hniew pisze:Witam,
Małgorzato w wątku
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
wyliczasz Wyłkowyszki.
Co masz na temat Kulwieciów z tej okolicy?
T. Korzon we wspomnieniach wzmiankuje jakieś dwie siostry i jakiegoś Ludwika z Wilkowyszek, krewnych swej małżonki.
Hubert
Jeśli chodzi o Wyłkowyszki to wiele nie mam danych:
1820 Bartłomiej Kulwieć opracował plan modernizacji i regulacji miasta Wyłkowyszki.
Niedaleko Wyłkowyszek leży majątek Skordupiany, którego właścicielem od 1848 był Bartłomiej Kulwieć, a potem jego syn Ludwik. Ludwik wraz z żona są pochowani na cmentarzu w Andrzejkach (ok 8 km od Wyłkowyszek). Ponoć (to przekaz ustny niczym nie poparty) Bartłomiej - brat mojego prapradziadka był kimś w rodzaju mierniczego, geodety, więc być może ten od planu to on.
We wspomnieniach mojego ojca, a przedtem dziadka Wyłkowyszki występowały jako miejsce gdzie zamieszkiwała rodzina Bartłomieja przed zakupem Skordupian i po konfiskacie majatku. Niestety szczegółów nie pamiętali ani żadnych dokumentów na to nie posiadali. Np. "jakiś" Kulwieć był podobno piwowarem (w połowie XIX w) w Wyłkowyszkach.
Jeśli chodzi o Jadwigę - żonę Tadeusza Korzona, to na razie nie umiem jej dowiązać do swojej gałęzi. Nie mam dostępu do akt ze Skoruli, więc nie wiem jak jej ojciec Tadeusz był spokrewniony z "moimi" bezpośrednimi Kulwieciami.
Tak, że niewiele umiem Ci pomóc, a szkoda!