Nowak Andrzej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nowak Andrzej i Helena zd. Lida (lub Leda) - przodkowie
Składam Drzewo Genealogiczne mojej rodziny. Obecnie zbieram materiały do części drzewa ze strony mamy (gdzie i kiedy ktoś się urodził, w jakich latach żył, kiedy zmarł, gdzie został pochowany itd). Interesują mnie informacje dotyczące rodziny NOWAK z woj. kujawsko - pomorskiego a w szczególności mieszkającej w Więcborku, Sępólnie Krajeńskim czy okolicach. Interesują mnie przede wszystkim inf. o pradziadkach ze strony mamy czyli ANDRZEJU i HELENIE z domu LEDA (spotkałem się też z Lida) NOWAK oraz ich dzieciach, które związały się m. in. z rodz. Burzyńskich, Radtke, Słoma, Pankanin, Kałas. Za wszelkie inf. w powyższym temacie z góry dziękuję - nawet najdrobniejsze.
Ostatnio zmieniony pt 09 sie 2013, 15:48 przez Jan64, łącznie zmieniany 4 razy.
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
rodz. NOWAK - Andrzej i Helena (z domu Lida).
Na tej stronie http://www.ptg.gda.pl/
jest PomGenBaza
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/
sporo nazwisk przez ciebie poszukiwanych
I tak np. ślub Andrzej Nowak i Helena i może jej siostry :
Więcbork 1889 W1678 0080 10 Ignaz Winowicki Antonia Leda
Więcbork 1890 W1678 0082 11 Andreas Nowak Helena Leda
Ela
jest PomGenBaza
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/
sporo nazwisk przez ciebie poszukiwanych
I tak np. ślub Andrzej Nowak i Helena i może jej siostry :
Więcbork 1889 W1678 0080 10 Ignaz Winowicki Antonia Leda
Więcbork 1890 W1678 0082 11 Andreas Nowak Helena Leda
Ela
Elu, dziękuję za podpowiedz. Zarówno informacja o Bazie na stronie PTG jak i poniższe wypisy nieco pomogły mi w moich poszukiwaniach genealogicznych. Zastanawiałem się nad nazwiskiem "LEDA", ale możliwe, że w którymś momencie zostało jakoś spolszczone na "LIDA". Możliwe, że są to moi pradziadkowie. Wszystko na to wskazuje.
Do tej pory więcej skupiałem się na częsci drzewa ze strony ojca i z drugiej strony powstały luki, które staram się obecnie uzupełnić - w miarę możliwości. Dlatego poszukuję, aż tyle nazwisk. Chociaż staram się tylko iść w kierunku : Pradziadkowie, ich Dzieci - moja Babcia, Wnukowie - moja Mama no i ...ja. Inaczej bym się "zakopał" (chociaż i tak sobie jakoś radzę) bo z tego co wiem moja babcia miała 11 - ścioro rodzeństwa (!?) u mojego taty również podobna sytuacja więc mam co "składać" w całość. Pozdrawiam Janusz.
Do tej pory więcej skupiałem się na częsci drzewa ze strony ojca i z drugiej strony powstały luki, które staram się obecnie uzupełnić - w miarę możliwości. Dlatego poszukuję, aż tyle nazwisk. Chociaż staram się tylko iść w kierunku : Pradziadkowie, ich Dzieci - moja Babcia, Wnukowie - moja Mama no i ...ja. Inaczej bym się "zakopał" (chociaż i tak sobie jakoś radzę) bo z tego co wiem moja babcia miała 11 - ścioro rodzeństwa (!?) u mojego taty również podobna sytuacja więc mam co "składać" w całość. Pozdrawiam Janusz.
Ostatnio zmieniony śr 15 paź 2014, 08:55 przez Jan64, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Na PTG jest również nazwisko Kałas ,pisane bardzo różnie.
Z moim krewnym ,mamy wspólnego pradziadka.
Kuzyn po ojcu ,nazywa się Kałas z okolic Bydgoszczy.
Ela
Z moim krewnym ,mamy wspólnego pradziadka.
Kuzyn po ojcu ,nazywa się Kałas z okolic Bydgoszczy.
Ela
Pozdrawiam
Ela
Ela
Nowak Andrzej = 1863 Dźwierszno Wielkie - 1917 Więcbork.
T: "Andrzej Nowak = 1863 Dźwierszno Wielkie - 1917 Więcbork."
Szukam informacji o moim pradziadku Andrzeju Nowaku ur. 1863 w Dźwiersznie Wielkim - zm 1917 w Więcborku. Interesują mnie przede wszystkim inf. o jego rodzicach, rodzinie, dokumentach go dotyczących np. może ktoś dysponuje aktem jego urodzenia lub gdzie można byłoby ten akt zdobyć.
Za każdą podpowiedz będę ogromnie wdzięczny Janusz.
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Szukam informacji o moim pradziadku Andrzeju Nowaku ur. 1863 w Dźwiersznie Wielkim - zm 1917 w Więcborku. Interesują mnie przede wszystkim inf. o jego rodzicach, rodzinie, dokumentach go dotyczących np. może ktoś dysponuje aktem jego urodzenia lub gdzie można byłoby ten akt zdobyć.
Za każdą podpowiedz będę ogromnie wdzięczny Janusz.
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Ostatnio zmieniony śr 15 paź 2014, 08:57 przez Jan64, łącznie zmieniany 2 razy.
Nowak Andrzej = 1863 Dźwierszno Wielkie - 1917 Więcbork.
Witam
Można skontaktować się z USC w Więcborku -akt zgonu z 1917 r. z pewnością się tam znajduje. Jest szansa, że z tego aktu przynajmniej imiona rodziców zmarłego poznasz.
Pozdrawiam
Mariola
Można skontaktować się z USC w Więcborku -akt zgonu z 1917 r. z pewnością się tam znajduje. Jest szansa, że z tego aktu przynajmniej imiona rodziców zmarłego poznasz.
Pozdrawiam
Mariola
Andrzej Nowak - ur. 1863 - zm. 1917
W jednej z wyszukiwarek genealogicznych (dziale - małżeństwa) znalazłem zapis o akcie małżeńskim moich pradziadków ANDRZEJA NOWAKA i HELENY LEDA ( wyszukiwarka PoznanProject - Więcbork wpis 11/1890). Kiedyś od rodziny otrzymałem odpis tego dokumentu. Z niego wynika, że Andrzej urodził się w Dzwiersznie Wielkim w 10.11.1863 r. Matka Mariaanna Nowak a ojca - brak. Chciałbym się więcej coś dowiedzieć o jego rodzicach, czy nazwisko Nowak ma po matce czy po ojcu. Gdzie można dostać jego ewentualny akt nie zgonu lecz urodzenia (np.z Archiwum ?).
Będę naprawdę wdzięczny za każdą informację czy wiadomość
Pozdrawiam Janusz.
Będę naprawdę wdzięczny za każdą informację czy wiadomość
Pozdrawiam Janusz.
Ostatnio zmieniony pt 08 maja 2015, 19:58 przez Jan64, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej Nowak - ur. 1863 - zm. 1917
Chciałbym dowiedzieć się czegoś na temat rodziców lub rodziny (może rodzeństwa) Andrzeja Nowaka. Poniżej pokazuję jego akt chrztu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/841 ... 95fd8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/841 ... 95fd8.html