Nazwisko: Będkowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4481&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Bętkowski vel Będkowski

JAN BĘTKOWSKI + MARIANNA KOLSKA
Dzieci: Katarzyna, Agnieszka

1. ŁUKASZ SICIŃSKI + KATARZYNA BĘTKOWSKA
(ur. ok. 1784 - zm. 1831 Lądek

2. AUGUSTYN ANASIEWICZ + AGNIESZKA BĘTKOWSKA (ur. ok. 1789 - zm. 1829 Lądek)
Gość

Post autor: Gość »

Witam,

Moja 5xprababcą była Józefa zd. Będkowska. Pochodziła z okolic Zagórowa (powiat Słupca, Wielkopolska), gdzie w 1803 wyszła za mąż za Józefa Maciejewskiego. Byli młynarzami. Oboje przeprowadzili się do miejscowości Lipnica (powiat Poddębicki, Łódzkie), gdzie posiadali wiatrak. W 1814 roku Józefa zostaje wdową, w metryce zgonu jej męża jest osobą zgłaszającą zgon i jest wymieniona jako "Pani".
W tym samym roku powtórnie wychodzi za mąż, tym razem za Teodora Alexandrowicza. W metryce ślubu z 1814 roku z parafii Uniejów Józefa i Teodor wymienieni są jako "urodzeni", a jednym ze świadków jest "Urodzony" Antoni Alexandrowicz - ojciec Teodora, pismienny wówczas wójt gminy Lipnica.
Córka Józefy z pierwszego małzeństwa (z Maciejewskim) - Ewa wychodzi za mąż za Antoniego Raszkowskiego - młynarza.
Pozostałe dzieci Józefy (ze związku z Alexandrowiczem) wychodzą za mąż za: szewca, krawca, organistę.. niektórzy z nich umieją się podpisać, a część jest niepismienna, żadne z nich nie jest potem juz wymieniona jako "urodzone".

Szukam informacji o Będkowskich z tych okolic. Próbuję zrozumieć .. czy ten przedrostek "urodzona" świadczy o szlachetnym urodzeniu?

Pozdrawiam,
Marcin Grenda
PiotrKcz

Sympatyk
Adept

Post autor: PiotrKcz »

Moja 5xprababka Łucja z domu Bętkowska/Bendkowska/Będkowska, wyszłą za mąż za Jana Wolińskiego/Walińskiego/Welińskiego najprawdopodobniej przed 1786 rokiem.
Miała co najmniej troje dzieci: Tomasza (ślub 1810, Piątek par. Wierzchy - młynarczyk), Wojciecha (ślub 1815, Poddębice, w służbie młynarczyka, syn Jana i Łucji - młynarzy ze wsi Wełnica), Jana (ślub 1825, Małyń - młynarczyk ze wsi Ruda Jeżewska).
Kolejne pokolenia pochodzące od tejże pary zawierały związki małżeńskie często z młynarzami bądź innymi rzemieślnikami, w ich aktach (lub aktach ich przodków) pojawia się również nazwisko Alexandrowicz oraz wieś Lipnica (parafia Uniejów).

Istnieje szansa, że moja Łucja i wcześniej wspomniana Józefa były rodziną. Poszukuję informacji o Łucji Będkowskiej i jej rodzinie (akta urodzenia, ślubu, informacje dotyczące wstępnych, męża i dzieci).

Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”