrzej Barbara.
Dzieci jednej pary rodzą się zwykle typowo w co drugim roczniku ksiąg.
Choć miałem przypadek gdy jednej parze urodziły się dzieci w odstępie bodaj 6 miesięcy.
Warto, też cofnąć się do rodziców Andrzeja/Andrzejów.Jeśli były takie zmiany zwykle w jakimś akcie trafisz na to vel czyli. A może masz akty ślubu rodzeństwa?
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Dziękuję, więc szukam dalej 
Miłego dnia
Edmunda
Miłego dnia
Edmunda
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
Witam
Nie znalazłam w tej parafii dzieci Andrzeja i Franciszki wcześniej narodzonych.
Moze urodzili się w innej parafii i može ślub tež byl w innej parafii?
Pozdrawiam
Edmunda
Nie znalazłam w tej parafii dzieci Andrzeja i Franciszki wcześniej narodzonych.
Moze urodzili się w innej parafii i može ślub tež byl w innej parafii?
Pozdrawiam
Edmunda
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829