16 dzieci!!! czy wszystkie zostały ochrzczone???
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam wszystkich:-)
Moj dziadek miał 15 rodzenstwa pięcioro z nich zmarło ok. 10-15 lat przed narodzinami dziadka (ur.1932) prawdopodobnie rodziły sie między 1915-1920 i umierały niedługo po porodzie. Nie wiem czy to "niedługo" trwało kilka godzin czy dni. W związku z tym zastanawiam sie czy byla szansa, że te małe dzieci zostały ochrzczone??? z tego co mówi dziadek to oczywiście tak ale ja sie bardzo zastanawiam...kościół był oddalony o ok.20km
a może pogrzebano je na niemieckim cmentarzu we wsi??? czy to prawdopodobne???
jeszcze 1 dziecko, zmarło w wieku 5 lat i zostało pochowane na cmentarzu w Gąbinie a za kilka lat w pobliskim Korzeniu powstala parafia (1927) i dlatego tamtego małego grobku w Gąbinie juz zbyt czesto nie odwiedzano. CZy jest szansa, żebym jakoś odnalazła zapis tego 5 letniego chłopca w Archiwum Diecezjalnym w Płocku, bo na odnalezienie pozostałych dzieci nie bardzo liczę
Moj dziadek miał 15 rodzenstwa pięcioro z nich zmarło ok. 10-15 lat przed narodzinami dziadka (ur.1932) prawdopodobnie rodziły sie między 1915-1920 i umierały niedługo po porodzie. Nie wiem czy to "niedługo" trwało kilka godzin czy dni. W związku z tym zastanawiam sie czy byla szansa, że te małe dzieci zostały ochrzczone??? z tego co mówi dziadek to oczywiście tak ale ja sie bardzo zastanawiam...kościół był oddalony o ok.20km
a może pogrzebano je na niemieckim cmentarzu we wsi??? czy to prawdopodobne???
jeszcze 1 dziecko, zmarło w wieku 5 lat i zostało pochowane na cmentarzu w Gąbinie a za kilka lat w pobliskim Korzeniu powstala parafia (1927) i dlatego tamtego małego grobku w Gąbinie juz zbyt czesto nie odwiedzano. CZy jest szansa, żebym jakoś odnalazła zapis tego 5 letniego chłopca w Archiwum Diecezjalnym w Płocku, bo na odnalezienie pozostałych dzieci nie bardzo liczę
Witaj "aatta11" (jak Ci na imie ?)
Z mojego doswiadczenia:
wszystkie dzieci sa wpisane w ksiegi metrykalne .
Wsrod 14-tu maluszkow urodzonych miedzy 1880 a 1906 rokiem, przezylo 6, zmarlo w dziecinstwie 6, a 2 urodzilo sie martwych.
Kazde z tych dzieci jest wpisane w ksiegi. Odnalazlam wszystkie akty.
Zmarlych dzieci poszukaj w ksiegach zgonow, a dopiero potem szukaj chrztow.
Dzieci urodzone martwe nie beda mialy aktow chrztow, pozostale, nawet te, ktore zmarly kilka dni po urodzeniu beda juz ochrzczone.
Pozdrowienia
Bozenna
Z mojego doswiadczenia:
wszystkie dzieci sa wpisane w ksiegi metrykalne .
Wsrod 14-tu maluszkow urodzonych miedzy 1880 a 1906 rokiem, przezylo 6, zmarlo w dziecinstwie 6, a 2 urodzilo sie martwych.
Kazde z tych dzieci jest wpisane w ksiegi. Odnalazlam wszystkie akty.
Zmarlych dzieci poszukaj w ksiegach zgonow, a dopiero potem szukaj chrztow.
Dzieci urodzone martwe nie beda mialy aktow chrztow, pozostale, nawet te, ktore zmarly kilka dni po urodzeniu beda juz ochrzczone.
Pozdrowienia
Bozenna
dziekuje ślicznie za szybką odpowiedz
Agata:-)
Agata:-)
-
Wielebnowski

Witaj Bożenno
Nie zgadzam się z Twoją tezą aby pierwsze szukac w księdze zgonów a potem dopiero w księdze chrztów.
W przeciwieństwie do Ciebie mam akurat odwrotne doświadczenia.
W księdze chrztów stawiano obok imienia dziecka krzyżyk i date.
W kilku przypadkach nie odnalazłem wpisu o smierci dziecka w księdze zgonów co pozwala na przypuszczenie że krzyżyk przy imieniu dziecka "załatwiał sprawę'.
Pozdrawim serdecznie
Jasiu W.
Nie zgadzam się z Twoją tezą aby pierwsze szukac w księdze zgonów a potem dopiero w księdze chrztów.
W przeciwieństwie do Ciebie mam akurat odwrotne doświadczenia.
W księdze chrztów stawiano obok imienia dziecka krzyżyk i date.
W kilku przypadkach nie odnalazłem wpisu o smierci dziecka w księdze zgonów co pozwala na przypuszczenie że krzyżyk przy imieniu dziecka "załatwiał sprawę'.
Pozdrawim serdecznie
Jasiu W.
w przypadkach, z którymi ja się zetknąlem, dzieci urodzone martwo były zapisywane dwojako:
- w księdze urodzeń pod literą M jako "miertwoje ditia"
- w księdze urodzeń pod nazwiskiem /na przykład "Kowalski miertwoj"/
Jeżeli jednak dziecko urodziło się żywe a zmarło troszke później, to zapis o tym powinien być zarówno w księdze urodzeń jak i zgonów.
- w księdze urodzeń pod literą M jako "miertwoje ditia"
- w księdze urodzeń pod nazwiskiem /na przykład "Kowalski miertwoj"/
Jeżeli jednak dziecko urodziło się żywe a zmarło troszke później, to zapis o tym powinien być zarówno w księdze urodzeń jak i zgonów.
jeszcze chciałabym zapytac czy tym dzieciom np. jednodniowym nadawano imiona??? chyba wybiore sie do AD w przyszłym tygodniu, bo juz sie doczekac nie moge, bede jednak pierwszy raz w archiwum i mam takie obawy, ze niczego nie znajde, bo nie bede wiedziala jak sie do tego zabrac
Ksiądz był urzednikiem stanu cywilnego. Nawet jeśli dziecko nie dożyło chrztu, to musiało zostać zapisane w aktach stanu cywilnego pod własnym imieniem. Często tuż po porodzie stosowano tak zwany "chrzest z wody", jesli dziecko nie miało szans na przeżycie. Kosciół uznawał /i uznaje do tej pory/ takie nadzwyczajne chrzty za ważne.
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

16 dzieci
Witaj Agato - z moich doświadczeń wynika, że dzieci, które urodziły się martwe zapisywano bez imienia, ale z podaniem danych rodziców i płci dziecka.
Pierwsza wizyta w archiwum jest niezwykle ekscytująca a im więcej wpisów odnajdziesz tym radość będzie większa. Czytaj powoli i spokojnie, każdy wpis bardzo uważnie, bo niektóre z nich są tak napisane /niezależnie od tego w jakim języku/, że trudno czasem wyodrębnić pojedyncze słowa i zrozumieć treść całości. Powodzenia Grażyna Cieniewska-Rebell
Pierwsza wizyta w archiwum jest niezwykle ekscytująca a im więcej wpisów odnajdziesz tym radość będzie większa. Czytaj powoli i spokojnie, każdy wpis bardzo uważnie, bo niektóre z nich są tak napisane /niezależnie od tego w jakim języku/, że trudno czasem wyodrębnić pojedyncze słowa i zrozumieć treść całości. Powodzenia Grażyna Cieniewska-Rebell
16 dzieci
Rzeczywiście to "niedługo" mogło trwać kilka lat. Z podanych przez Ciebie danych wnioskuję, że zgony mogły nastąpić w latach 1918-1919. Może to wskazywać na "hiszpankę", która szalała w tych latach i dotknęła głównie dzieci. Warto przyjrzeć się temu bliżej.