W tym względzie reguły językowe, jak i rozporządzenie MSWiA (bo nie jest to kwestia wyłącznie lingwistyczna) pozostawiają pełną dowolność:Aftanas_Jerzy pisze:Chyba jednak Marianna Mały, analogicznie jak: Marianna Wielki, Cichy, Dobry etcagawójcik34 pisze:Witam
Arturze moim zdaniem Marianna Mała
Ja również mam pytanie czy z poniższego ak [co do którego mam watpliwosci czy prawidłowo rozczytałam ] Z 27 do indeksu powinnam wpisać dziecko nieżywo urodzone ??
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/147/0 ... jYwxiSmjjw
Choć w tym konkretnym wypadku (pomimo zasady, że nazwiska należy odmieniać) w imię "zgrabności" pozostawiłbym formę 'Mały'.„Nazwisko w postaci przymiotnika wpisuje się do aktu stanu cywilnego z zachowaniem rodzaju żeńskiego lub męskiego w zależności od tego, czy nazwisko dotyczy kobiety, czy mężczyzny, z tym że osoby w oświadczeniu o nazwisku (nazwiskach) składanym bezpośrednio po zawarciu małżeństwa albo przed sporządzeniem przez kierownika urzędu stanu cywilnego zaświadczenia stwierdzającego brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa mogą wskazać pisownię nazwiska bez uwzględnienia formy właściwej dla rodzaju żeńskiego lub męskiego.” (§ 4, 3)
HTH
(-) Tomek Wojtaszek