Serdeczne prośba o pomoc w przeczytaniu polskiego aktu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bormarek

Sympatyk

Re: Czy ktoś mi to rozczyta?

Post autor: bormarek »

Dziękuje ci Pięknie Moniko

Pozdrawiam
marek.
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

Witaj

Działo się w Zakrzewie 1838 roku o godzinie piątek po południu stawił się Wawrzyniec Borkowski Karczmarz lat trzydzieści pięć mający w Podgórzu zamieszkały w Obecności Piotra Sobutki (?) gospodarza lat pięćdziesiąt tudzież Adama Bąbały gospodarza lat trzydzieści dziewięć mający, obydwóch w Podgórzu zamieszkałych i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Podgórzu w domu pod numerem piętnastym dnia dziewiętnastego/trzydziestego pierwszego miesiąca roku bieżącego o godzinie pierwszej po północy z jego Małżonki Anny z Breybo?? lat trzydzieści mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym przez księdza Franciszka Dąbkowskiego kapelana (?) nadane zostało imię Hippolit a rodzicami chrzestnymi byli Karol Filipiuk i Konstancja Nowakowska(?). Akt ten stawiającemu ....itd

Jola
bormarek

Sympatyk

Post autor: bormarek »

Dziękuje ci PIęknie Jolu

Chciałem się również sprawdzić z :

Działo sie w zakrzewie dnia dwudziestego piątekgo grudnia tysiac osiemset czterdziestego piatego roku o godzdinie pierwszej po połiudniu. Stawił się Wawrzyniec Borkowski Karczmarz lat piećdziesiat mający w Kupisach zamieszkały xxxxx Wojciecha Sobczaka Gospodarza lat xxx majacego zamieszkałego w Pxxxxxx xxxxx zamieszkałego w Kupisach i kazał dzieci płcki żeńskieg urodzone w Kupisach z xxx czwartego stycznia roku bierzącego o gopdzinie drugiej po południu z jego małzonki Teofili xxxx lat trzydziesci majacej xxxxs Angela a rodzicami xxxx Wojciech Sobański i Katarzyna Karpińska.xxxx

link:akt nr 2:

http://www.szukajwarchiwach.pl/50/171/0 ... YVcOF6zUbw

Pozdrawiam Serdecznie
Marek.
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mmoonniiaa »

Działo sie w Zakrzewie dnia 25 grudnia roku zeszłego/6 stycznia 1845 roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się Wawrzyniec Borkowski karczmarz lat 50 mający, w Kupisach zamieszkały w obecności Wojciecha Sobczaka gospodarza lat 40 mającego zamieszkałego w Brodach Dużych tudzież Macieja Ducha kopczarza lat 32 mającego zamieszkałego w Kupisach i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w Kupisach w domu pod numerem 5 dnia 23 grudnia roku zeszłego/4 stycznia roku bieżącego o godzinie drugiej po północy z jego małżonki Teofili Klobukowskiej lat 30 mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym dobytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Angela a rodzicami jego chrzestnymi byli wyżej wspomniany Wojciech Sobczak i Katarzyna Karpińska. Akt ten stawającemu i świadkom przeczytany i przez nad podpisany został, ojciec i świadkowie w akcie wyrażeni oświadczyli iż pisać nie umieją.
Ksiądz Jan Zieliński kommendarz parafii Zakrzewskiej

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”