Warszawa rok... -jaka to Parafia ?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi :)

Aneto - dzięki za przypomnienie, zupełnie o tym zapomniałem. Fakt faktem, że panie w kancelarii nawet się się nie zająknęły na temat tych dzienników, twierdząc autorytatywnie, że nic przedwojennego się nie ostało. Z drugiej strony mam niesamowitego pecha - poszukiwałem osób zmarłych akurat w 1926, 1927 i 1939 :) Te akty z lat 20 zresztą odnalazłem, tego z 1939 nie znalezli na Smyczkowej (przypuszczam, że mógł być sporządzony już w latach okupacji, a tu są spore braki w zasobach ksiąg USC).

Tedeuszu - dziękuję za wyjaśnienie, Na Twoim przykładzie widać, że mogą z łatwością skorzystać z materiałów o których wspominała Aneta. Teraz już mam pewność by "nie odpuszczać" i nie dać się zbyć gdy będzie chodziło o zmarłego krewnego w 1924 czy 1935.

Włodku - podsumowując: 1906 da się sprawdzić on-line (zarówno indeksy jak i księgi) w parafiach Św.Aleksandra, Św.Andrzeja, Przemienienia Pańskiego, Św.Stanisława, Wszystkich Świętych,Św.Floriana, Św.Trójcy i Św.Jana. To sporo. Pozostaje Św.Krzyż, MB Loretańska, Nawiedzenie NMP, Narodzenie NMP, Św.Barbara i Św.Antoni. Jeżeli coś przeoczyłem, to proszę o uzupełnienie:)

pozdrawiam serdecznie,
Jurek
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Dzwoniłem do zarządu cmentarza i stwierdzili ze nie maja takiej osoby w ewidencji. Przejrzałem tez metryki, ale z tego rocznika jest zaledwie kilka skorowidzów. Trzeba chyba zlecić kwerendę.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Florian to MBLoretanska:) są też "prawie warszawskie"/warszawskie inne

zostaje oprócz wymienionych
Krzyza, Barbary, Antoniego, Nawiedzenia i Narodzenia (wszystko chyba ma już skany)
"nowe" parafie część z nich na pewno to warszawskie, część dyskyyjna (mokotowski Michał jako filia księgi prowadził w 1906)
Augustyn
MBKrólowej
Bonifacego
a Andrzej Zgony 1906 on-line na pewno są?

większość chyba jest;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Rzeczywiście, z Andrzejem się trochę rozpędziłem:)

pozdrawiam,
Jurek
KuSto

Sympatyk
Adept

Post autor: KuSto »

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się na początku ze wszystkimi przywitać.

Piszę w imieniu mojego Dziadka, który poszukuje informacji na temat jego dziadków. Dotychczasowe poszukiwania nie przyniosły oczekiwanego efektu, więc postanowiliśmy zgłosić się do USC Praga-Południe żeby uzyskać odpisy ich aktów zgonu. W tym celu wcześniej przygotowaliśmy odpowiednie wnioski. Zawarliśmy w nich informacje na temat daty śmierci oraz prawdopodobnego miejsca zamieszkania (ul.Kowelska). Na miejscu okazało się jednak, że urzędnik USC nie przyjął naszych wniosków, tłumacząc, że wnioski muszą być uzupełnione o parafię w której odbyły się ich pogrzeby.

W związku z tym moje pytanie brzmi: do jakiej parafii przynależy/pzynależała ul. Kowelska wraz z jej mieszkańcami w roku 1942 oraz 1958.

Za wszelką pomoc chciałbym z góry serdecznie podziękować w imieniu swoim oraz mojego Dziadka.
Pozdrawiam
Kuba
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

Ulica Kowelska na Nowej Pradze w dzielnicy Praga Północ w Warszawie biegnie od ulicy Strzeleckiej do ulicy Kowieńskiej.

Ulica wytyczona została podczas parcelacji terenów Nowej Pragi w 1861 roku. Jej obecna nazwa jest z przemysłową miejscowością na Ukrainie - Kowel.

W 1935 roku na terenie, gdzie na początku XX w. mieściły się składy drewna Endelman i Papierny oddano do użytku budynek szkoły - obecnie zajmuje go LXXVI Liceum Ogólnokształcące im. Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Około 2005 roku na rogu z ulicą Strzelecką oddano do użytku całoroczny punkt poboru wody oligoceńskiej.

Obecnie ulicę wypełniają kilkupiętrowe kamienice ze sklepami na parterze.

MP/TJ/DW

Ciekawostki

Do 1891 roku ulica nosiła nazwę Wspólna.
Pod nr 6 są zachowane kapliczki wnękowe z figurami świętych - Franciszka i Józefa. Kamienica "zagrała" dom przy Złotej 6 w drugiej części serialu "Dom".

w/g mnie to ta parafia:
http://katedra-floriana.home.pl/cms/parafia/kancelaria

pozdrawiam
Elzbieta
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Moim zdaniem ul. Kowelska należy do parafii kościoła Matki Bożej z Lourdes mieszczącego się przy ul. Szwedzkiej 69

/ale ew. można się upewnić dzwoniąc do kancelarii tej parafii/

pozdrawiam

Ala
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Od ok. 1951 roku - p. M.B. z Lourdes na Pradze, wcześniej zapewne św. Floriana.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Zastanawiam sie dlaczego pracownik USC na Pradze tak "zbyl" naszego kolege? Chyba przez czyste lenistwo.
Przy skladaniu podania o odnalezienie aktu zgonu nie jest wymagana parafia, a juz szczegolnie parafia, w ktorej odbyly sie pogrzeby. To jest absurdalne wymaganie.
Ktos mogl umrzec w Krakowie, a byl pochowany na cmentarzu w Warszawie. czyli zgon w USC w Krakowie, a pogrzeb w Warszawie.
Jestem przekonana, ze pracownik USC wykorzystal niesmialosc i nieznajomosc praw naszego kolegi.

do Kuby:
Idz do parafii Swietego Floriana. To mila i przyjazna parafia. W sekretariacie sa ksiegi. Sam sprawdzisz czy zgony sa w tych ksiegach wpisane.
Jesli nie ustalisz miejsca pogrzebu, to wroc bez tych informacji do USC i wymagaj odszukania aktow zgonow. Masz do tego prawo.
Odnalezienie i wydanie aktu zgonu przodka w prostej linii, to nie jest grzecznosc pracownika USC, to jest jego obowiazek.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Aleje Jerozolimskie 73, co to za parafia w 1880 roku?

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Aleje Jerozolimskie 73, co to za parafia w 1880 roku?

Przydałaby się taka baza danych ustalająca parafie warszawskie wg. adresów.

Pozdrawiam serdecznie.
NikaModzelewska

Sympatyk

Post autor: NikaModzelewska »

Zgodnie z nakładką na mapy autorstwa W Sroczyńskiego http://stareplanymiast.pl/PM/WARSZAWA/PAR1886/

par. Św Barbary.

pozdrawiam

Nika
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witam,

sądzę, że w roku 1880, ul. Jerozolimska (tak brzmiała nazwa dzisiejszych Al. Jerozolimskich) nr 73 (hip. 1582e18) przynależała do parafii Wszystkich Świętych.
Tak przynajmniej wynika z taryffy za rok 1881.

Pozdrawiam,
Aneta
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Wielkie dzięki.

Wszystkiego dobrego.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

z taryff 1881 to raczej wynika Barbara
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 81Barb.jpg
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Ja widzę u Barbary 1582 g, h, i, k, u, ale nie widzę 1582e, ale mogę się mylić ;)
Podobnie u św. Aleksandra. Jedynie parafia Wszystkich Świętych tu pasuje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”