Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Przepraszam - namieszałem. Zmieniłem poprzedni post. Ograniczenia dla Polaków wprowadzono po powstaniu.
znalazłem przed chwilą informację, że żaden prezydent miasta Piotrkowa /po powstaniu/, który był Polakiem, nie osiągnął wyższej rangi niz ósma. Wyższe rangi były zarazerwowane dla rosjan.
Tomek1973

Sympatyk

Witam serdecznie,
@dl3

Nie ma Konstantego w parafii Błogie. Sprawdziłem 5 lat.
@Maria Mochlińska
Nie ma Marii ani Marianny. Nikogo o tym nazwisku. W maju nie urodziła się żadna osoba o podobnych personaliach.
@Antoni Podpora
Antoniego w Opocznie w 1880 roku nie ma. A Aniela Migała w którym roku miałaby się urodzić, bo tego pani nie podała?
@serczer
Dostałem od pana/pani trzy kropki /.../. Ponieważ nie wiem, co to miało znaczyć, w zamian daje panu/pani kotka:
__,,,_^..^_,,,__

pozdrawiam serdecznie - tomek
Wlodarczyk_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Wlodarczyk_Andrzej »

Witam!

Po raz kolejny potrzebuję Pańskiej pomocy.
Czy mógłby Pan odszukać akt urodzenia Józefy Pawlikowskiej urodzonej 01.01 1887r w miejscowości Chrzanowice. Józefa była córką Wawrzyńca i Marianny Królak.
Jest to zespół: 273/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Kamieńsku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam, Andrzej
jolanta57

Sympatyk

Post autor: jolanta57 »

Witaj Tomek1973!
Poszukuję metryki ślubu, który najprawdopodobniej odbył się w parafii panny młodej (Wola Grzymalina parafia Łękińsko) w latach 1900 - 1902:
panna: Marianna Niekwińska (Nakwińska, Mękwińska) ur. 1881
kawaler: Franciszek Wurszt ur. 1875

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, ponieważ nie mam pojęcia, gdzie mógł odbyć się ten ślub.
Pozdrawiam
Jolanta
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Witam!

Chyba gdzieś w gąszczu próśb stała się niewidoczna moja odpowiedź na Pana post z zapytaniem o dalsze sugestie. Panie Tomaszu! Ostatni pomysł jaki mi przychodzi do głowy to sprawdzenie jeszcze księgi urodzeń w dwóch parafiach w okolicy: Żeleźnica (nr 325) i Przedbórz (297). Ignacy Kępski ur. 1884 syn Józefa. Jeśli nie będzie to znaczy, że część rodzeństwa urodziła się nie w tym regionie. Tak myślę.

Pozdrawiam
Daria :D
Tomek1973

Sympatyk

@Queenmagic
Proszę pani, dobrze pamiętam o pani prośbie, jak i wszystkich innych. Nie zawsze mam czas i możliwość skorzystać z tych akt, z których bym chciał.
Czy jednak jest pani pewna, że Ignacy urodził się w 1884?
Mam nadzieję, że niedługo pojawi się więcej wpisów w Genetece, dzięki czemu wszyscy zainteresowani będą mogli bez problemów ściągnąc sobie z archiwum dowolny akt już bez mojego udziału.
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Też mam taką nadzieję! A co do mojego Ignacego to taką datę mam na dostępnych mi dokumentach, które otrzymałam od jego córki. Ale... teraz sprawdzałam jeszcze jedno zaświadczenie wydane w 1938 roku, na którym pisze, że Ignacy ma lat 47. Czyli musiałby się urodzić w roku 1891. Sama już nie wiem, która wersja bliższa prawdy. Może więc dajmy sobie z nim spokój...Nie chcę nadużywać Pana pomocy.

Daria
Tomek1973

Sympatyk

Nie nadużywa pani mojej cierpliwości. Sprawdzałem księgi do 1890 roku. Zerknę na młodsze i będzie wszystko wiadome. Sama chyba pani nie wierzy w to, że urodził się w innej parafii.
Ostatnio zmieniony sob 14 mar 2009, 23:34 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Dziękuję :)
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Tomek1973

Sympatyk

@Mirek Mastalerz
7/1853 Żelechlinek
świadkowie - Michał Kwieciński / Jędrzej Kania - rolnicy
Mateusz Jaworski, syn Franciszka i Marianny z Grabowskich lat 20, ur Bosławice /?/ zam. Żelechlinek
Józefa Cyniak panna, lat 17. córka Wojciecha i Antoniny z Woźniaków ur. Łochów zam. Bukowiec

@Ślub w Mierzynie
Kazimierz Andrych lat 20 ur. Łękawa par. Grocholice, syn niezamężnej Joanny Andrych i ojca nieznanego
Marianna Fijałkowska lat 25 ur. kolonia Wykno par. Ręczno, córka zmarłych Wojciecha i Jolanty z Pabichów.

Miłej niedzieli życzę:)
Awatar użytkownika
dl3

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dl3 »

Dziękuję i pozdrawiam

darek
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

@Antoni Podpora
Antoniego w Opocznie w 1880 roku nie ma. A Aniela Migała w którym roku miałaby się urodzić, bo tego pani nie podała?

Witam i dziękuję chociaż za tyle. Data urodzenia Antoniego, pochodzi tylko z zapisków rodzinnych. Może chrzest odbył się rok później. Nie jestem w stanie tego ustalić, podobnie jak daty urodzenia Anieli Migała (szac. 1886-1888). Ich córka, czyli moja babcia została sierotą w wieku zaledwie 4 lat więc nie wszystko mogę odtworzyć. Dlatego też zwróciłam się do Pana jako do stałego bywalca AP w Piotrkowie z nadzieją, że może przy okazji ujrzy Pan właściwy zapis.
pozdrawiam
Joanna
Tomek1973

Sympatyk

Oczywiście sprobuje poszukac, nie ma problemu.
sevek

Sympatyk

Post autor: sevek »

Tomek1973 pisze:@Mirek Mastalerz
7/1853 Żelechlinek
świadkowie - Michał Kwieciński / Jędrzej Kania - rolnicy
Mateusz Jaworski, syn Franciszka i Marianny z Grabowskich lat 20, ur Bosławice /?/ zam. Żelechlinek
Józefa Cyniak panna, lat 17. córka Wojciecha i Antoniny z Woźniaków ur. Łochów zam. Bukowiec

@Ślub w Mierzynie
Kazimierz Andrych lat 20 ur. Łękawa par. Grocholice, syn niezamężnej Joanny Andrych i ojca nieznanego
Marianna Fijałkowska lat 25 ur. kolonia Wykno par. Ręczno, córka zmarłych Wojciecha i Jolanty z Pabichów.

Miłej niedzieli życzę:)

Panie Tomku chciałbym zapytać czy dane dot. ślubu w Mierzynie to wszystkie dane, które znajdują się w tym dokumencie w zakresie informacji o osobach, miejscach i datach - czy znana jest data dzienna tego ślubu i daty urodzenia małżonków, czy są dostępne alegata?

pozdrawiam
sevek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”