Kilka nazwisk z mojego drzewa(rutar)

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rutar

Sympatyk
Ekspert

Kilka nazwisk z mojego drzewa(rutar)

Post autor: Rutar »

Witam,

mam parę interesujących mnie nazwisk w moim drzewie:

RYNEK-ŁÓDZKIE/MAZOWIECKIE

OKLESIŃSKI-MAZOWIECKIE

SZAMBOR, SZAMBUR, SZAMBÓR. SIEBOR(SIEMBOR)-RADOMSKIE, I OKOLICE ROKITNA(mazowieckie)

Może ktoś ma w swym drzewie któreś.

Pozdrawiam

Rutar
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Kolejne nazwiska:

Salamon
Krystynus
Stefański
Wojciechowski
Pisarski
Chojecki
Górski

wszyskie z Tarchomina(Warszawa)

Pozdrawiam

Rutar
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Moja krewna wyszła za mąż za Bronisława Pisarskiego, który był szewcem w dworze Białołęka i zmarł przed wojną na Tarchominie. Mieli 4 synów, nie wiem, jakie były ich losy.

Pozdrawiam,

Ewa

PS Czy Rutar, to imię, nazwisko, czy pseudonim ?
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Ten Pisarski jest z innego prawdopodobnie z innego rodu Pisarskich.Jak napisała Pani w poście dot. szewców Warszawskich urodził się w Ciechanowie. Moi Pisarscy są na Tarchominie od 1802/1803, ale też nie wiem skąd przybył protoplasta rodu Jakub Pisarski, który w 1817 też raz został wymieniony jako szewc.

Pozdrawiam

Artur(rutar)-poprzestawiane lieterki w imieniu :)
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Witaj, a skąd przybyli Twoi Chojeccy do Tarchomina?
:) Jola
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Nie wiem :( w akcie małżeństwa mojego Chojeckiego Jana z Anna Karwowska w 1813 są wymienieni rodzice Idzi i Kunegunda ale nie ma czy się urodził w Żeraniu. Chojeccy są w Żeraniu od 18 wieku, ale nie mogę znaleźć połączenia ich z moimi przynajmniej narazie.

Pozdrawiam

Rutar
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

To chyba nie poszukiwany przeze mnie Jan. Mój urodził się w tzw. ziemii liwskiej i był synem Onufrego i Kunegundy.
:) Jola
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Rutar pisze:Witam,

Ten Pisarski jest z innego prawdopodobnie z innego rodu Pisarskich.Jak napisała Pani w poście dot. szewców Warszawskich urodził się w Ciechanowie. Moi Pisarscy są na Tarchominie od 1802/1803, ale też nie wiem skąd przybył protoplasta rodu Jakub Pisarski, który w 1817 też raz został wymieniony jako szewc.

Pozdrawiam

Artur(rutar)-poprzestawiane lieterki w imieniu :)
Żeby się przekonać, czy to ci sami Pisarscy czy inni, trzeba by odnaleźć synów Jakuba i ojca Jana (ojca Bronisława). Na pewno z czasem się uda.

Pozdrawiam,

Ewa
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Synów Jakuba mam :) z tym, że dwóch na trzech mam tylko że się urodzili i tyle. Może podróżowali :) A moi Pisarscy na Tarchominie są na Tarchominie od 1781.Znalazłem w genetece Jakuba Pisarzewicza i data urodzenia się zgadza :) Miał rodzeństwo ale tylko siostry które zmarły jak były małe.

Pozdrawiam

Rutar
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Rzeczywiście dużo Pisarskich na Tarchominie i w Ciechanowie. Metryki z Ciechanowa nie są jeszcze zindeksowane, a ja nie mam czasu szukać.
Znalazłam metrykę chrztu Bronisława Pisarskiego, nr 255:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 55-258.jpg
Nie wiem, czy dobrze odczytałam, ale chyba jak się urodził, to jego ojciec Jan miał 54 lata, a jego żona 32 lata. Mogła to być jego kolejna żona lub późno się ożenił, czyli urodził się około 1822 roku. Nie mogę odczytać jaki miał zawód, może ktoś pomoże ?
Świadkami byli Piotr i Konstanty Nawrocki. Przydałby się akt ślubu, może coś by się wyjaśniło, ale nie wiem, gdzie brali ślub, bo nie wiem, skąd była jego żona Ludwika z Mieszkowskich.

Znalazłam akt ślubu Jana Pisarskego urodzonego około 1821 roku. Jeżeli to ten sam, to był co najmniej 3 razy żonaty i był synem Stanisława i Marianny Grodeckiej (ślub w 1817 w Ciechanowie). Sławetny Stanisław (ur. ok. 1782 r. w Pawłowie ???), syn Szymona i Franciszki z Rutkowskich:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... lik=10.jpg

Myślę, że byli spokrewnieni. Dlaczego ?
- szewc to był często zawód dziedziczny, a szewcy byli mobilni, jechali tam, gdzie była praca;
- często dalsza rodzina pomagała w znalezieniu pracy i tak Bronisław mógł się znaleźć na Tarchominie.
- jeżeli to chodzi o Pawłów koło Kampinosu (nie jestem pewna, bo ciężko odczytać), to był niedaleko Tarchomina

Ale to się wszystko dopiero okaże.
Pozdrawiam,
Ewa
Ostatnio zmieniony sob 24 maja 2014, 19:16 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Ja w swoim drzewie mam Wojciechowskich w linii głównej, którzy pierwszy raz pokazują się w Kampinosie pod koniec XIX w.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Wszystko wskazuje nato, że moi Pisarscy byli z Pawłowa Kościelnego koło Mławy i nawet jeżeli byli spokrewnieni, to będzie to trudno sprawdzić, bo metryki są niedostępne.

Pozdrawiam,

Ewa
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Znalazłem że Pisarscy są na Tarchominie od 1781-Jakub się urodził.A zauważyłem że na początku XIX wieku ludzie osiedlali się na Tarchominie.Migracja na północ jest wg mnie mało możliwa. Choć jestem ciekaw skąd przybył ojciec Jakuba Wojciech ale to bym musiał do archiwum pewnie pojechać.

Pozdrawiam

Artur
gachowy

Post autor: gachowy »

Oho, odkopywanie ponad półrocznego tematu. Nie ładnie z mojej strony :D

Ale wracając do sprawy - widzę że masz wśród nazwisk Krystynus. Czy znajdują się w nich takie imiona jak np. Sabina, Maciej, Józef, Jan? W swoim drzewie posiadam ~15 osób o nazwisku Krystynus, wywodzących się ze Złakowa Kościelnego, a później właśnie z Tarchomina.

Pozdrawiam :)
Poszukiwane nazwiska: Kawka, Malesa, Gryziak, Tomczak, Ćwikła, Dziduch
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

gachowy

W Złakowie Kościelnym nazwisko Krystynus występuje chyba od zarania ksiąg metrykalnych. Około 1670 na pewno są. To jedne z rdzennych nazwisk parafii, które zostały wyparte. Podobnie jak Starek, Pękala, Zygadło i kilka innych.

Pozdrawiam,
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”