Gimnazjum Męskie w Płocku

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam

Czy ktoś z Was przeszukiwał może ten zespół pod kątem odnalezienia konkretnej osoby?
Z bazy sezam wynika, że zachowały się akta personalne uczniów
od 1845 r. i są to sygnatury od 173 do 186 i od 193 do 194.
Mam podejrzenie, że mój prapradziadek mógł uczęszczać do tego gimnazjum, ale niestety nie mam pojęcia jak wygląda wyszukiwanie w tym zespole, jak te akta personalne są uszeregowane i jak obszerny w ogóle jest ten zbiór.

pozdrawiam serdecznie
Jurek
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Jurku,

w ubiegłym miesiącu przez kilka dni przeglądałam akta Gimnazjum Męskiego w Płocku za lata 1840 - 1845 - szukałam śladów błogosławionego Ojca Honorata Koźmińskiego, który w tych latach był uczniem Małachowianki. Znalazłam trochę materiałów, jesli jesteś zainteresowany jak to wygląda napisz do mnie na p.w. a ja Ci je prześle chociażby po to abyś zobaczył jak to wyglada - to sa wykazy uczniów z ocenami z całego roku oraz inna korespondencja miedzy rodzicami a szkoła.
Pozdrawiam - Ala z Płocka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”