Witajcie,
Wystosowałam niedawno podanie o odnalezienie przodków w spisie ludności. Chodziło o moich:Aleksandra i Pawła Kluszewskich....i o dziwo archwista nie odnalazł ani jednego ani drugiego (w latach 1870-1930) w rzeczonym spisie choć:
Paweł Kluszewski ślubuje w 1905 w par. św. Zygmunta w Częstochowie miłość Konstancji Tkacz, w 1912 roku rodzi się im dziecko Konstanty i wyraźnie w akcie napisane jest iż mieszkają w Częstochowie a sam Aleksander umiera w Częstochowie (co prawda później) 1937 r.
Macie jakiś pomysł dlaczego może ich nie być w spisie? albo co przeoczyłam?
W spisie ludności nie ma a z metryk wynika że "powinni&
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pozdrwiam
Paulina
Szukam aktu ślubu Aleksandra Kluszewskiego ur. około 1838 i Marianny z Glińskich /potomstwo rodzi się w Żukowie, Rokitnie,Błoniu, Pass, Brwinowie
Bywaja przypadki że w metryce są zapisy nie do końca zgodne z rzeczywistością. Ja miałem przypadek że w akcie ślubu buło napisane "urodzona w Warce" ale już w aneksach (do tego samego ślubu) był odpis o urodzeniu w parafii Boglewice (niedaleko Warki).
Mogli na przykład (wtedy) nie mieszkać w samej Częstochowie tylko w bliskiej okolicy.
Mogli na przykład (wtedy) nie mieszkać w samej Częstochowie tylko w bliskiej okolicy.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
U mnie jest napisane zamieszkały w Częstochowie (w przypadku Aleksandra nie wiem gdzie się urodził natomiast Paweł urodził się zupełnie w innym mieście)..w przypadku najmlodszego - Konstantego - urodzony w Czesstochowie. Do akt urodzeń są alegaty?
Pozdrwiam
Paulina
Szukam aktu ślubu Aleksandra Kluszewskiego ur. około 1838 i Marianny z Glińskich /potomstwo rodzi się w Żukowie, Rokitnie,Błoniu, Pass, Brwinowie
Moi przodkowie choć do Łodzi przybyli w latach 90-tych XIX wieku, jako obywatele Łodzi zostali zapisanie dopiero w latach 30-tych XX wieku (piszę z głowy i nie jestem pewien kiedy dokładnie zostali zapisani). Do tego czasu byli zapisani w księgach ludności miejsc, w których się urodzili. Jeszcze nie udało mi się ustalić gdzie zapisano mojego pradziadka, który urodził się w Łodzi w 1898 i jego rodzeństwo.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski
hmmmmm ... to mogłoby być wytłumaczenie czemu nie ma moich w spisie ^^.
A udało Ci się może dowiedzieć (choćby teoretycznie) dlaczego dopiero tak późno Twoi przodkowie zostali uwzględnieni w spisie?
A udało Ci się może dowiedzieć (choćby teoretycznie) dlaczego dopiero tak późno Twoi przodkowie zostali uwzględnieni w spisie?
Pozdrwiam
Paulina
Nie wiem jakie korzyści dawało takie zapisanie w księgach ludności. Może na tyle mało znaczące, że szkoda było tracić czas i chodzić po urzędach aby uzyskać wpis? W latach 30-tych wytyczone zostały rewiry policyjne w Łodzi i dopiero wtedy chyba przymuszano do wpisu do ksiąg ludności. Czy wpisy w księgach ludności były wcześniej obowiązkowe nie wiem. Może tylko bardzo trudne było przymuszenie wszystkich do wpisania się.
Ale to tylko moje gdybanie.
Ale to tylko moje gdybanie.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski
Dzięki Wamza podpowiedzi -będę grzebać i szukać, spróbuję zadzwonić do archiwum i porozmawać - może czegoś ciekawego się dowiem - zobaczymy 
Ale oczywiście wszelkie sugestie i pomysł mile widziane
Ale oczywiście wszelkie sugestie i pomysł mile widziane
Pozdrwiam
Paulina