Brześć Lelowski - gdzie to jest?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Re: ur. ok. Brzescia Lelowskiego - gdzie to jest?
Ciekawosc mnie zzera co Kornelia miala na mysli, bo nie moglam znalezc zadnych informacji na ten temat.
Pozdrawiam,
Marta[/quote]
Marta ja nic nie miałam na myśli pisząc " Brzeście Lelewskie w Cesarstwie Rosyjskim" ( cytat aktu ) -ale co mial na myśli ksiądz,organista lub jakiś pisarz ?. Może to tylko " radosna twórczość ?
Ja nadal nie wiem gdzie to jest !
Gniazdo moich Wardeckich - tak jak napisałam to Wielkopolska,potem Mazowsze . Mam wszystkich swoich .
Pozdrawiam, Kornelia
Pozdrawiam,
Marta[/quote]
Marta ja nic nie miałam na myśli pisząc " Brzeście Lelewskie w Cesarstwie Rosyjskim" ( cytat aktu ) -ale co mial na myśli ksiądz,organista lub jakiś pisarz ?. Może to tylko " radosna twórczość ?
Ja nadal nie wiem gdzie to jest !
Gniazdo moich Wardeckich - tak jak napisałam to Wielkopolska,potem Mazowsze . Mam wszystkich swoich .
Pozdrawiam, Kornelia
Kornelio, Twoja wypowiedz z "Brzesciem Lelewskim" zabrzmiala jako pewnik i chyba po prostu wszyscy pomyslelismy, ze masz jakas tajemna wiedze w tym temacie. Stad to gdybanie i nadmiar domyslow 
Dziekuje, ze zaspokoilas nasza ciekawosc
Pozdrawiam,
Marta
Dziekuje, ze zaspokoilas nasza ciekawosc
Pozdrawiam,
Marta
Wyjaśni się jak się odnajdzie metryka urodzenia Konstancji Wardeckiej, w 1822 r. Skan jednak mógłby pomóc wcześniej, a także informacja gdzie w Wielkopolsce jest gniazdo Wardeckich, gdzie potem na Mazowszu byli i czy nie ma tam gdzieś blisko jakiegoś Brześcia, który w 1822 był w Rosji (Królestwo Polskie też bym zaliczała). Jak szukamy to do skutku.
Łucja
Łucja
- Kostkowski

Metryki urodzenia Konstancji Wardeckiej nie spodziewam się łatwo znaleźć. W akcie ślubu jest mowa o akcie znania, więc nie ma pewności czy rzeczywiście miała lat 18 czy tylko tak podała, więc trzeba by szukać ze 3 lata wcześniej i ze 2 później 1819-24. Ale ponieważ zapowiedzi były i w Kotuszowie i w Staszowie, więc może ktoś podpowie gdzie szukać tych zapowiedzi.
Liczę też na szczęśliwy "przypadek", że zaangażowani na forum znajdą gdzieś drugi ślub Konstancji z d. Wardeckiej 1844-49 z Janem Józefem Kostkowskim. W Bałtowie od 1849-61 urodziła 5 dzieci.
Albo też jej akt zgonu już pod nazwiskiem Kostkowska. W rodzinie utrzymywano że żyła 102 lata, więc było by to ok 1926.
A może też trafi się komuś akt zgonu jej pierwszego męża Antoniego Błażeja Frejlicha 1841-48?
Albo też jej akt zgonu już pod nazwiskiem Kostkowska. W rodzinie utrzymywano że żyła 102 lata, więc było by to ok 1926.
A może też trafi się komuś akt zgonu jej pierwszego męża Antoniego Błażeja Frejlicha 1841-48?
Ostatnio zmieniony wt 03 cze 2014, 16:41 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Parafia Wilczyn, jest tam nazwisko Wardecki, i Brzeście (wyżej podałam), a Wiktoria Wardecka wychodzi tam za mąż w 1842 r., mając 22 lata (Project Poznań). Może to jej siostra? A rodziców tej Konstancji masz imiona?
Łucja
Łucja
- Kostkowski

Rodzice Konstancji Wardeckiej to Mateusz i Marianna. Nazwiska matki w akcie małż. nie podano, a jest za to wzmianka, że obie matki obecne, a obaj ojcowie już nie żyli. Bardzo dziekuje za wyjaśnienie. A jak zdobyć akt Wiktorii? Albo może wystarczą mi same dane z tego aktu, wiec poprosze o nie.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
W. E. Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski
- Kostkowski

A nazwa miejscowości Brzostowa też pochodzi od wiązów?
A nazwa miejscowości Brzostowa też pochodzi od wiązów (brzostu) a nie od brzóz?Łucja pisze:Brzeście od brzostu, czyli wiązu, a Brzeźnio od brzozy, inne drzewa.
Łucja
W E Kostkowski
- Kostkowski

pytanie o Wardeckich i Brzeście Lelewskie
Czy po półtora roku odkąd rozpętałem dyskusję o Wardeckich i Brześciu Lelewskim może ktoś coś nowego dorzucić?
-
slawek_krakow

Re: A nazwa miejscowości Brzostowa też pochodzi od wiązów?
To raczej należałoby prześledzić historyczne zapisy nazw danej miejscowości. Natomiast pośpiesznie wykonana przeze mnie kwerenda wskazuje, że większość nazw Brzostki, Brzostek, Brzostowa umiejscowiona jest w okolicy wody czyli tam gdzie lasy łęgowe rosną. To by wskazywało na wiąz. Niemniej to tylko luźne przemyślenia z nudów poczynione:)Kostkowski pisze:A nazwa miejscowości Brzostowa też pochodzi od wiązów (brzostu) a nie od brzóz?Łucja pisze:Brzeście od brzostu, czyli wiązu, a Brzeźnio od brzozy, inne drzewa.
Łucja
W E Kostkowski
-
Katarzyna_m

Witam
Ze zdumieniem, niedowierzaniem i nadzieją przeczytałam cały powyższy wątek, na który wcześniej nie trafiłam - FORUM znam bowiem dopiero od kilkunastu miesięcy.
I ja mam Wardęskich/Wardyńskich wśród swoich przodków. Jednak tej gałęzi jeszcze nie tknęłam poszukiwaniami a informacje o niej pochodzą z notatek powstałych podczas moich rozmów z Dziadkiem ok. 30 lat temu.
Mój 3xpradziad Wardęski pochodził z Wielkopolski, (okolice Gniezna, Słupcy), miał dzieci:
- syna - piekarza, który wyemigrował do USA i tam kontynuował profesję,
- syna Franciszka ożenionego z Kazimierą,
- dwie córki, które wyszły za braci Wituckich - ich potomkowie mieszkali w Wilczynie, Koninie, Poznaniu, Katowicach, Sosnowcu,
- córkę Zofię, moją 2xpra, która była "kuchmistrzynią we dworze" (cytat z Dziadka), wyszła za Józefa Koneckiego i mieszkała w Chalnie (pow. radziejowski), gdzie ok. roku 1877/1878 powiła syna Stefana późniejszego mieszkańca Łodzi.
W dotychczasowych poszukiwaniach genealogicznych poruszałam się po Łodzi i okolicach, po Warszawie i Mazowszu, po Kielecczyźnie. W Wielkopolsce mnie jeszcze nie było i ten teren jest mi zupełnie obcy. Jeśli więc mogłabym dostać jakąś wskazówkę nt. gdzie i jak szukać Wardęskich, byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie ewentualnych krewnych
Katarzyna
Ze zdumieniem, niedowierzaniem i nadzieją przeczytałam cały powyższy wątek, na który wcześniej nie trafiłam - FORUM znam bowiem dopiero od kilkunastu miesięcy.
I ja mam Wardęskich/Wardyńskich wśród swoich przodków. Jednak tej gałęzi jeszcze nie tknęłam poszukiwaniami a informacje o niej pochodzą z notatek powstałych podczas moich rozmów z Dziadkiem ok. 30 lat temu.
Mój 3xpradziad Wardęski pochodził z Wielkopolski, (okolice Gniezna, Słupcy), miał dzieci:
- syna - piekarza, który wyemigrował do USA i tam kontynuował profesję,
- syna Franciszka ożenionego z Kazimierą,
- dwie córki, które wyszły za braci Wituckich - ich potomkowie mieszkali w Wilczynie, Koninie, Poznaniu, Katowicach, Sosnowcu,
- córkę Zofię, moją 2xpra, która była "kuchmistrzynią we dworze" (cytat z Dziadka), wyszła za Józefa Koneckiego i mieszkała w Chalnie (pow. radziejowski), gdzie ok. roku 1877/1878 powiła syna Stefana późniejszego mieszkańca Łodzi.
W dotychczasowych poszukiwaniach genealogicznych poruszałam się po Łodzi i okolicach, po Warszawie i Mazowszu, po Kielecczyźnie. W Wielkopolsce mnie jeszcze nie było i ten teren jest mi zupełnie obcy. Jeśli więc mogłabym dostać jakąś wskazówkę nt. gdzie i jak szukać Wardęskich, byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie ewentualnych krewnych
Katarzyna
- Tomek_Wojtaszek

Re: pytanie o Wardeckich i Brzeście Lelewskie
Dobry wieczór,Kostkowski pisze:Czy po półtora roku odkąd rozpętałem dyskusję o Wardeckich i Brześciu Lelewskim może ktoś coś nowego dorzucić?
Osobiście (nie widząc aktu) najbardziej prawdopodobna wydaje mi się sugestia Panów Rafała Albińskiego i Krzysztofa - że chodzi o Brześć Litewski, zwłaszcza jeśli akt pochodzi z wtóropisu i dodatkową szansę na błąd w odczycie miał pisarz, przepisujący księgę. Jak jednak zrozumiałem z dyskusji - ta opcja została odrzucona. W tym układzie przyjrzałem się skorowidzom na przestrzeni XIX wieku:
BRZEŚCIE
W 1827 roku w Województwie Krakowskim Obwodzie Kieleckim :
- Brzeście - powiat kielecki, parafia Kluczewsko;
- Brzeście - powiat jędrzejowski, parafia Mieronice;
- Brzeście - powiat jędrzejowski, parafia Dzierzgów.
W 1877 (wg mnie obarczony największymi błędami) administracyjnie w Guberni Kieleckiej:
- Brzeście - powiat włoszczowski, gm. i par. Kluczewsko;
- Brzeście - powiat jędrzejowski, gm Wodzisław, par. Mieronice;
- Brzeście - powiat włoszczowski, gm. Radków, Dzierzgów.
Oprócz nich "dochodzą" dwie następne wsie o tej nazwie:
- Brzeście - powiat stopnicki, gm. Grabki, par. Gnojno;
- Brzeście - powiat pińczowski, gm. i par. Pińczów.
Skorowidz 1900/1901 powtarza te same 5 miejscowości.
Dziś jest jeszcze lepiej, bo w samym tylko Województwie Świętokrzyskim mamy:
- Brzeście (przysiółek) - powiat: buski, gm/m: Gnojno;
- Brzeście - powiat: jędrzejowski, gm/m: Wodzisław;
- Brzeście - powiat: pińczowski, gm/m: Pińczów;
- Brzeście i Brzeście Górne - powiat: skarżyski, gm/m: Bliżyn;
- Brzeście - powiat: włoszczowski, gm/m: Kluczewsko;
- Brzeście - powiat: włoszczowski, gm/m: Radków.
LELÓW:
1827: Woj. Krakowskie, Obw. Olkuski, pow. lelowski, par. Lelów;
1877: Gub. Kielecka, pow. włoszczowski, gm. i par. Lelów;
1900: jak w 1877.
Dziś w Świętokrzyskiem:
- Lelów (część miejscowości Wrocieryż) - pow, pińczowski, gm/m: Michałów;
- Lelów (część miejscowości Konary) - pow. jędrzejowski, gm/m: Wodzisław.
A w Woj. Śląskim - wieś i gmina Lelów w pow. częstochowskim.
Tu taka trochę niezgrabna mapka.
I jeśli sobie uświadomimy, że ten śląski Lelów oddalony jest o niecałe 20 km w linii prostej od Brześcia w gm. Radków, to pierwszy po Brześciu Litewskim sprawdzałbym, jak sugerowała Pani Łucja, ślad dzierzgowski (F->G).
Potem "czepiłbym się" Mieronic (D->E), bo skoro w gm. Wodzisław leży i on, i to jedno Brzeście - to może to jest to.
Następne - drugi Lelów (Wrocieryż od Konar dzieli de facto tylko jakieś 7 km), więc sprawdziłbym Pińczów (B->C).
A dalej, to już "czort karty rozdaje", bo w skali całej Polski - tych "Brześciów" jest drugie tyle, to w keleckem.
HTH
(-) Tomek Wojtaszek
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
"Brzescie Lelowskie" czy "Brzeście Lelewskie"
Ja bym sprawdzila parafie Przyłęk i miejscowosc Brzostek.
Brzostek lezal w powiecie i w poblizu owczesnego miasta Lelów (obocz. Lelew).
Nie ma pewnosci czy ta wies nalezala do parafii Przylek - w slowniku i skorowidzu nie ma
ale patrzac na mape raczej tak.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Brzostek_% ... %85skie%29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przy%C5%82 ... %85skie%29
http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/serie ... 300dpi.jpg
Dobra mapa powiatu lelowskiego niestety slabo widac.
http://www.lelow.pl/index.php?option=co ... Itemid=188
Grazyna
Brzostek lezal w powiecie i w poblizu owczesnego miasta Lelów (obocz. Lelew).
Nie ma pewnosci czy ta wies nalezala do parafii Przylek - w slowniku i skorowidzu nie ma
ale patrzac na mape raczej tak.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Brzostek_% ... %85skie%29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przy%C5%82 ... %85skie%29
http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/serie ... 300dpi.jpg
Dobra mapa powiatu lelowskiego niestety slabo widac.
http://www.lelow.pl/index.php?option=co ... Itemid=188
Grazyna
- Tomek_Wojtaszek

Idąc tropem Pani Grażyny:Grazyna_Gabi pisze:"Brzescie Lelowskie" czy "Brzeście Lelewskie"
1827
- Brzostek - pow. jędrzejowski, par. Rakoszyn;
- Brzostek - pow. jędrzejowski, par. Przyłęg (sic!).
1877
- Brzostek - pow. włoszczowski, gm. Secemin, par. Przyłęk Szlachecki;
- Brzostki - pow. jędrzejowski, gm. Węgleszyn, par. Małogoszcz.
1900/1901
- Brzostek - pow. włoszczowski, gm. Secemin, par. Przyłęk;
- Brzostki Chycza (folw.) - pow. jędrzejowski, gm. Węgleszyn, par. Oksa.
HTH
(-) Tomek Wojtaszek