Zagadka rocznikowa - może ktoś ma jakiś pomysł? ;)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
KasiaMP

Sympatyk

Post autor: KasiaMP »

Witam,
najpierw był akt zgonu i data urodzenia: 10 lutego 1895 roku miejscowość Pukarzów. Hm nie ma takiego adresu :P
Później był akt urodzenia, przypadek, niespodzianka: 4 luty 1895 r. Chełmce: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/688 ... 3a2f2.html i adnotacja o ślubie.
Szukając w tej samej parafii innych członków rodziny natrafiam na rok 1901: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ac5 ... 99438.html
I tu się zdziwiłam. Siostra? Niemożliwe.
Akt małżeństwa: jeszcze nie mam, ale już wiem, że data urodzenia panny młodej na tym akcie: 1900r. Wszystko inne się zgadza.

Dlaczego takie różnice? 5 - 6 lat?
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Dlaczego dwa akty urodzenia? I dlaczego w akcie ślubu taka data? :(
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

No to jeszcze poszukać można aktu zgonu między 1895, a 1901 i założyć, że adnotację o małżeństwie wpisano w niewłaściwym akcie urodzenia. Oczywiście jeśli wszystko inne się zgadza i nie było innej rodziny o identycznych danych.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

Oba dokumenty są z 1901 roku, zarówno akt chrztu, jak wpis w księdze (chrztów?).

Data chrztu - 23.I./5.II.1901, a dziecko urodziło się "wczoraj". Datę piątego lutego można pomyłkowo odczytać jako dziesiątego.

Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony sob 10 maja 2014, 10:29 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KasiaMP

Sympatyk

Re: Zagadka rocznikowa - może ktoś ma jakiś pomysł? ;)

Krzysztof_Wasyluk pisze:No to jeszcze poszukać można aktu zgonu między 1895, a 1901 i założyć, że adnotację o małżeństwie wpisano w niewłaściwym akcie urodzenia. Oczywiście jeśli wszystko inne się zgadza i nie było innej rodziny o identycznych danych.

Krzysztof
Tym tropem idę, ale nie ma aktu zgonu :(
Rodziny o tych samych danych nie było zdecydowanie.
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Monika słusznie zauważa, że oba akty są datowane na 1901 (a nie 1895 i 1901). Należy póki co założyć błąd w księdze zgonów. I po sprawie
PG
Awatar użytkownika
KasiaMP

Sympatyk

Dziękuję :)
No tak, blondynka :) Nie odczytałam daty z aktu urodzenia, tylko zasugerowałam się opisem scanów.

Bardzo bardzo dziękuję!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”