Nazwisko Skass
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nazwisko Skass
Poszukuje rodziny Skass.Moja rodzina wywodzi sie z Wegier, na skutek wielkiego skandalu na dworze krolewskim musieli uciekac.Nosili nazwisko Zach czyt żasz, osiedlili sie gdzies na wschodzie.Z dokumentow, ktore posiadam, wiem ze w 1924-1937 moze troche dluzej mieszkali w Antonowce pow Sarny.Posiadam zdjecia z 1914 z miejscowosci Berezne.Na zdjeciu jest Wladyslaw i Stanislaw Skass z zona Michalina z Podhoreckich.Zona Wladyslawa pochodzi z Hejmanow.Nastepne informacje pochodza z Zamojszczyzny miejscowosc Wierzba.Moja prababka Zofija Marcelina Skass ur 1877.Ojciec Ludwik Skass ur ok 1932,matka Marija Skrzypinska ur ok 1841.Wiem, ze jeden z braci Skass chyba Stanislaw mieszkal przed wojna w Warszawie.Moja prababka znalazla sie w radomskim,ale nie wiem gdzie.Juz wczesniej pisala o tej rodzinie na forum i bardzo dziekuje Ewie Szczodruch, Slwii Witalinskiej i Andrzejowi Wcislo za odpowiedz i przepraszam, ze tak dlugo nie odpisywalam,ale na skutek zawirowan zyciowych nie bylo mnie tu kilka miesiecy.Przepraszam.
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Nazwisko Skass
Droga Joan,
Nazwisko Skass jest tak rzadkie, że prawdopodobnie wszyscy Skass w Polsce są spokrewnieni, wykonałem następującą pracę: przeszukałem książki telefoniczne w Polsce i oto dane dla Ciebie:
Anna Skass - miasto Radom
Barbara Skass - miasto Radom
Daniela Skass - miasto Radom
Ewa Skass - miasto Radom
Janina Skass - miasto Radom
Henryk Skass - miasto Szczecin
Maria Skass - miasto Nidzica
Walentyna Skass - wieś Jałówka
(chyba wszyscy)
A więc czas najwyższy na skontaktowanie tych, których nie znasz - aby uzyskać ich telefon użyj internetowej ks. telef: http://www.ksiazka-telefoniczna.com
Wielka szkoda, że strasznie restrykcyjne polskie prawo ochrony danych osobowych (nikt z naszych sąsiadów tak nie ma, w tej mentalności z lat 1945-1989 zostaliśmy na obrzeżach Europy!) nie pozwala na podawanie pełnych adresów (prócz ew. zastrzeżonych), a więc trzeba dzwonić i o to prosić.
Mam nadzieję, że to się w Twoich poszukiwaniach przyda.
Powodzenia!
Tadeusz
Nazwisko Skass jest tak rzadkie, że prawdopodobnie wszyscy Skass w Polsce są spokrewnieni, wykonałem następującą pracę: przeszukałem książki telefoniczne w Polsce i oto dane dla Ciebie:
Anna Skass - miasto Radom
Barbara Skass - miasto Radom
Daniela Skass - miasto Radom
Ewa Skass - miasto Radom
Janina Skass - miasto Radom
Henryk Skass - miasto Szczecin
Maria Skass - miasto Nidzica
Walentyna Skass - wieś Jałówka
(chyba wszyscy)
A więc czas najwyższy na skontaktowanie tych, których nie znasz - aby uzyskać ich telefon użyj internetowej ks. telef: http://www.ksiazka-telefoniczna.com
Wielka szkoda, że strasznie restrykcyjne polskie prawo ochrony danych osobowych (nikt z naszych sąsiadów tak nie ma, w tej mentalności z lat 1945-1989 zostaliśmy na obrzeżach Europy!) nie pozwala na podawanie pełnych adresów (prócz ew. zastrzeżonych), a więc trzeba dzwonić i o to prosić.
Mam nadzieję, że to się w Twoich poszukiwaniach przyda.
Powodzenia!
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
-
Mączka_Arkadiusz

Nazwisko Skass
Witaj Joan,
Jeśli nazwisko Twoich przodków brzmiało Żasz, to po węgiersku powinno być zapisane jako Zsas lub ewentualnie Zsach. Jeśli natomiast było wymawiane jako Żas, to powinno być zapisane jako Zsass.
Spróbuj poszperać w internecie, wpisując różne formy nazwiska.
pozdrawiam
Arek Mączka
Jeśli nazwisko Twoich przodków brzmiało Żasz, to po węgiersku powinno być zapisane jako Zsas lub ewentualnie Zsach. Jeśli natomiast było wymawiane jako Żas, to powinno być zapisane jako Zsass.
Spróbuj poszperać w internecie, wpisując różne formy nazwiska.
pozdrawiam
Arek Mączka
- Michał_D.Wysocki

Nazwisko Skass
Statystyka: Liczby do nazwiska 'Skass'
W Polsce jest 27 osób o nazwisku Skass.
Zamieszkują oni w 6 różnych powiatach i miastach. Najwięcej zameldowanych jest w m. Radom ,a dokładnie 12.
Dalsze powiaty/miasta ze szczególnie dużą liczbą osób o tym nazwisku Giżycko (4), Warszawa (4), Szczecin (3), Białystok (3) i Nidzica z liczbą wpisów 1.
W Polsce jest 27 osób o nazwisku Skass.
Zamieszkują oni w 6 różnych powiatach i miastach. Najwięcej zameldowanych jest w m. Radom ,a dokładnie 12.
Dalsze powiaty/miasta ze szczególnie dużą liczbą osób o tym nazwisku Giżycko (4), Warszawa (4), Szczecin (3), Białystok (3) i Nidzica z liczbą wpisów 1.
Nazwisko Skass
Rzeczywiscie nazwisko Zach ma rozne pisownie juz dawniej to sprawdzalam, byc moze i moja wymowa nie jest prawidlowa, bo przekazywana z ust do ust przez 600lat.Materialow jest dosc sporo.Historia jest niezwykle ciekawa i bardzo chce zdobyc jak najwiecej materialow, zeby potwierdzic legendy rodzinne.Otoz 17 kwietnia 1330 na zanku w Wyszechradzie, gdzie Elzbieta Lokietkowna byla zona Karola Roberta doszlo do zamachu na krola.Zamachu dokonal Felicjan Zach, poniewaz jego corka Klara, ktora byla dworka u Elzbiety zostala zgwalcona przez Kazimierza Wielkiego (ktory nie byl wtedy jeszcze krolem).Zemsta na rodzinie Zachow byla okrutna-wycieli wiekszosc w pien, skonfiskowali majatki itp.Klarze obcieli usta,uszy, nos,palce i w klatce prze kilka lat obwozili ku przestrodze po jarmarkach,zeby wszyscy widzieli co sie dzieje z ludzmi, ktorzy podniosa reke na krola.Niektorym jednak udalo sie uciec.To wlasnie podobno przodkowie mojej prababki.Musieli sie ukrywac i zmienili nazwisko na Skass (ciotka, ktora rowniez zajmuje sie historia rodziny twierdzi, ze Skass- to pochodzi od skasowani,ale tego nie wiem na pewno).Mam wiecej materialow na temat Zachow,ale brak mi dowodu, ze rzeczywiscie Skass pochodzi od Zach.Ciezko bedzie cos znalezc,ale trzeba szukac,bo strasznie mnie to interesuje.Bardzo tajemnicza historia.Ciotka twierdzi, ze Skassowie mieli przywilej nie zdejmowania nakrycia glowy przed krolem,ale tego tez nie wiem.
Szukalam Skassow przez Nasza Klase, ale jakos bez specjalnego odzewu.Dzwonic tez raczej nie bede, bo przeciez nie wszyscy interesuja sie genealogia, nie chce byc nachalna.Rowniez sadze, ze wszyscy w Polsce o tym nazwisku sa prawopodobnie jakos spokrewnieni.Szukalam od Zachow-slad sie urwal, szukam teraz od Skassow- zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam serdecznie i dziekuje.Moze jeszcze uda sie trafc na jakis slad:-)
Szukalam Skassow przez Nasza Klase, ale jakos bez specjalnego odzewu.Dzwonic tez raczej nie bede, bo przeciez nie wszyscy interesuja sie genealogia, nie chce byc nachalna.Rowniez sadze, ze wszyscy w Polsce o tym nazwisku sa prawopodobnie jakos spokrewnieni.Szukalam od Zachow-slad sie urwal, szukam teraz od Skassow- zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam serdecznie i dziekuje.Moze jeszcze uda sie trafc na jakis slad:-)
-
SylwiaWitalinska

Nazwisko Skass
Dziekuje Sylwia:-)Mam tylo jeden problem- zadna wiadomosc do mnie na priv ne dotarla:-( Rowniez pozdrawiam Asia
-
SylwiaWitalinska

Nazwisko Skass
Wysłałam wiadomość raz jeszcze na priv.Twoją wiadomość odczytałam po czasie gdy już wysłałam.Daj znać prosze czy wiadomość dotarła.
Pozdrawiam serdecznie Sylwia
Pozdrawiam serdecznie Sylwia
-
SylwiaWitalinska