Białoruś

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

roza644

Post autor: roza644 »

Może ktoś sie orientuje jak zdobyć dokumenty przodków z Białorusi? Mój dziadek urodził się w 1898 roku w Mirze - dawniej Polska a obecnie Białoruś. Dopiero po wojnie osiedlił sie na Śląsku i założył rodzinę w wieku ok. 50 lat.
Jak mogę zdobyć jego akt urodzenia, metrykę chrztu lub dowiedzieć sie czegokolwiek o nim i rodzinie? Może miał rodzeństwo lub inne dzieci, gdyż babcia była najprawdopodobniej jego drugą żoną. Zwróciłam się jakiś czas temu do Konsula Generalnego RP z tego rejonu o pomoc ale nie mam odpowiedzi. Nie znam też języka aby osobiście porozumieć się z urzędnikami a podróż tam jest obecnie poza moim zasięgiem.
Górski_Jarosław

Sympatyk

Post autor: Górski_Jarosław »

Witam!

Jestem zainteresowany miejscowością Wilejka i jej okolicą. Moi przodkowie posiadali w jej okolicy folwark.

Pozdrawiam
Jarek
Dornfeld

Sympatyk

Post autor: Dornfeld »

Szukam wiadomości o księgach metrykalnych z miejscowości Baranowiecze, parafia Adamowicze, powiat Augustowski. Z góry dziękuję za każdą wiadomość. Pozdrawiam Marek Maziarz
lopato

Sympatyk

Post autor: lopato »

Witam, poszukuję informacji o miejscowości Mostki pow. Lida, oraz o rodzinie Łopato z tamtych stron lub z Oszmiany. Niestety nie orjętuję się jakie to są parafie.

Pozdrawiam Beata
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam. Być może chodzi o zaścianek Mostki /dane w: http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/738 Pozdrawiam Albin
Awatar użytkownika
Karczewska_Bozena

Sympatyk

Post autor: Karczewska_Bozena »

Witam
Jakie są szanse dotarcia do ksiąg metrykalnych w Głębokiem/ powiat dziśnieński/ i w Bobrowszczyźnie?
Szukam informacji o zaścianku Zadoroże, do jakiej parafii rzymsko-katolickiej należał?
Pozdrawiam
Bożena
lopato

Sympatyk

Post autor: lopato »

Witam Albinie, bardzo dziękuję to chyba o te Mostki mi chodziło.
Pozdrawiam Beata
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witaj Bożeno! Może tu coś znajdziesz: http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/249 Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
Karczewska_Bozena

Sympatyk

Post autor: Karczewska_Bozena »

Dziękuję serdecznie. Byłam, jest tylko Zadoroże.
Ale parafię znalazłam http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 6&dirids=1
Bożena :D
Awatar użytkownika
RafiKutno

Sympatyk

Post autor: RafiKutno »

Witam
Szukam jakies informacji na temat wsi Barowo lub Malo Barowo oraz Dudy jak rowniez informacji o przodkach z tego rejonu o nazwisku Szary, Kamaszuk Gorbacz lub Horbacz po rosyjski 1 litera to G oraz Fiedorowicz.
krystyna21

Sympatyk

Post autor: krystyna21 »

Witam!
Wiem z aktu ślubu,iż mój pradziadek Mikołaj Kuropecki urodził się w 1816 bądź 1817 w Brześciu Litewskim,proszę mi pomóc o ile to możliwe,odczytać więcej informacji z aktu urodzenia,z góry dziękuję i pozdrawiam.Krystyna.
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Krystyno, czy dysponujesz aktem urodzenia? Jeśli jest w języku rosyjskim, prześlij do mnie proszę. Spróbuję pomóc.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Dorota42

Sympatyk

Post autor: Dorota42 »

Poszukuję wiadomości o 11 Pułku Myśliwskim w Lidzie jak i szkoły, która kształciła mechaników lotnictwa i mieściła się przy Pułku. Mój dziadek był tam mechanikiem, lub uczniem. Jego dwaj starsi bracia byli pilotami
krystyna21

Sympatyk

Post autor: krystyna21 »

Witaj Danielu!
Wysłałam Ci wiadomość prywatną,może uda Ci się zdobyć akt urodzenia.Pozdrawiam Krystyna.
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Sympatyk
Mistrz

Łuniniec

Post autor: Pieczątkiewicz_Krzysztof »

W jaki sposób zdobyć dane mojej rodziny Pieczątkiewicz w miejscowości Łuniniec powiat Pińsk? Wiem,że Józef Pieczątkiewicz był kolejarzem i zmarł w 1938r. Był żonaty z Anną Dąbrowa i mieli kilkoro dzieci, które po wojnie zostały wysiedlone na tereny "odzyskane". Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”