Projekt indeksacji metryk parafialnych (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=260&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
Jak dla mnie to jedna z ważniejszych informacji jaka pojawiła się na forum zastanawia mnie tylko ta ciszzzza wokół tego wątku, żadnych komentarzy, czy dobrze, czy źle, nie wierze w brak zainteresowania.Wystawienie kopii aktów w internecie za zgodą osób zarządzającymi tymi zbiorami to coś nowego coś czego wcześniej nie mieliśmy.
M.Terek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Zgadza się, uzyskanie zgody na publikację kościelnych zasobów metrykalnych jest ogromnym przełomem w genealogii – oczywiście w pozytywnym znaczeniu.

Jako, że artykuł dotyczy projektu zainicjowanego przez Warszawski Zespół Indeksacyjny, pozwolę sobie załączyć link do naszej strony:
http://sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/
oraz link do dyskusji na temat Projektu:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... rt-0.phtml

Dziękujemy wszystkim osobom biorącym udział w Projekcie
i zapraszamy nowych chętnych do współpracy :)

Pozdrawiam,

Aneta Kaczmarek
kontakt: indexwawaww@gmail.com
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Jestem bardzo mile zaskoczony taką informacją,choć parafie warszawskie nie są raczej w kręgu zainteresowań.Kontrastuje to niestety z dostępem do ksiąg w niektórych parafiach,gdzie księża raczej nie chcą udostępniać swoich "zasobów".
Pozdrawiam!
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Rafael:
To nie jest sprzeczne! A wręcz spójne.
Czym innym jest wpuszczenie dziesiątków/setek osób o nieznanych umiejętnościach obchodzenia się z zabytkowymi dokumentami powierzonymi w opiekę, a
czym innym zgoda na ich sfotografownie i udostępnianie kopi.

Kierując się troską o zachowanie dokumentów właśnie tak należałoby postąpić: ograniczyć udostępnianie oryginałów do minimum i publikować kopie (w praktyce: umożliwić szeroki dostęp do kopii)

Moje doświadczenia z pozyskiwaniem materiałów są skromne. Może dlatego udało mi się bezproblmowo porozumieć z proboszczem? Bez balastu odmów w innych miejscach można było skupić się na meritum. I naprawdę nie musiałem ks dr Nowaka przekonywać długo, że tak "należałoby". To on mógłby zapewnie mnie (jako absolwent historii sztuki:) raczej przekonywać o słuszności wycofania z obiegu oryginałów:)

Podejrzewam, (ale tylko podejrzewam:), że odmowy udostępnienia mogą wynikac m.in. z braku przekonania co do możliwości technicznych, zaangażowania, tendencji do powoływania się na szersze grono, zbyt szerokich planów (na początek) - bez próbki możliwości

Wydaje mi się, że najskuteczniejszą (a co wazne - skuteczną w wielu przypadkach) procedurą jest nieobiecywanie cudów. Przyjść, porozmawiać o wycinku prac, zacząć robić jako "kowalski" , pokazać że można, wykazać swoją wiarygodność i dopiero na tym budować dalej.
A jak będzie fundament to i może Leszek Ćwikliński przyjedzie.. i Jacek Młochowski.. i może jeszcze ktoś :)
tak to sobie małykazio wyobraża. i nawet jak w innych przypadkach nie zadziała to nic to -zrobione już coś jest...
w pewnym zakresie sprawdziło się nie tylko w przypadku par. Wszystkich Świętych w Warszwie, ale to innym razem:)

zapraszam do współuczestnictwa: np pierwszy chronologicznie dostępny "już" jest rok 1871 -chrzrty
zdjęcia aktów - na ftp-e do ściągnięcia w zipach
arkusz z wprowadzonymi informacjami ze zdjęć skorowidzów (pozdrawiam Janusza Rzepeckiego:) mogę przesłać:)

mogą robić dwie osoby równolegle spokojnie;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Oczywiście zgadzam się,natomiast moja poprzednia wypowiedz dotyczyła raczej jednego z proboszczów,gdyż wiem,że w mojej parafii jest mało osób a właściwie 2 które korzystają z życzliwości proboszcza i mają dostęp do akt.Ja natomiast uzyskałem odmowną odpowiedź,choć proboszcz zna mnie od dziecka a poza tym zależało mi na sprawdzeniu 2 ewentualnie 4 aktów zgonu moich pradziadków z okresu 1939-58.
Chętnie włączę się w projekt,tylko trochę za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam
Rafał

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

1. http://metryki.genealodzy.pl/ftp/Chrzty1871.zip -link do zdjęć aktów chrztów z 1871 roku
2. http://metryki.genealodzy.pl/ftp/Chrzty1871xls.zip -link do pliku z danymi ze skorowidzów

ściągasz 1 i 2, sprawdzasz czy się otwiera (jeśli nie -pisz maila na indexwawaww@gmail.com)
sprawdzasz (gdy akty sa wpisane) czy się zgadza, jeśli nie to zmieniasz
uzupełniasz brakujące
plik przesyłasz na indexwawaww@gmail.com
rób kopie xls co kilkadziesiąt aktów/rekordów , każdą z nich inaczej nazywając (np 1871do100.xls, 1871do150.xls 1871doX.xls, gdzie X -numer aktu do kórego sprawdziłeś ) - tak w razie czego:)

jeśli zdarzy się, ze zdjecia jakiegoś aktu nie ma - zapisujesz i przysyłasz taką informację (że brak zdjęć aktów X...) , a prace ciągniesz dalej
Ty "jedziesz od numeru 1"
jeśli zgłosi się jeszcze ktoś - zacznie "od końca", spotakcie się w połowie i uzupełnicie
nie zgłosi się - dojedziesz do końca sam:)
czekam na pytania
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Dobrze,zaraz ściągnę.
Pozdrawiam
Rafał

1990str

Sympatyk

Post autor: 1990str »

Witam

Na stronie Mormonów jest informacja o zasobach ksiąg metrykalnych:
Na przykładzie parafii Kiełczewice można wnioskować, że mają chyba wszystko.

Title Kopie księg metrykalnych, 1810-1916 Authors
Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Kiełczewice (Bychawa) (Main Author)

Note Location Film
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1810-1820 FHL INTL Film 813864
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1821-1841 FHL INTL Film 813865
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1842-1860 FHL INTL Film 813866
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1861-1865 (druga kopia) FHL INTL Film 813956
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1861-1869 VAULT INTL Film 905149 Items 3-6
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1870-1877 FHL INTL Film 1496992 Items 7-14
Akta urodzeń 1844-1877 (druga kopia) VAULT INTL Film 2287373 Items 2 - 3
Akta urodzeń 1878-1905 VAULT INTL Film 2287373 Items 4 - 7
Akta urodzeń 1905-1910 FHL INTL Film 2287374 Item 1
Akta zgonów 1871-1877 (druga kopia) -- 1878-1916 FHL INTL Film 2287374 Items 2 - 5
Akta małżeństw 1841-1863, 1877 (druga kopia) -- 1878-1910 FHL INTL Film 2287374 Items 6 - 8
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Jestem bardzo zadowolona z takiego obrotu sprawy, niezwykle ważnej, indeksacji zasobów metrykalnych parafii. Napewno ułatwi to poszukiwania w genealogii indywidualnej, gdyż obecny dostęp do danych w internecie jest niewielki. Przyznaję, że par. Wszystkich Świętych jest mi szczególnie bliska i dostęp do jej zasobów bardzo jest mi potrzebny. Oby inne parafie poszły w ślady proboszcza.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Aniu, zapraszamy Cie do udzialu w projekcie indeksacji tej parafii :) Szczegoly znajdziesz w poprzednim moim poscie (linki). Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Projekt metryki.genealodzy pl i zespół archiwalny 9264d rozwija się dzień i noc. Dzięki WZI przybywa indeksów. Zrobiłem w ciągu ostatnich dni (i nocy) wyszukiwarkę do projektu doklejając ją jednocześnie do geneszukacza. Przewiduję opcjonalne pola dla nazwiska alternatywnego (vel), imienia ojca, imienia matki, nazwiska matki i daty zdarzenia, których nie ma w wyszukiwarce geneteki.
Przy najechaniu myszką na imię w dymku pojawią się wszystkie imiona osoby. Jeśli osoba posiada nazwisko alternatywne (vel) to przy nazwisku pojawi się znaczek a po najechaniu na niego myszką myszką wyświetli się to nazwisko w dymku. W dymku nad miejscowością pojawia się nazwa parafii i miejscowość. Wyszukiwanie odbywa się po nazwisku jak również po nazwisku alternatywnym i nazwisku matki jeśli te dodatkowe nazwiska w indeksach występują. Może to znacząco ułatwić odnalezienie matek nawet jeśli brak aktu małżeństwa.
No i rzecz najistotniejsza. Przy wszystkich rekordach występuje link do skanu (fotki) właściwego aktu.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

WZI (m.in ze względu na zobowiązanie wobec proboszcza parafii Wszystkich Świętych) określiło zakres swoich działań na zindeksowanie Chrztów z lat 1866-1900. Zanim nie zrobimy ww zakresu nie podejmujemy się opracowania pozostałych.
A zdjęcia są (m.in ważne i wartościowe choć niepełne śluby) i prawo do ich opublikowania również!
Jeśli ktoś jest chętny do opracowania - namawiam. Nie czekajcie aż WZI skończy chrzty bo to jeszcze potrwa:)
Kontaktujcie się z Jackiem Młochowskim i zróbmy w miarę szybko to co dla wielu było pieśnią przyszłości.
Tzn. opracujmy skorowidze i opublikujmy akty!
To naprawdę zależy od tylko nas, nie ma wymówek że "przepisy/brak zgód/niechęć instytucji etc"
Jest "zielone światło", są możliwości techniczne
Do roboty:)!
pozdrawiam
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Zajrzałam do linku Anety, ale tam sa umieszczone tylko parafie warszawskie które nie są w moim kręgu zainteresowań. Czy będą jakieś inne parafie? np. podkarpackie lub z kresów
Pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie będzie innych.
Witrynka http://sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/
jest stworzona jako pomoc robocza dedykowana tylko i wyłącznie dla projektu w niej opisanego -tzn zindeksowania chrztów par. Wszystkich Świętych w Warszawie z lat 1866-1900. Po skończeniu tego zakresu być może (jeśli do tego czasu nikt inny nie zrobi co byłoby dziwne) zajmiemy się (w kolejności):
Chrztami 1901 - 1908
Małżeństawi od 1866

Wydaje mi się jednak, że sukces projektu zindeksowania i prezentacji w internecie metryk z jednej parafii ma duże (decydujące w wielu przypadkach) znaczenie dla innych parafii. Wielu z dysponentów zasobów (m.in dyrektorzy archiwów kościelnych, probosczowie) są skłonni do udostępnienia zasobów w celu skopiowania i prezentacji w internecie. Ale muszą zobaczyć że partner oferujący taka "usługę" jest wiarygodny. Tzn m.in sprawny, słowny etc

Opisywany projekt nie jest "tylko" lokalny. To czy (w co nie wątpię), kiedy (...) oraz jak "zrobimy" tę pierwszą parafię naprawdę będzie miało przełożenie na inne zasoby. Praca nad metrykaliami pierwszej parafii, której proboszcz zdecydował się na publikacje zbiorów w internecie , nawet przy braku bezpośredniego zainteresowania ma sens - m.in z uwagi za zainteresowanie innymi parafiami.

Trochę mętnie chyba napisałem. Prościej to będzie tak:
albo zrobimy szybko i sprawnie (nie tłumacząc się "nie moja parafia" etc) i będziemy mogli pochwalć się/ wykazać/pokazać że to działa
albo nei zrobimy i będzie jak dotychczas -wiele prób -podejścia i... efekt taki że zasoby z Litwy są dostępne a polskich (tzn w dzisiejszych graniach) nie ma.
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”