W spisie ludności nie ma a z metryk wynika że "powinni&

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Post autor: artio »

Witajcie,
Wystosowałam niedawno podanie o odnalezienie przodków w spisie ludności. Chodziło o moich:Aleksandra i Pawła Kluszewskich....i o dziwo archwista nie odnalazł ani jednego ani drugiego (w latach 1870-1930) w rzeczonym spisie choć:

Paweł Kluszewski ślubuje w 1905 w par. św. Zygmunta w Częstochowie miłość Konstancji Tkacz, w 1912 roku rodzi się im dziecko Konstanty i wyraźnie w akcie napisane jest iż mieszkają w Częstochowie a sam Aleksander umiera w Częstochowie (co prawda później) 1937 r.

Macie jakiś pomysł dlaczego może ich nie być w spisie? albo co przeoczyłam?
Pozdrwiam
Paulina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Bywaja przypadki że w metryce są zapisy nie do końca zgodne z rzeczywistością. Ja miałem przypadek że w akcie ślubu buło napisane "urodzona w Warce" ale już w aneksach (do tego samego ślubu) był odpis o urodzeniu w parafii Boglewice (niedaleko Warki).

Mogli na przykład (wtedy) nie mieszkać w samej Częstochowie tylko w bliskiej okolicy.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

U mnie jest napisane zamieszkały w Częstochowie (w przypadku Aleksandra nie wiem gdzie się urodził natomiast Paweł urodził się zupełnie w innym mieście)..w przypadku najmlodszego - Konstantego - urodzony w Czesstochowie. Do akt urodzeń są alegaty?
Pozdrwiam
Paulina

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Moi przodkowie choć do Łodzi przybyli w latach 90-tych XIX wieku, jako obywatele Łodzi zostali zapisanie dopiero w latach 30-tych XX wieku (piszę z głowy i nie jestem pewien kiedy dokładnie zostali zapisani). Do tego czasu byli zapisani w księgach ludności miejsc, w których się urodzili. Jeszcze nie udało mi się ustalić gdzie zapisano mojego pradziadka, który urodził się w Łodzi w 1898 i jego rodzeństwo.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

hmmmmm ... to mogłoby być wytłumaczenie czemu nie ma moich w spisie ^^.
A udało Ci się może dowiedzieć (choćby teoretycznie) dlaczego dopiero tak późno Twoi przodkowie zostali uwzględnieni w spisie?
Pozdrwiam
Paulina

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Nie wiem jakie korzyści dawało takie zapisanie w księgach ludności. Może na tyle mało znaczące, że szkoda było tracić czas i chodzić po urzędach aby uzyskać wpis? W latach 30-tych wytyczone zostały rewiry policyjne w Łodzi i dopiero wtedy chyba przymuszano do wpisu do ksiąg ludności. Czy wpisy w księgach ludności były wcześniej obowiązkowe nie wiem. Może tylko bardzo trudne było przymuszenie wszystkich do wpisania się.
Ale to tylko moje gdybanie.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Dzięki Wamza podpowiedzi -będę grzebać i szukać, spróbuję zadzwonić do archiwum i porozmawać - może czegoś ciekawego się dowiem - zobaczymy :)

Ale oczywiście wszelkie sugestie i pomysł mile widziane :)
Pozdrwiam
Paulina

Wróć do „Potrzebuję pomocy”