Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Panie Władysłwie,dziękuję za powyższe ,Ja też pogubiłm się tym wszystkim.
Pozwolę sobie na poradę dla wszystkich potrzebujących pomocy..
Przytaczajcie uzyskane informacje,bo nie sposób zapamiętać je wszystkie.
I jeszcze jedno,podajcie jak najwięcej danych,nawet jeśli dla Was są one nieistotne
dla tych co szukają informacji,bardzo pomocne!
Pozdrawiam!
Pozwolę sobie na poradę dla wszystkich potrzebujących pomocy..
Przytaczajcie uzyskane informacje,bo nie sposób zapamiętać je wszystkie.
I jeszcze jedno,podajcie jak najwięcej danych,nawet jeśli dla Was są one nieistotne
dla tych co szukają informacji,bardzo pomocne!
Pozdrawiam!
Zgodnie ze wskazówkami p. Władysława otworzyłam stronę http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/ssdi.cgi , na której są data urodzenia (10.01.1893) i dat śmierci (08.1969). Od dalszych krewnych wiem, że Jan Kasior zmarł 1 lub 2 sierpnia. Wujek Jan miał żonę Celinę Apt (lub Abt), której rodzina pochodziła z Kościana lub okolic oraz dwie córki: Halinę Kasior (ur. 1923,prawdopodobnie wyjechała do Szwecji, nie wiem czy wyszła za mąż) i Ludomirę Aleksandrę Wende (ur. 31.10.1926 w Chojnicach). Ciotka Ludomira miała dzieci i na pewno jej syn ma na imię Marek. Marek Wende figuruje w jakiejś bazie danych w USA, ponieważ jak otworzę tamtą stronę gdzie szukałam Jana i wpiszę ,,Marek Wende'', to otrzymuje się 1 wynik. Na razie nic więcej nie wiem. Mam nadzieję, że uda się zdobyć jakiś kontakt do niego-adres lub mail. Możliwe, że ciocia miała inne dzieci i jest jeszcze inny kuzyn o nazwisku Wende.Joanna71 pisze:"EWA 73",podaj dane ,które uzyskałaś do tej pory.
-
Wladyslaw_Moskal

Pradziadek Antoni byl bratem Franciszka. Franciszek Wozniak wyemigrowal do Ameryki dokladnej daty nie podam.Rok urodzenia to 1879,bo taki jest w ksiegach parafijalnych.
Jadwiga Goray
-----------------
Krystyna odszukla 23 lutego 2009;
Witam Jadwigo!
1930 United States Federal Census about Frank Wozniak Name: Frank Wozniak
Home in 1930: Chicago, Cook, Illinois
Estimated Birth Year: abt 1879
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Antonina
Household Members: Name Age
Frank Wozniak 51
Antonina Wozniak 53
Frances Wozniak 17
Frank Wozniak 15
Stanley Wozniak 12
Te odszukane dane przez Krystyne chyba odpowiadaja Twoim danym [rok urodzenia
i zabor rosyjski].
Nie znalazlem w Ellis Island informacji o Franciszku Wozniaku, kawalerze, ur w 1879
z zaboru rosyjskiego.
Moze Joanna znajdzie cos o Franciszku.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Jadwiga Goray
-----------------
Krystyna odszukla 23 lutego 2009;
Witam Jadwigo!
1930 United States Federal Census about Frank Wozniak Name: Frank Wozniak
Home in 1930: Chicago, Cook, Illinois
Estimated Birth Year: abt 1879
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Antonina
Household Members: Name Age
Frank Wozniak 51
Antonina Wozniak 53
Frances Wozniak 17
Frank Wozniak 15
Stanley Wozniak 12
Te odszukane dane przez Krystyne chyba odpowiadaja Twoim danym [rok urodzenia
i zabor rosyjski].
Nie znalazlem w Ellis Island informacji o Franciszku Wozniaku, kawalerze, ur w 1879
z zaboru rosyjskiego.
Moze Joanna znajdzie cos o Franciszku.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

" Marek Wende figuruje w jakiejś bazie danych w USA, ponieważ jak otworzę tamtą stronę gdzie szukałam Jana i wpiszę ,,Marek Wende'', to otrzymuje się 1 wynik. "
Ewa73
Ewo, po wpisaniu, tak jak Ty zrobilas, ukazuje sie;
The most full-featured SSDI search engine on the internet
Field Value Records Results
Last Name WENDE 182 182
First Name MAREK Scanned
Nothing found
Z tego wynika, ze jest w spisie 182 zmarlych o nazwisku Wende.
Ostatnie slowa; "Nothing Found", oznaczja, ze nie znaleziono ... aktu zgonu Marka Wende.
W USA uzywa sie imienia Mark, a imie Marek to moze miec ktos, kto urodzil sie w Polsce
i ostatnio przybyl do USA.
Wladyslaw
Ewa73
Ewo, po wpisaniu, tak jak Ty zrobilas, ukazuje sie;
The most full-featured SSDI search engine on the internet
Last Name WENDE 182 182
First Name MAREK Scanned
Nothing found
Z tego wynika, ze jest w spisie 182 zmarlych o nazwisku Wende.
Ostatnie slowa; "Nothing Found", oznaczja, ze nie znaleziono ... aktu zgonu Marka Wende.
W USA uzywa sie imienia Mark, a imie Marek to moze miec ktos, kto urodzil sie w Polsce
i ostatnio przybyl do USA.
Wladyslaw
Zgadza się, bo przeoczyłam te słowa pod tabelką.
Last Name WENDE 182 182
First Name MAREK Scanned
Birth Year 1950 333254 1
Stąd Marek urodził się w 1950r.
Stosując wyszukiwanie zaawansowane podając rok urodzenia 1950 i nazwisko Wende otrzymałam
Name Birth Death Last Residence Last Benefit SSN Issued Tools Order
Record?
M A WENDE 27 May 1950 15 May 1995 (V) 79601 (Abilene, Taylor, TX) (none specified) 455-84-9285 Texas SS-5 Letter
Add Post-em
Search Ancestry.com
Viewing 1-1 of 1
Może to są informacje o moim kuzynie? Nie pisałam, że Marek urodził się w USA. Mógł urodzić się w Polsce i wyjechać do Stanów z rodzicami. Co to oznacza, że w spisie nie ma Ludomiry Aleksandry? Czy można stąd wnioskować, że ciotka jeszcze żyje (to możliwe, bo urodziła się w 1926r)? Jaka jest angielska forma imienia Ludomira? Krewni w Polsce używali zdrobnienia Mirka. Gdzie można znaleźć informacje o osobach jeszcze żyjących?
Last Name WENDE 182 182
First Name MAREK Scanned
Birth Year 1950 333254 1
Stąd Marek urodził się w 1950r.
Stosując wyszukiwanie zaawansowane podając rok urodzenia 1950 i nazwisko Wende otrzymałam
Name Birth Death Last Residence Last Benefit SSN Issued Tools Order
Record?
M A WENDE 27 May 1950 15 May 1995 (V) 79601 (Abilene, Taylor, TX) (none specified) 455-84-9285 Texas SS-5 Letter
Add Post-em
Search Ancestry.com
Viewing 1-1 of 1
Może to są informacje o moim kuzynie? Nie pisałam, że Marek urodził się w USA. Mógł urodzić się w Polsce i wyjechać do Stanów z rodzicami. Co to oznacza, że w spisie nie ma Ludomiry Aleksandry? Czy można stąd wnioskować, że ciotka jeszcze żyje (to możliwe, bo urodziła się w 1926r)? Jaka jest angielska forma imienia Ludomira? Krewni w Polsce używali zdrobnienia Mirka. Gdzie można znaleźć informacje o osobach jeszcze żyjących?
-
Wladyslaw_Moskal

Dla Ewy73,
zyjacych szuka sie w ksiazce telefonicznej, np;
http://people.yahoo.com/
Powodzenia,
Wladyslaw
zyjacych szuka sie w ksiazce telefonicznej, np;
http://people.yahoo.com/
Powodzenia,
Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

"Chciałabym jeszcze wiedzieć, jaki jest angielski odpowiednik imienia Ludomira. Może ciotka zmieniła imię na podobne angielskie." Ewa73
Jesli nie ma wymienionego angielskiego odpowiednika tutaj;
http://www.skarbczyk.com/
to raczej nie ma, bo to slowianskie imie.
Co ciotka uzywala, to tylko ona i jej dzieci wiedza.
Wladyslaw
Jesli nie ma wymienionego angielskiego odpowiednika tutaj;
http://www.skarbczyk.com/
to raczej nie ma, bo to slowianskie imie.
Co ciotka uzywala, to tylko ona i jej dzieci wiedza.
Wladyslaw
Ewa73 pisze:Zgodnie ze wskazówkami p. Władysława otworzyłam stronę http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/ssdi.cgi , na której są data urodzenia (10.01.1893) i dat śmierci (08.1969). Od dalszych krewnych wiem, że Jan Kasior zmarł 1 lub 2 sierpnia. Wujek Jan miał żonę Celinę Apt (lub Abt), której rodzina pochodziła z Kościana lub okolic oraz dwie córki: Halinę Kasior (ur. 1923,prawdopodobnie wyjechała do Szwecji, nie wiem czy wyszła za mąż) i Ludomirę Aleksandrę Wende (ur. 31.10.1926 w Chojnicach). Ciotka Ludomira miała dzieci i na pewno jej syn ma na imię Marek. Marek Wende figuruje w jakiejś bazie danych w USA, ponieważ jak otworzę tamtą stronę gdzie szukałam Jana i wpiszę ,,Marek Wende'', to otrzymuje się 1 wynik. Na razie nic więcej nie wiem. Mam nadzieję, że uda się zdobyć jakiś kontakt do niego-adres lub mail. Możliwe, że ciocia miała inne dzieci i jest jeszcze inny kuzyn o nazwisku Wende.Joanna71 pisze:"EWA 73",podaj dane ,które uzyskałaś do tej pory.
John Kasior
Date of Birth:
Tuesday January 10, 1893
Date of Death: August 1969
Est. Age at death: 76 years, 7 months
Last known residence:
City: Brooklyn
County: Kings
State: New York
ZIP Code: 11217
Latitude: 40.6825
Longitude: -73.9794
Social Security details:
State of Issue: New York
Number: 131-22-1779
Panie Tadeuszu,cieszy Mnie że mogłam być pomocna.ttunin pisze:Joasiudziecko drogie
![]()
To dla mnie te adresy. Przed chwilą na maps .google.com wpisałem cały adres przez Ciebie podany. I coPokazała się ulica i prawdopodobnie dom Kathleen z d. Kolodziejczyk. Ale frajda. Dziękuję jeszcze raz.
Tadeusz
Pana radość jest Moją radością.
Powodzenia!
- MichaelEliasz

- Kontakt:
Oto link do telphone książki.strony:
http://find.person.superpages.com/
Jest to żmudny sposób znaleźć adres i numer telefonu.
stnieje wiele nazw, ale polskie nazwy mogą być bliskiego krewnego.
Jestem Amerykaninym. Trohe rozumiem po polskiu.
Powodzenia!
--michael eliasz
Philadelphia, PA, USA
http://find.person.superpages.com/
Jest to żmudny sposób znaleźć adres i numer telefonu.
stnieje wiele nazw, ale polskie nazwy mogą być bliskiego krewnego.
Jestem Amerykaninym. Trohe rozumiem po polskiu.
Powodzenia!
--michael eliasz
Philadelphia, PA, USA
POMOCz
Witam jestem nowy i zielony. Własnie wczoraj pierwszy raz zajrzałem na tę stronę i wielki szok pozytywny oczywiscie jak ludzie sobie pomagaja w odnalezieniu krewnych. Moze i mi sie uda odlalezc krewnych w USA. Z historii ktora uslyszalem z ust mojej mamy i jej siostry wiem ze zyje rodzina mojego dziadka w USA to co pamietam jego brat lub kuzyn nazywal sie Aleksander Fiedorowicz mieszkał w Hamtramck Michigan ul Waszynktona. ciocia mowila ze do konca lat 50 i poczatku 60 poczta dochodzila na ten adres ale pozniej wracala. Bede wdzieczny za kazda okazana pomoc ktora pomoze w odnalezeiniu krewnych.