Witam
Mam znajomą w Niemczech. Mamy dalekiego wspólnego przodka urodzonego pod koniec XVIII w. Pomagam jej odnaleźć informacje o przodkach( ojcu i dziadkach) mieszkających w Polsce. Poszukuje aktu ślubu swoich dziadków z 1940r najprawdopodobniej ślub był w Łodzi. Ich pierwsze dziecko (Jej ojciec) urodziło się 28.04.1941 w Łodzi ( Litzmannstadt). Byli Niemcami. Zastanawiam jak się do tego zabrać. Wiem, że prośbę o te dokumenty musi napisać najbliższa rodzina, czyli moja znajoma. Sami nie potrafią sobie poradzić. Może mi podpowiecie co powinni zrobić?
Pozdrawiam Renata
Przodkowie z Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Przodkowie z Łodzi
Witaj,
tutaj masz linka:
http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=23&id=181
Dokumenty można uzyskać z Archiwum USC w Łodzi. Pisemny wniosek o przesłanie kserokopii aktów urodzenia lub ślubu można przesłać mailem. Potem Archiwum informuje także mailem czy takowe dokumenty posiada i ile ewentualnie należy wpłacić na podane konto pieniążków. Jeśli są to bliscy krewni jak tutaj to dokumenty przesyłają na adres domowy (inna możliwość przesyłają dokumenty do USC osoby składającej wniosek). W tym przypadku radzę zadzwonić i dopytać czy przesyłają korespondencję za granicę i upewnić się że mają te dokumenty. Panie zwykle są miłe i udzielają potrzebnych informacji.
Pozdrawiam,
Anetta.
tutaj masz linka:
http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=23&id=181
Dokumenty można uzyskać z Archiwum USC w Łodzi. Pisemny wniosek o przesłanie kserokopii aktów urodzenia lub ślubu można przesłać mailem. Potem Archiwum informuje także mailem czy takowe dokumenty posiada i ile ewentualnie należy wpłacić na podane konto pieniążków. Jeśli są to bliscy krewni jak tutaj to dokumenty przesyłają na adres domowy (inna możliwość przesyłają dokumenty do USC osoby składającej wniosek). W tym przypadku radzę zadzwonić i dopytać czy przesyłają korespondencję za granicę i upewnić się że mają te dokumenty. Panie zwykle są miłe i udzielają potrzebnych informacji.
Pozdrawiam,
Anetta.
Przodkowie z Łodzi
Dziękuję bardzo za informację. Mam nadzieję, że moja znajoma dotrze do dokumentów których poszukuje.
Pozdrawiam Renata
Pozdrawiam Renata