Bardzo, bardzo Pani Joanno dziękuję za te informacje
Mam jeszcze do Pani pytanie czy jeśli mieliby dzieci to byłoby to gdzieś ujęte w tych dokumentach?
Pozdrawiam
Agnieszka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Hanno,majawojdalski@hotmail.com pisze:Hanno,
Wspaniale. Teraz mam podstawy do produktywnych I "akuratnych" poszukiwan. Dam znac jutro co znalazlam.
Pozdrawiam,
Maja
Justyno, wysłałam wiadomość na pw.Cwynar_Justyna pisze:@Viola_AP
Kocienski, Marian
zamieszkały przy 126 Oak Street, New Haven, Connecticut
wiek 51 lat
certifikat wydany 3 Grudnia, 1943 roku
przez U.S. District Court w New Haven, Connecticut
Petycja numer 30575, tom 125
(podpis Mariana Kocienskiego)
na Ancestry jest również karta poborowa z okresu drugiej wojny światowej na Mariana Kocienskiego, mam zdjęcia obu, moge tobie wysłać jak podasz swoj e-mail.
Witaj,brzoalicja pisze:Witam ponownie Justynko,
Serdecznie dziękuję za informacje dotyczące Józefa Bujalskiego, są bezcenne! Tak to jest mój Józef! Ponownie zwracam sie z uprzejmą prośbą tym razem poszukuję wszelkich informacji dotyczących Walentego Jasińskiego ur. 1894, Kuteski/Kutyski, parafia Skibniew, powiat Sokołów Podlaski/Siedlce, syna Józefa i Katarzyny z Bujalskich. Walenty prawdopodobnie wybył do USA około 1911/13 prawdopodobnie do powyższego wuja Józefa Bujalskiego - był bardzo młody. Pytania skąd wypłynął, dokąd i do kogo ? oraz inne dane. Następnie poszukuję wszelkich informacji dotyczących Jana Bujalskiego ur.1874,Kuteski/Kutyski, parafia Skibniew, powiat Sokołów/Siedlce syn Stanisława i Pauliny Domicelli ze Skibniewskich. Pytania; skąd wypłynął, jakim statkiem, dokąd i do kogo oraz czy miał żonę i dzieci? Z opowieści w rodzinie twierdzi się, że miał dzieci dwoje urodzonych w Polsce i jedno (syn w USA).
Serdecznie pozdrawiam
Alicja

Witaj,Ash pisze:Witam,
poszukuję wszelkich informacji o Andrzeju Kowalczyku z Rzyk, który wyemigrował do Ameryki w kwietniu 1907 roku, w wieku 29 lat (informacje z Ellis Island) i już stamtąd nie powrócił. Do USA popłynął z sąsiadem Wincentym Kozłowskim (który również nie wrócił do kraju) i za oceanem pracował podobno przy wyrębie lasu. Żona Aniela, która została w Polsce otrzymała po pewnym czasie list, w którym koledzy jej męża piszą,m.in że "Andrzej wszystkie pieniądze przechorował" - tzn miał umrzeć w Ameryce na gangrenę.
Tak jak pisałam wcześniej, znalazłam go w wynikach na Ellis Island, ale może jest o nim coś więcej w Ancestry? Lub gdzie można ewentualnie jeszcze szukać informacji? Np o jego śmierci (która w zasadzie nie jest taka pewna...)
Witaj,anna1025 pisze:Witam, proszę o sprawdzenie mojego przodka na liście pasażerów do Nowego Jorku w roku ok 1900. Nazywał się John Ossowski ur. 1881 Cekcyn. Jechał do swojego wuja również Johna Ossowskiego, który wyjechał do USA w 1885. Mieszkali w Sharon, Portage, Wisconsin. Znalazłam go w Censusie z 1900, widnieje tam jako syn Johna. Proszę o pomoc w jego odnalezieniu.
Pozdrawiam Anna