Korzystanie z metryk w archiwach jest płatne?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Witam Państwa,

We wtorek byłem w pewnym Archiwum Diecezjalnym. Przejechałem ponad pół Polski żeby móc skorzystać z jego zasobów. Pomijając fakt nieuprzejmości księdza, jak się okazało dyrektora AD. Po przejrzeniu interesujących ksiąg na mikrofilmach usłyszałem: "Opłata wynosi 8 zł za każdą godzinę". Nie wyobrażają sobie Państwo w jakim byłem szoku. No cóż, gdyby nie była to stażystka to kłóciłbym się, że nie zostałem poinformowany.
Jestem jeszcze początkujący (zajmuję się genealogią 3 lata) i zastanawia mnie fakt, czy Archiwum Diecezjalne ma prawo żądać zapłaty za osobiste korzystanie z zasobów. Rozumiem, że muszę zapłacić za zlecenie kwerendy, ale za to, że sam przejechałem prawie 600 km i korzystałem z ksiąg osobiście? Dodam jeszcze, że nie otrzymałem jakiegokolwiek pokwitowania uiszczenia opłaty.
Proszę rozwiać moje wątpliwości.

Pozdrawiam
Tomasz Raczyński
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

idzie to takim tokiem rozumowania:
to archiwum prywatne, zasady samo określa.
Choć na pewno nei jest zgodne (a musi być) z prawem wyższego rzędu poinformowanie PO usłudze o płatności. Regulamin, w tym cennik (czy tez ustna informacj ao kosztach) musi być dostępny PRZED pojawieniem się obowiązku zapłącenia.
Teoretycznie możesz nie płacić, jeśli powiedziano Ci po skorzystaniu z zasobu. (Chyba, że nie zauwazyłeś regulaminu/cennika)

Innymi słowy:
to, że większość z nas jest przyzywczajona do publicznych bibliotek/wypożyczalni nie oznacza, że nie istnieją inne formy (także płatne) udostępniania zbiorów (bibliotecznych w tym przykładzie). Nawet "za głębokiej komuny" w niekórych miejscach opłaty były za skorzystanie ze zbiorów.

Czy to jest naganne? 8 zł za godzinę chyba nie jest barierą..może w niektórych przypadkach, ale koszty chyba porównywalne (o podróży zmilczę) z wypożyczeniem mikrofilmy (tj kosztami jego transportu)
Czy pokrywa koszty prowadzenie archiwum, zużycia sprzętu? Pewnei nei, albo na styk.:)
Czy użytkownicy powinni pokrywać te (tj udostępnianie, nie przechowywanie) koszty - do dyskusji. Ale decyzja nie nasza, a prowadzącego archiwum.
Co innego jeśli publiczne pieniądze są zanagażowane, ale w tym przypadku....
Możemy się zżymać, cieszyć, ew. proponować udział w działaniach obniżających koszty i usprawniających proces udostępniania.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Zapytałbym na twoim miejscu o regulamin korzystania z zasobu tego AD lub w ostateczności - telefon do kurii diecezjalnej
Tomek9877

Sympatyk

Żeby zapytać o regulamin całkowicie zapomniałem.
Do tego archiwum pojechałem "po drodze", ponieważ byłem w Krakowie. Rozumiem, że instytucja ma swoje wydatki, jednak mogliby poinformować mnie o tym fakcie przed rozpoczęciem moich prac. Niby to tylko 8 zł, jednak na kieszeń przyszłego studenta (mam nadzieję :D) każdy grosz się liczy. Nawet kiedy wyraziłem moje ubolewanie nad faktem zapłaty nie zaproponowano mi wglądu do regulaminu, ani cennika.

Dziękuję za informację. W przyszłości moim pierwszym pytaniem będą koszty korzystania z dokumentów.
Pozdrawiam
Tomasz
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Wnioskując po bliskości Krakowa i cenie (8 zł.) to może chodzić o AD Tarnów. Jeśli tak to kartka z informacją o opłacie wisi w co najmniej 2 miejscach w tym przed drzwiami wejściowymi, chyba że coś po remoncie się zmieniło.
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witaj Tomaszu.
Prawie wszystko już było tu powiedziane, ale na koniec rada zbiorcza:
ZAWSZE PYTAJ O CENY W KAŻDYM ARCHIWUM KOŚCIELNYM.
Są takie archiwa jak miałeś okazje korzystać za 8 zł/h, są takie gdzie za wejście (czy 5 minut, czy 5 godzin) płacisz 50 zł, są takie, gdzie nie zrobisz zdjęcia, nie dostaniesz skanu, xero, tylko odpis za cenę jak w urzędzie -albo notatki własne. Dostałeś lekcję na własnej skórze, teraz już wiesz i ZAWSZE pytaj, co można w danym archiwum można i za ile.
Pozdrawiam Ewa
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

no można jeszcze dodać (skoro "prawie"), że na razie jedno archiwum kościelne doceniło współpracę ze środowiskiem (przynajmniej oficjalnie) - w AAW członkowie PTG mają 90% zniżki na jedyną płatną usługę tj wydanie potwierdzonej kopii metryki

być może grono udzielających daleko idacych rabatów w tym roku się powiększy:)
więc członkostwo i udział w pracach nad zbiorami ma i będzie miało szerszy (miejmy nadzieję) także element ekonomiczny
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Tomek9877

Sympatyk

Gratulacje Sherlock`u. Tak, chodzi o AD w Tarnowie. Wydaje mi się, że informacji nie było nigdzie wywieszonej. Stażystka stwierdziła, że miał mi to powiedzieć ksiądz dyrektor. Może tego nie zauważyłem, ponieważ byłem zaabsorbowany podejściem owego kapłana do mojej osoby.
Dziękuję Państwu za informacje.
Człowiek uczy się na błędach. Teraz to wiem i wyciągnę z tego wnioski.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”