Krauze

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

krzysztof.krauze

Sympatyk

Krauze

Post autor: krzysztof.krauze »

Współposzukiwacze genealodzy :)

Poszukuję wszelkich informacji o potomkach (oraz przodkach) Antoniego Krauze (ur 1805) żonatego z Maryanną Wolgemut/Wohlgemuth/Wolgiemut w 1822. Posiadali dzieci:

1825 Ignacy Krauze; 1829 Wojciech Jan Krauze
Ignacy miał syna Stanisława, a ten z kolei dzieci:
Natalia; Olimpia; Stefan Leopold; Zugmunt; Leopold

Ignacy z drugiego małżeństwa z Różą Ludwiką Margasińską/Magresińską miał dzieci: Leon; Franciszek + Antonina Palus; Ludwik; Feliks; Ryszard.

Franciszek i Antonina mieli 10 dzieci, więc nie będe wymieniał.

Większość danych o tych osobach udało mi się wyszperać juz geneszukaczem, lecz być może ktoś natknął się w swoim drzwie na te osoby i może udzielić informacji.

Dodam tylko, że osoby tutaj wymienione urodziły się w Warszawie i/lub Łodzi.

Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc!
/K.
Milla_Przemysław

Krauze

Post autor: Milla_Przemysław »

Wątpie, czy mogę pomóc, ale nie zaszkodzi zapytać.

Moja rodzina od strony mamy nosi nazwisko KLAUZE (pisane przel L). Mój pradziadek z rodziną mieszkał przed wojną na Wołyniu. Występuje u nas osoba o imieniu Franciszek, to mój praprapradziadek.

Czy u Pana w rodzinie wystąpiła taka oboczność naziwska? Jeśli nie to proszę zignorować ten post :)

Pozdrawiam,
Przemek
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Krauze

Post autor: Ewa_Migdalska »

Raczej nie pomogę w odnalezieniu przodków, ale ...
Nazwisko Krauze kojarzy mi się wyłącznie z bohaterem boju z 11/12 września 1939 r. o miasto Kałuszyn (powiet miński, województwo mazowiecie)
Zygmunt Krauze syn Jana i Marianny Radoszkiewicz, urodzony 10.11.1884 w forwarku Wąsosze gmina Piotrkowice w powiecie konińskim na ziemi kaliskiej. Z Kałuszynem związany był poprzez ślub z Ludwiką Stanisławą Krzanowską córką Piotra i Franciszki z domu Sucker.
Był to człowiek udzielajacy sie społecznie (członek a później również komendant straży pożarnej w Kałuszynie, ponadto pracował w straży powiatowej)
W boju o Kałuszyn Krauze dał sie poznać jako cywil zastępujący poległego celowniczego karabinu maszynowego, który jednak szybko podzielił jego los. Miejscowa ludność uważa Zygmunta Krauze za bohatera boju o miasto.

Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Krauze

Post autor: mmaziarski »

Krauze to nazwisko jest w ewangelikach warszawskich.Ród fabrykantów.Na cmentarzu ewangelickim w Warszawie jest kilka grobów.
Na familysearch.org. po wpisaniu nazwiska Krauze pojawi kilkadziesiąt osób z podaniem roku i miejsca urodzenia.
MMaziarski
krzysztof.krauze

Sympatyk

Krauze

do Milla_Przemysław
niestety z obocznością nazwiska nigdzie w dokumentach, czy przekazach rodzinnych się nie spotkałem. dzięki za sugestię.

do efunia
Zygmunt którego wymieniłem niestety zmarłw 1920 podczas bitwy Warszawskiej...

do mmaziarski
dzięki za sugestię, postaram się przeszukać i te rejstry.

Nadal z góry serdecznie dziękuję za wszelkie wpisty dotyczące tego nazwiska.
udanej nadchodzącej niedzieli!
/K.
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Sympatyk
Mistrz

Krauze

Post autor: Pieczątkiewicz_Krzysztof »

Na moim drzewie (genealogia rodzin z Brdowa i okolic - ponad 12.000 duszyczek udokumentowanych aktami) jest ponad 30 osób o nazwisku KRAUZE. Jest też Antoni Krauze, ale żyjący w XVIIIw. Jeżeli oni Cię interesują pisz na mój adres. Pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Re: Krauze

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Pieczątkiewicz_Krzysztof pisze:Na moim drzewie (genealogia rodzin z Brdowa i okolic - ponad 12.000 duszyczek udokumentowanych aktami) jest ponad 30 osób o nazwisku KRAUZE. Jest też Antoni Krauze, ale żyjący w XVIIIw. Jeżeli oni Cię interesują pisz na mój adres. Pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Wspomniani przez Krzysztofa Krauzowie to moi krewni...

Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
krzysztof.krauze

Sympatyk

podbijam zapytanie, raz jeszcze, może w międzyczasie dołączył do grona ktoś kto wie coś w temacie.

dobrego dnia! :)
/K.
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Ja mam w drzewie Ludwika Krauze (~1780-~1825), mieszkającego w Łowiczu. Żonaty z Elżbietą Malinowską, córka Julianna urodzona w Łowiczu.
krzysztof.krauze

Sympatyk

chyba niestety nie moja część rodziny, bo jak piszesz, wynika, że Ludwik mial tylko córkę, zatem nazwisko by wygasło po 1825. No chyba, że Ludwik i Elżbiete mieli jeszcze syna/ów?

dzięki za pomoc w każdym razie, szukam dalej :)
/K.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Pozdrowienia od potomkini Kraussów v Krauzów.Moi pochodzili z Micheln w Saksonii, a na przełomie wieków XVIII/XIX zamieszkali w W-wie.Tym który podjął decyzję o zamieszkaniu na terenie naszej stolicy był Jan Fryderyk Krystian Krausse v.Krauze żonaty z Anną Denk v Denke(lub podobnie).Mieli troje dzieci, ur.ok.1800 roku Karolinę,Gustawa Adolfa ok.1802 i moją pra.. Ludwikę Wilhelminę urodzoną w 1811 roku.Niestety nie mam pojęcia co się stało ze starszym rodzeństwem.Ojciec ich -Jan Fryderyk Krausse zmarł jako ewangelik w 1835(dzieci jego jeszcze wszystkie żyły),żona jego wcześniej(nie dotarłam do jej aktu zgonu).
Moja pra..Ludwika w 1837 przeszła na katolicyzm i wyszła za Adama Szulca(zm.w 1841).W 1846 poślubiła Andrzeja Ładę wdowca a w 1852 Stanisława Ładę.Zmarła w 1892 roku.
I to tyle .Ojcem Jana Fryderyka Krystiana był również Jan Fryderyk Krystian Krausse a matką Dorota Anna Szefler lub podobnie,oboje zmarli w Saksonii.
Pozdrawiam Danka Wasilewska Lenart
helman.beata

Sympatyk

Post autor: helman.beata »

Mam pismo z 1950 roku, gdzie stoi, że Zygfryd Krauze jest notariuszem a ma kancelarię ,,w gmachu Hipoteki przy ul.Kapucyńskij nr 6,,
Jego zastępcą jest Zygmunt Sieńko.
Beata
krzysztof.krauze

Sympatyk

Dziękuję serdecznie wszystkim za podpowiedzi i podanie nazwiska Krauze które znajduje się w różnych drzewach. Niestety żadna z podanych osób nie jest moją rodziną.

Udało mi się dojść do innej gałęzi Krauze - w związku z czym poszukuję potomków

Leona Krauze i Anny Margasińskiej (lub Magrysińska/Magrisińska/Magryszyńska)
Leon zmarł w 1933, Anna urodzona 1862; zm 1924.
posiadali dzieci:
Franciszka Helena Krauze + Bronisław Hanke
Ludwik Ignacy Krauze + Romana Łukawska
Kazimiera Krauze

---------------------------
Jak również poszukuję wszelkich potomków Kazimierza Krauze i Barbary Turkiewicz/Turkiewiczownej

=============

wszelkie osoby podane powyżej pochodzą z Warszawy. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc :)
/K.
krzysztof.krauze

Sympatyk

podbijam temat sprzed prawie 2 lat.

w skrócie: poszukuje potomków rodziny Krauze z Warszawy.

pozdrawiam serdecznie
/K.
chris49

Post autor: chris49 »

Milla_Przemysław pisze:Wątpie, czy mogę pomóc, ale nie zaszkodzi zapytać.

Moja rodzina od strony mamy nosi nazwisko KLAUZE (pisane przel L). Mój pradziadek z rodziną mieszkał przed wojną na Wołyniu. Występuje u nas osoba o imieniu Franciszek, to mój praprapradziadek.

Czy u Pana w rodzinie wystąpiła taka oboczność naziwska? Jeśli nie to proszę zignorować ten post :)

Pozdrawiam,
Przemek
witam Cię Przemku, szukam informacji o Franciszku Klauz bo to mój praprzodek, mam informację że urodził się 1767 w Szrenianie w okolicy Wolbromia w zmarł w Brzegach koło Jędrzejowa w 1828r. jeżeli te daty się zgadzają z twoimi to daj znać.pozdrawiam Krzyszto Kraus.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”