Witam,
proszę o pomoc, nie potrafię sama sobie poradzić z określeniem parafii dla Ponizia w powiecie oszmiańskim pod koniec XIX wieku.
W spisie parafii z 1744r. były nią Smorgonie, po odzyskaniu niepodległości - Bienica, ale w latach 1880-1900 ?
Mam nadzieję, że są dostępne jakieś spisy, do których nie dotarłam, a które pomogą mi rozwikłać tę zagadkę.
Pozdrawiam
Lenka
PONIZIE pow. oszmiański, parafia w latach 1880-1900
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Zambrzycka_Jadwiga

LenkoW: czy szukałaś tu: http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_VIII/780 Pozdrawiam. Jadwiga z Zambrzyckich
Jadwigo, dziękuję, ale oczywiście że szukałam w Słowniku... jakiejś podpowiedzi, niestety. Zarówno Smogronie jak i Bienica w latach, które mnie interesują były pozbawione (od 1866r.) kościoła rzymsko-katolickiego. W tej sytuacji rolę tę musiał przejąć kościół/kaplica w innej miejscowości. Archiwum w Grodnie podaje mi to, co wiem ze strony mormonów. Słowem utknęłam na dobre. A może jednak cud się zdarzy?
pozdrowienia
Helena Wronkowska
pozdrowienia
Helena Wronkowska
-
Zambrzycka_Jadwiga

LwnkoW: coś znalazłam: http://www.radzima.org/pub/pomnik.php?a ... mevavalo02
Jest tu informacja, że po przekształceniu kościoła w Bienicy w cerkiew (1866r.) parafię katolicką
przeniesiono do Zabrzezia. Pozdrawiam. Jadwiga z Zambrzyckich
Poszukuję informacji o Zambrzyckich z XVIII i początku XIX z Dziśnieńszczyzny.
Jest tu informacja, że po przekształceniu kościoła w Bienicy w cerkiew (1866r.) parafię katolicką
przeniesiono do Zabrzezia. Pozdrawiam. Jadwiga z Zambrzyckich
Poszukuję informacji o Zambrzyckich z XVIII i początku XIX z Dziśnieńszczyzny.
Już byłam taka szczęśliwa, niestety, to przecież uwaga o Wołożynie a nie Bienicy. Rzeczywiście, koło Wołożyna też jest Ponizie, ale nie o tę miejscowość mi chodzi. Dziękuję za stronę, kiedyś już się tam wdarłam a teraz na nowo odkrywam ciekawe informacje.
Jadwigo, nie tracę nadziei, że może coś pomocnego jeszcze mi podsuniesz.
pozdrawiam,Lena
Jadwigo, nie tracę nadziei, że może coś pomocnego jeszcze mi podsuniesz.
pozdrawiam,Lena