Smarzyński Tomasz ur. ok. 1827 r. - poszukuję informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Smarzyński Tomasz ur. ok. 1827 r. - poszukuję informacji

Post autor: mariazgora »

T: "Poszukuję wiedzy o Tomaszu Smarzyńskim ur. ok. 1827 r."

Smarzyński Tomasz ur. ok 1827 r. i Anastazja z.d. Samuel ur. ok. 1830 w Żarkach, to rodzice mojej prababci Marianny ze Smarzyńskich, która w 1880 r. wzięła ślub w Warszawie z Janem Stawińskim moim pradziadkiem i oboje zostali tamże w 1881 r. rodzicami Bolesława Stawińskiego, ojca mojej mamy Heleny.
Nie wiem gdzie urodził się Tomasz Smarzyński, gdzie mieszkał przed ślubem i kim byli jego rodzice oraz gdzie on z Anastazją oraz Jan Stawiński z jego córką Marianną są pochowani.
Stoję w miejscu i nic więcej nie znajduję o tej rodzinie Smarzyńskich.
Jakby się zapadli pod ziemię.
Może ktoś ma Ich w swoim drzewie?
Będę wdzięczna za każdą wiadomość.

Maria

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Ponawiam prośbę o informacje o Tomaszu Smarzyńskim, który ożenił się z Anastazją Samuel, córką młynarza Gotliba z Żarek ur. ok.1793 r. i matki Julianny Typel ur. ok. 1799 r.
Domyślam się że mój prapradziadek Tomasz Smarzyński był także z rodziny młynarskiej tak jak jego teść, być może z okolic Radomska lub Koniecpola, gdzie byli młynarze Smarzyńscy, ale w dostępnych aktach mojego Tomasza tam nie widzę i w Żarkach także go nie ma.
Może w rodzinach Smarzyńskich ktoś ma wiedzę o moim prapradziadku???

Maria
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

popatrz w metrykach u ewangelików
czy wiesz gdzie leżą Żarki, w jakiej części Polski ?
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Wiem, wiem gdzie są Żarki, bo moja mama jest z tych okolic, mam tam rodzinę i groby bliskich, a sama mieszkałam niedaleko Częstochowy.

Za Wikipedią:
Żarki – miasto w woj. śląskim, w powiecie myszkowskim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Żarki. W latach 1975–1998 miasto administracyjnie należało do woj. częstochowskiego.

Dziękuję za radę o metrykach u ewangelików, ale na tym terenie to raczej nie byli oni powszechni. Poza tym córka Tomasza, Marianna brała katolicki ślub kościelny w Warszawie z moim pradziadkiem Janem Stawińskim.
Właśnie z tego aktu ślubu wiem, że ojcem mojej prababci był Tomasz Smarzyński, ale jego aktu żadnego nie znajduję i nic nie wiem kim był i skąd był.
Proszę o pomoc, bo bardzo mi na tych informacjach zależy.

Maria
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

młynarz Gottlib Samuel- myslę, że powinien być u ewangelików
imie może być podane jako Bogumił
ślubem się nie sugeruj, w nastepnych pokoleniach były bb często mieszane wyznaniowo

http://www.szukajwarchiwach.pl/8/str/1/ ... #tabZasoby

pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki, miła Elżbietko :)
Przeszukam te archiwa, ale ja już szukałam w różnych wokół Żarek i nic nie znalazłam o moim Tomaszu Smarzyńskim.
Nie miałam natomiast problemów ze znalezieniem w Żarkach aktu urodzenia prababci Marianny, córki Tomasza i aktu urodzenia jej matki Anastazji z Samuelów. Stąd wiem że ojciec Anastazji Samuel to młynarz Gotlieb, a jej matka to Julianna Typel.
Oj, coś jest na rzeczy z tym Tomaszem, bo z ustnych przekazów w rodzinie mi wiadomo, że był zamożny, ale był też hulaką i utracjuszem i córkę Mariannę wysłał do krewnych do Warszawy kiedy stracił cały majątek.
Tylko jeśli nawet rodzina się go wyrzekła, to przecież nie byli w stanie jego metryk usunąć, że ich nie mogę znaleźć.
Bardzo mnie więc ciekawi ile jest prawdy w tych opowieściach rodzinnych o moim prapradziadku :)

Skoro sama nie potrafię wyszukać, dlatego liczę już tylko na przypadek, że ktoś natrafi na jego metryki lub będzie znał jego historię i mi coś przekaże o nim.
Bardzo proszę zatem mieć na uwadze to nazwisko przy przeszukiwaniu zasobów archiwalnych. Wierzę, że komuś się uda je znaleźć.

Maria
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

A oto i akt Twoich krewnych (33/1848):
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,363459501

Tomasza Smażyńskiego (21), syna Rafała i Małgorzaty z Gawrońskich, urodzonego w Wąsoszu w parafii Nakło z Anastazją z Samuelów córką Gottlieba i Justyny z Typlów z Żarek (17)

pozdawiam

Piotr Gerasch
www.genealodzy.czestochowa.pl

ps.
tu jego akt chrztu:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33965,23
Ostatnio zmieniony wt 27 maja 2014, 21:48 przez PiotrGerasch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Post autor: Jureczko »

W parafii Koziegłówki był swego czasu młyn Smarzowski. Młynarze zwani byli Smarzowskimi, ale przecież końcówka nazwiska tutaj jest najmniej istotna. To blisko Żarek.
Pewnie temat już przerobiony,ale tak na wszelki wypadek tutaj jest link do wątku poświęconego młynom i rodzinom młynarskim z tamtych okolic

http://www.genealodzy.czestochowa.pl/pl ... y?start=75

Damian Jureczko

PS. Właśnie widzę post Piotra;) Tak więc mój nieaktualny...
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Dziękuję Piotrze, jestem Ci bardzo wdzięczna :)
Aż nie mogę uwierzyć że mam wreszcie jakiś akt dotyczący Tomasza.
To bardzo wiele, bo chociaż to akt ślubu, ale zawiera dużo informacji o jego rodzinie i mogę szukać dalej.
Muszę się przyznać, że byłam niedawno na tej wyszukiwarce w Żarkach i tam znalazłam akty urodzenia Marianny i Anastazji. Szukałam także aktu ślubu Tomasza z Anastazją w latach poprzedzających urodzenie Marianny, ale chyba przez tę błędną pisownię nazwiska przez "ż" przegapiłam go w wykazach rocznych.
Cieszę się więc ogromnie i bardzo dziękuję że poświeciłeś Piotrze swój czas i odszukałeś mi tego ważnego prapradziadka :)
Dziękuję także Tobie Damianie za wpis tutaj o młynie Smarzowski, ale rzeczywiście ten temat mam przerobiony, a właściwie znamy go wszyscy troje ze strony TGZC, tylko nadal nie jestem pewna czy to jest miejsce gdzie po ślubie osiadł Tomasz z Anastazją. Akt ślubu o tym nie mówi.
Na razie temat uważam za zakończony.

I dzisiaj mogę wreszcie iść spokojnie wcześniej spać, a przed snem dokończyć w końcu czytanie trzeciego i ostatniego tomu książki"Małżeństwa królewskie" Jerzego Besala.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie.
I myślę że do usłyszenia jeszcze nie raz - albo tutaj albo na stronie TGZC :)

Maria

Dziękuję Piotrze za dodanie jeszcze aktu chrztu Tomasza :)
Jesteś niesamowity !
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Ciekawi mnie bardzo kim jest dla Tomasza Smarzyńskiego ur. w 1826r. w Wąsoszu ta Marianna Smarzyńska z aktu nr 33, ur. w 1805r. w pobliskim Koniecpolu, może siostrą ojca?
Bycie żoną Hipolita Grabiańskiego, to nie byle co :)

http://szukajwarchiwach.pl/29/326/0/2/M ... BKTtX1xMkA

Marianna Smarzyńska jest w drzewie Myszkowskich.
Ponieważ strona jest długa, a Grabiańscy są prawie na jej dole, to podaję dla mniej wprawnych szybki sposób na odnalezienie tekstu o nich: ctrl + F + sma /trzy pierwsze litery nazwiska Smarzyńska/

http://myszkowscy.pl/r3.html

Pozdrawiam.
Maria
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Póki co nie można wykluczyć, że ojciec Marianny Adam Smażyński był bratem Bonawentury Smażyńskiego - ojca Rafała - a więc Rafałowym stryjkiem

Piotr
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Czyli Marianna jest raczej kuzynką Rafała niż jego siostrą.
Od kilku dni mam Piotrze pobrany jakiś akt tego Bonawentury Smarzyńskiego, ale nawet nie wiem co tam napisane, bo jest po łacinie.
Nie prosiłam o przetłumaczenie, bo nie widziałam jego powiązań z moimi osobami. Żadnego aktu Rafała nie mogłam znaleźć, to nie mogłam wiedzieć, że Bonawentura jest jego ojcem, a dziadkiem Tomasza.
A tak w ogóle, to nie myślałam, że tak daleko zajdę z tymi poszukiwaniami przodków :)
A wszystkiemu winna jest ta wyemancypowana cioteczka mojego prapradziadka, Marianna, której los ucina się na ślubie z Hipolitem Grabiańskim. Dziwna historia.

Ale na tym kończę dociekania, bo przez tę masakryczną łacinę nie przebrnę, a robi się lato, to nie mogę ślęczeć nad aktami gdy moja działeczka mnie potrzebuje.
Bardzo dziękuję Piotrze za te jeszcze ustalenia.
W życiu bym do tego nie doszła sama.

I pozdrawiam Cię pięknie.
Maria
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

tu o Twoim Tomaszu drukiem:
http://bc.mbpradom.pl/dlibra/plain-content?id=15882

Piotr
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Oooo, Piotrze - wielkie dzięki, Ty jednak wiesz czego nie wiem o tym swoim Tomaszu:)
Oczywiście że nie wiedziałam w jakim młynie on mieszkał i tak musiałoby pozostać, bo ja do takiego dokumentu na pewno bym nie dotarła.
Ciekawe czy coś zmieniło mu się z dzierżawą młyna po zmianie właściciela tych dóbr.
Jedno jest pewne że jego córka Marianna miała wtedy w 1860r. 8 lat i mieszkała w tym młynie Michałów, a wieku 28 lat brała ślub już w Warszawie, z młodszym o 2 lata moim pradziadkiem Janem Stawińskim.
A teraz historia zatoczyła koło i ja mam w Warszawie dwie córki, a trzecia chociaż tam nie mieszka, to w W-wie ma mieszkanie.
Nie mogę tylko pojąć jak wtedy ludzie pokonywali tak duże odległości przy tych przeprowadzkach, ale jak czytam u innych poszukujących przodków, to widzę że migracje były bardzo powszechne i dalekie.

Piękny dokument Piotrze znalazłeś; opis posiadłości z wszystkimi szczegółami :) Być może będę we wrześniu w Przyrowie, to może objedziemy z mężem niektóre z miejscowości Smarzyńskich w okolicach Żarek.

Dużo serdecznych pozdrowień dla Ciebie, Piotrze :)
Maria
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

A tak w ogóle, to moimi poszukiwaniami interesują się i pomocy udzielają osoby niezwiązane z nazwiskami Smarzyński lub Stawiński.
Czyżby oprócz mnie inni potomkowie z tych rodzin wszystko wiedzieli .... albo nie interesowali się przodkami?
Jeśli się mylę, to bardzo proszę o kontakt i informacje jakie posiadacie.

Będzie mi miło poznać.
Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”