Jak zdobyć akt zgonu nie znając miejsca śmierci?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Proszę mi mówić po imieniu, bo tak sie tutaj do siebie w większości zwracamy :)

Pozdrawiam,
Ola
Szperacz

Sympatyk

Post autor: Szperacz »

Witam Wszystkich serdecznie.
Dzisiaj dostałem odpowiedź z parafii urodzenia mojej prababci,no i niestety osoba pracująca w kancelarii odpisała mi że wszystkie interesujace mnie materiały zostały już oddane do Archiwum Archidiecezjalnego w Katowicach.
Nie wiem po jakim czasie parafie muszą oddać księgi metrykalne do archiwum,ale wydaje mi się że poprostu odprawiono mnie z kwitkiem.
Słyszałem,że AA Katowice nie chętnie pomaga poszukujacym? no i opłaty są zastraszająco wysokie. No cóż muszę swoje poszukiwania skierować na inny tor!! :(
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Bogdan (Szperacz)
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Z tym oddawaniem ksiąg do archiwum to bym była ostrożna. Ja też otrzymałam taka informację tylko, że ustnie. Problem w tym, że we wskazanym archiwum nigdy o takich ksiegach z tej parafii nie slyszeli. Przekopałam wszystkie mozliwe archiwa i też nic. Myslę, ze wprowadzono mnie w bląd i księgi te w dalszym ciągu są w parafii...
Oczywiście w Twoim wypadku może być inaczej, bo na piśmie trudniej jest "mijać się z prawdą".

Pozdrawiam,
Ola
Szperacz

Sympatyk

Witaj Olu.
Właśnie,wydaje mi się,że nie chciało się komuś szukać!! Jak znajdę troszeczkę więcej czasu,to postaram się tam osobiście podjechać i spróbować na miejscu pogadać z proboszczem.Czasami drobne datki na rzecz kościoła robią cuda!! Jak coś będę miał to oczywiście poinformuję.
Pozdrawiam Bogdan (Szperacz) :cry:
Szperacz

Sympatyk

Witam serdecznie.
Znalazłem!!! znalazłem miejsce,gdzie zmarła i pochowana jest moja prababcia.Obdzwoniłem wszystkie USC w okolicy,gdzie moglem znaleźć ten akt i w jednym z nich znaleźli.Pojechałem tam osobiście,bo nie było to zbyt daleko i na miejscu poprosiłem kierowniczkę o kserokopię tego i rownież innych aktów które tam znalazłem.Jakiez było moje zdziwienie,jak kierowniczka tego USC oświadczyła mi,że niestety oni nie robią kserokopii ze względów na zły stan ksiąg.Ja osobiście oglądałem te księgi i raczej były one w zadowalającym stanie,bo akt zgonu był z 1936r.
Ale kierowniczka się uparła że NIE !! i koniec dyskusji.Wtedy trochę oburzony powiedziałem że jak nie dostanę dokumentów o ktore proszę,to zlożę odwołanie od decyzji pani kierownik.Wtedy troszeczkę zmiękła i po krótkich negocjacjach zezwoliła mi na sporządzenie tylko notatek.
Bardzo zależy mi na kserokopiach tych dokumentów,bo było tam bardzo dużo interesujących mnie wskazówek ktorych ze wzburzenia nie odpisalem.
Proszę Was POMÓŻCIE może ma ktoś jakiś wzór pisma,który należy napisać o ponowne wydanie kserokopii.Ja tego nie daruję i jeszcze raz udam się do tego USC z prośbą o wydanie tych kserokopii,ale chcialbym mieć to na papierze.Wtedy mogę zarządać podania aktu prawnego z podaniem konkretnej przyczyny odmowy???
Bardzo proszę,jeżeli ktoś wie,lub ma WZÓR takiego pisma,to proszę o przesłanie mi na e-mail: Szperaczs@wp.pl będę bardzo wdzięczny!!!
Pozdrawiam serdecznie Bogdan (Szperacz) :cry:
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Gratuluję :) W sprawie USC zajrzyj na forgen.pl Tam jest bardzo rozbudowany wątek na ten temat.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Post autor: cocolinko »

Witam!! Co do przekazywania ksiąg parafialnych do Archiwów Diecezjalnych jest różnie w różnych diecezjach. To wszystko jest kwestią dyrektorów w/w archiwów i kurii diecezjalnych. Jeśli chodzi o Archidiecezję Katowicką to bardzo systematycznie sprawdzają zasoby parafialne ksiąg i jeśli jest księga starsza niż 50 lat domagają się specjalnym pismem od proboszczów oddania tych ksiąg do AA w Katowicach.
Więc tego jestem pewien że w Archidiecezji Katowickiej po parafiach jest bardzo niewiele starych ksiąg.
Nie wiem natomiast jak wygląda udostępnianie ich w AA bo nigdy nie korzystałem.
1990str

Sympatyk

Post autor: 1990str »

Czy jakieś księgi są dostępne i gdzie ich szukać, pośrednio możemy się dowiedzieć sprawdzając zasoby mikrofilmów jakie posiadaja Mormoni.
Nawet jeśli nie zamówimy mikrofilmów, to na ich stronach mozna - poprzez wyszukiwarkę ustalić:
1 Czy księgi z parafii, której szukamy są dostępne;
2 Jaki zakres czasowy jest dostępny (od roku - do roku);
3 Jakie to sa księgi (urodzeń, ślubów zgonów);
4 Gdzie są przechowywane oryginały (informacja pośrednia - z jakich zasobów zrobiono kopie archiwum państwowe czy diecezjalne) .

pozdrawiam
Marek
Szperacz

Sympatyk

Serdeczne dzięki Olu za cenne wskazowki :P Ale miałem fajną lekturę,dużo podłapalem informacji i napewno z nich skorzystam. :!:
Cocolinko,przepraszam że tak napiszę bo nie znam imienia? do AA w Katowicach się nie wybiore,bo slyszalem nie najlepszą opinię,a i ceny są odstraszajace.
A teraz pytanie do Marka? m
arku podaj jakiś link z namiarami zasobów Mormonow? Jak to można pooglądać?
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Bogdan (Szperacz) :lol:
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Tutaj masz bezpośredni link do katalogu mormonów. Wpisujesz miejscowość i juz wiesz
http://www.familysearch.org/eng/library ... umns=*,0,0
W Polsce mormoni sa tylko w Warszawie i Wrocławiu (ich ośrodki, gdzie można przegladać mikrofilmy).

Pozdrawiam,
Ola
Szperacz

Sympatyk

Olu jesteś jak błyskawica :lol: Serdeczne dzięki :k: dla Ciebie
Pozdrawiam cieplutko Bogdan (Szperacz)
pawkos83

Sympatyk
Ekspert

Post autor: pawkos83 »

...
Ostatnio zmieniony pn 08 gru 2014, 20:09 przez pawkos83, łącznie zmieniany 1 raz.
Szperacz

Sympatyk

Witam,dziękuję Paweł,że tak precyzyjnie przedstawiłeś i rozświetlileś sytuację w AA w Katowicach.
Nie wiem jak jest w innych Archiwach Archidiecezjalnych,ale w Katowicach to jest fatalnie.
Ja włwśnie słyszałem że pobierane tam opłaty są spore i tu mamy tego przykład.
Wizyta w AA jest już chyba ostatecznym krokiem,lepiej szukać interesujace nas dokumenty właśnie w USC,w AP a w oststeczności dopiero w AA
Jeszcze raz serdecznie za informacje.

Pozdrawiam Bogdan (Szperacz) :wink:
pawkos83

Sympatyk
Ekspert

Post autor: pawkos83 »

...
Ostatnio zmieniony pn 08 gru 2014, 20:09 przez pawkos83, łącznie zmieniany 2 razy.
Szperacz

Sympatyk

Witam serdecznie.
Dzisiaj ponownie zadzwoniłem do USC z prośbą o kserokopie interesujących mnie aktów.
Kierowniczka USC od razu się zorientowała o co i o kogo chodzi i kategorycznie podtrzymuję swoje dotychczasowe stanowisko.NIE!!! i koniec,ewentualnie może mi udostępnić zrobienie notatek.
Prosiłem,tłumacząc iż te dokumenty są mi niezbędne do dalszych poszukiwań bo zawierają wiele cennych dla mnie wskazówek,lecz upór pani kierownik nie mial granic!!
Wtedy oświadczyłem że napiszę oficjalne pismo do USC o wydanie mi owych kserokopii lub w razie niemożności ich wykonania to proszę o fotokopie.
Sporządziłem już odpowiednie pismo z powołaniem się na odpowiednie ustawy i wysłałem.
Zobaczymy jaka będzie reakcja???
Pozdrawiam serdecznie Bogdan(Szperacz) :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”