Nazwisko: Ogórek
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=22865&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Michał_Paweł

Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Ogórków zamieszkałej w Bodzanowicach, Przystajni lub wsi Stany.
Moje informacje:
- mój bezpośredni przodek nazywał się Piotr Ogórek. Urodził się ok. 1798 roku. Jego żoną była Julianna Mudrewik (lub Mudraczyk). Mieszkali w Bodzanowicach, sprowadzili się do Przystajni prawdopodobnie w l. 30 XIX wieku. Ich dzieci o których wiem to Józef, Mateusz, Łukasz i Joanna zwana Anną.
- Józef Ogórek urodził się ok. 1821 i zmarł w 1848 - nie miał żony ani dzieci.
- Joanna "Anna" Ogórek poślubiła Marcina Zmorka. Zamieszkali w Pacanowie.
- Mateusz Ogórek ożenił się w 1849 z Marianną Liberą, która zmarła w 1852. Nie mieli dzieci. W tym samym roku poślubił Rozalię Brzęczyk. Mieli następujące dzieci: Jana (1853), Balcera-Baltazara (1856), Michała (1859), Andrzeja (ok. 1871) i Annę (1873). Dwoje innych zmarło w dzieciństwie, może jeszcze były później jakieś dzieci, ale nic o nich nie wiem. Jeśli idzie o linię męską - Jan zmarł w wieku 19 lat w 1873, Balcer-Baltazar poślubił Krystynę Bulik, a pod koniec życia Józefę Grucę, zmarł w 1933. O Michale nic nie wiem. Andrzej Ogórek poślubił Antoninę Ogórek i miał z nią przynajmniej dwie córki Zofię i Janinę (o innych dzieciach na obecną chwilę nie wiem), a w 1868 poślubił Petronellę Lizurej.
- Łukasz Ogórek (zm. 1908) poślubił Mariannę Szczurowską (zm. 1898). Mieli głównie córki: Wiktorię Zawieruchę, Marcjannę Miarę, Jadwigę Chudy, Katarzynę Strużyk, Petronelę Man, Mariannę Chudy, Joanną Wachowską oraz syna Jana Ogórka (1874 -1952). Jan Ogórek poślubił Mariannę Nicpoń i mieli na pewno córki Antoninę, Michalinę (późniejszą żonę Maksymiliana Lizureja) i Józefę (zm. w 1919 jako panna) oraz syna Jana (1896). Ów Jan Ogórek poślubił w 1918 roku Annę Francik pochodzącą z Jasisk i wraz z synem został zabity podczas okupacji.
- w aktach pojawia mi się jeszcze niejaki Sebastian Ogórek, przypuszczam, że mógł być bratem mojego przodka Piotra Ogórka.
Być może ktoś również ma jakiś Ogórków z tych okolic w swoim drzewie.
Moje informacje:
- mój bezpośredni przodek nazywał się Piotr Ogórek. Urodził się ok. 1798 roku. Jego żoną była Julianna Mudrewik (lub Mudraczyk). Mieszkali w Bodzanowicach, sprowadzili się do Przystajni prawdopodobnie w l. 30 XIX wieku. Ich dzieci o których wiem to Józef, Mateusz, Łukasz i Joanna zwana Anną.
- Józef Ogórek urodził się ok. 1821 i zmarł w 1848 - nie miał żony ani dzieci.
- Joanna "Anna" Ogórek poślubiła Marcina Zmorka. Zamieszkali w Pacanowie.
- Mateusz Ogórek ożenił się w 1849 z Marianną Liberą, która zmarła w 1852. Nie mieli dzieci. W tym samym roku poślubił Rozalię Brzęczyk. Mieli następujące dzieci: Jana (1853), Balcera-Baltazara (1856), Michała (1859), Andrzeja (ok. 1871) i Annę (1873). Dwoje innych zmarło w dzieciństwie, może jeszcze były później jakieś dzieci, ale nic o nich nie wiem. Jeśli idzie o linię męską - Jan zmarł w wieku 19 lat w 1873, Balcer-Baltazar poślubił Krystynę Bulik, a pod koniec życia Józefę Grucę, zmarł w 1933. O Michale nic nie wiem. Andrzej Ogórek poślubił Antoninę Ogórek i miał z nią przynajmniej dwie córki Zofię i Janinę (o innych dzieciach na obecną chwilę nie wiem), a w 1868 poślubił Petronellę Lizurej.
- Łukasz Ogórek (zm. 1908) poślubił Mariannę Szczurowską (zm. 1898). Mieli głównie córki: Wiktorię Zawieruchę, Marcjannę Miarę, Jadwigę Chudy, Katarzynę Strużyk, Petronelę Man, Mariannę Chudy, Joanną Wachowską oraz syna Jana Ogórka (1874 -1952). Jan Ogórek poślubił Mariannę Nicpoń i mieli na pewno córki Antoninę, Michalinę (późniejszą żonę Maksymiliana Lizureja) i Józefę (zm. w 1919 jako panna) oraz syna Jana (1896). Ów Jan Ogórek poślubił w 1918 roku Annę Francik pochodzącą z Jasisk i wraz z synem został zabity podczas okupacji.
- w aktach pojawia mi się jeszcze niejaki Sebastian Ogórek, przypuszczam, że mógł być bratem mojego przodka Piotra Ogórka.
Być może ktoś również ma jakiś Ogórków z tych okolic w swoim drzewie.
-
Michał_Paweł

Re: Nazwisko: Ogórek
Znalazłem już akty zgonu Piotra Ogórka i Julianny z Andraczyków/Mudrewików. Po ślubie jedynej córki zamieszkali razem z nią w Pacanowie. Piotr zmarł w 1863 roku, a Julianna w 1867.
Znalazłem też akt zgonu Sebastyana Ogórka, który zmarł w styczniu 1846 w Jasiońskach (Truskolasy), zostawiając po sobie owdowiałą Agatę z Głuchowskich, synów Józefa i Rafała oraz córki Petronellę, Jadwigę, Joannę i Józefę.
Być może komuś przydadzą się te informacje, albo ktoś uzupełni moje:)
Pozdrawiam
Znalazłem też akt zgonu Sebastyana Ogórka, który zmarł w styczniu 1846 w Jasiońskach (Truskolasy), zostawiając po sobie owdowiałą Agatę z Głuchowskich, synów Józefa i Rafała oraz córki Petronellę, Jadwigę, Joannę i Józefę.
Być może komuś przydadzą się te informacje, albo ktoś uzupełni moje:)
Pozdrawiam
Marjanna Ogórek
Witam,
Poszukuje informacji o Marjannie Ogórek, żonie mojego 4x pra dziadka.
Interesują mnie głownie daty urodzin, ślubu i jej rodzice.
Marjanna była żoną Jędrzeja Pawelec (1780-21.11.1831).
Ur. ok. 1794 r, zmarła 01.11.1827 r w Biechowie kolo Pacanowa.
Ślub miał miejsce raczej przed narodzeniem pierwszego dziecka,
to jest przed 08.1812.
Zg: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,59106,25 akt 71.
Dziękuję i pozdrawiam,
Waldek
Poszukuje informacji o Marjannie Ogórek, żonie mojego 4x pra dziadka.
Interesują mnie głownie daty urodzin, ślubu i jej rodzice.
Marjanna była żoną Jędrzeja Pawelec (1780-21.11.1831).
Ur. ok. 1794 r, zmarła 01.11.1827 r w Biechowie kolo Pacanowa.
Ślub miał miejsce raczej przed narodzeniem pierwszego dziecka,
to jest przed 08.1812.
Zg: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,59106,25 akt 71.
Dziękuję i pozdrawiam,
Waldek
Ostatnio zmieniony pn 11 kwie 2022, 15:18 przez waldemarb, łącznie zmieniany 5 razy.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Marjanna Ogórek
Jeśli szukasz dodatkowych informacji to napisz o tych, które już masz i daj linki do akt. Inaczej nie będzie wiadomo co to są "dodatkowe".waldemarb pisze:Witam,
Poszukuje dodatkowych informacji o Marjannie Ogórek
ur. ok. 1794 r i zmarłej 01.11.1827 r w Biechowie kolo Pacanowa.
Marianna była zona mojego 4x pra dziadka.
Dziękuję i pozdrawiam,
Waldek
Można samemu wnioskować, że jej mężem był Jędrzej Pawelec ale po co gdybać
Co prawda to prawda !Arek_Bereza pisze: Jeśli szukasz dodatkowych informacji to napisz o tych, które już masz i daj linki do akt.
Inaczej nie będzie wiadomo co to są "dodatkowe".
Można samemu wnioskować, że jej mężem był Jędrzej Pawelec ale po co gdybać
Juz poprawiam.
W.
-
Arek_Bereza

ten AZ jest też w metrykach
AZ Marianny Pawelec
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 348&y=1670
Dodałbym, że ślub z Jędrzejem przed 1812.
AZ Marianny Pawelec
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 348&y=1670
Dodałbym, że ślub z Jędrzejem przed 1812.
-
Arek_Bereza

jakiś link ?waldemarb pisze:Czy Marjanna Ogórek nie była czasem siostrą Piotra Ogórek ?
W.
Niestety nic mocnego nie mam,Arek_Bereza pisze:jakiś link ?waldemarb pisze:Czy Marjanna Ogórek nie była czasem siostrą Piotra Ogórek ?
W.
oprócz podejrzeń na podstawie pewnych zbierznosci:
Rok urodzin, Pacanów, Ogórek.
W.