Witam,
Mam pytanie z natury do kogo powinnam się zgłosić.
Posiadam Akt zgonu mojego pradziadka Jana Ruska. Według tego aktu urodził się on 3 maja 1916 roku w miejscowości Tifilis ( sprawdziłam i obecnie jest to Tibilisi - stolica Gruzji). Zgodnie z rodzinnymi pogłoskami jego ojciec Mikołaj służył w wojsku carskim.
Moje pytanie brzmi: Do kogo powinnam się zgłosić aby uzyskac akt urodzenia JANA RUSEK?
Pozdrawiam
Patrycja
Akt urodzenia Dziadka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
P_Olborska

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Akt urodzenia Dziadka
Zaczałbym od ślubu dziadków i aneksów do nich.
Byc może po powrocie do Polski zpostał sporządzony akt urodzenia w Polsce (btw: kiedy dziadek wrócił?) - spotykana praktyka. Bez namairów z aneksów ślubnych będzie trudno wytypowac czy i gdzie.
Potem dopiero próbowałbym szukać w Gruzji lub Rosji Pytanie otwarte jakie wyznanie (urodzenie mogło być odnotowane w wojskowych prawosławnych, czyli obecnie może być w Moskwie, zaleznie gdzie pradziadek służył)
Byc może po powrocie do Polski zpostał sporządzony akt urodzenia w Polsce (btw: kiedy dziadek wrócił?) - spotykana praktyka. Bez namairów z aneksów ślubnych będzie trudno wytypowac czy i gdzie.
Potem dopiero próbowałbym szukać w Gruzji lub Rosji Pytanie otwarte jakie wyznanie (urodzenie mogło być odnotowane w wojskowych prawosławnych, czyli obecnie może być w Moskwie, zaleznie gdzie pradziadek służył)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
P_Olborska

Akt urodzenia Dziadka
Dokładnej daty powrotu do Polski niestety nie znam, jednak brat mojego pradziadka urodził się w 1920 roku w Opatkowicach, reszta jego rodzeństwa też jest tam urodzone.
Jeżeli chodzi o wyznanie to rzymskokatolickie.
Dziękuje za podpowiedź, nie przyszła mi do głowy możliwość stworzenia drugiego aktu urodzenia w Polsce. W takim razie będe musiała znaleźć aneks do ich ślubu.
Jeżeli chodzi o wyznanie to rzymskokatolickie.
Dziękuje za podpowiedź, nie przyszła mi do głowy możliwość stworzenia drugiego aktu urodzenia w Polsce. W takim razie będe musiała znaleźć aneks do ich ślubu.