Piłsudski ze swoim sztabem w Kielcach - Michał Wróblewski
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Piotr_Juszczyk

Ostatnio mama pokazała mi starą pocztówkę przechowywaną w rodzinie jej drugiego męża i stwierdziła że znajduje się na niej dziadek mego ojczyma - Michał Wróblewski.
Zdjęcie okazało się dość łatwe do odnalezienia zarówno w wikipedii jak i na stronie NAC
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/76623/ ... 692c8fdda/
wymienieni są:
Opis obrazu: Sztab oficerów legionowych z komendantem Józefem Piłsudskim. Od lewej stoją: Ignacy Boerner, Sulistrowski, Aleksander Litwinowicz, nn, Michał Sokolnicki, nn, Kazimierz Sosnkowski, Michał Fuksiewicz, Józef Piłsudski, Michał Sawicki, Władysław Belina-Prażmowski, Mieczysław Trojanowski, Wacław Stachiewicz, Walery Sławek, Horoszkiewicz, Gustaw Daniłowski.
Data wydarzenia: 1914-08
Miejsce: Kielce
Dwie osoby są nn, i teraz zastanawiam się jak ustalić personalia tych osób. Patrzyłem na skład I kadrowej ale tam nie znalazłem nic interesującego. Może ktoś ma informacje o osobach towarzyszących Piłsudskiemu. Może w II albo III kadrowej był? Albo bezpośrednio przy Piłsudskim?
Może chociaż stopnie wojskowe tych osób nn dało by się ustalić?
Zdjęcie okazało się dość łatwe do odnalezienia zarówno w wikipedii jak i na stronie NAC
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/76623/ ... 692c8fdda/
wymienieni są:
Opis obrazu: Sztab oficerów legionowych z komendantem Józefem Piłsudskim. Od lewej stoją: Ignacy Boerner, Sulistrowski, Aleksander Litwinowicz, nn, Michał Sokolnicki, nn, Kazimierz Sosnkowski, Michał Fuksiewicz, Józef Piłsudski, Michał Sawicki, Władysław Belina-Prażmowski, Mieczysław Trojanowski, Wacław Stachiewicz, Walery Sławek, Horoszkiewicz, Gustaw Daniłowski.
Data wydarzenia: 1914-08
Miejsce: Kielce
Dwie osoby są nn, i teraz zastanawiam się jak ustalić personalia tych osób. Patrzyłem na skład I kadrowej ale tam nie znalazłem nic interesującego. Może ktoś ma informacje o osobach towarzyszących Piłsudskiemu. Może w II albo III kadrowej był? Albo bezpośrednio przy Piłsudskim?
Może chociaż stopnie wojskowe tych osób nn dało by się ustalić?
-
Zawadzki_Wojciech

Witam,
W albumie "Legiony Polskie" Klimercki, Klimczak, Wwa 1990 ta sama fot. została opisana nazwiskami osób tylko z pierwszego szeregu, więc jeszcze gorzej. Nie mam pod ręką przedwojennego albumu "LP" - warto jeszcze tam sprawdzić. Poza tym polecam "Słownik biograficzny oficerów LP" - Cygana.
Pozdrawiam, WZ
W albumie "Legiony Polskie" Klimercki, Klimczak, Wwa 1990 ta sama fot. została opisana nazwiskami osób tylko z pierwszego szeregu, więc jeszcze gorzej. Nie mam pod ręką przedwojennego albumu "LP" - warto jeszcze tam sprawdzić. Poza tym polecam "Słownik biograficzny oficerów LP" - Cygana.
Pozdrawiam, WZ
-
Warakomski

„Rocznik Muzeum Narodowego w Kielcach” t.16 - Piłsudski ze sztabem w Kielcach 23 VIII 1914
Od lewej stoją : Ignacy Boerner, Zygmunt Sulistrowski, Aleksander Litwinowicz, Gustaw Grzybowski, Michał Sokolnicki, Tadeusz Kasprzycki, Kazimierz Sosnkowski, Stanisław Fuksiewicz, Józef Piłsudski, Michał Sawicki /kierowca/, Władysław Belina- Prażmowski, Mieczysław Ryś-Trojanowski, Wacław Stachiewicz, Walery Sławek, Roman Horoszkiewicz, Gustaw Daniłowski.
Autorem zdjęcia jest Adam Franciszek Mikołaj Dulęba. Kronikarz i fotograf Legionów, pracował w biurze prasowym sztabu. Zdjęcie zamieszczone w „Ilustrowanym Kurierze Wojennym” 5.12.1914
Krzysztof
Od lewej stoją : Ignacy Boerner, Zygmunt Sulistrowski, Aleksander Litwinowicz, Gustaw Grzybowski, Michał Sokolnicki, Tadeusz Kasprzycki, Kazimierz Sosnkowski, Stanisław Fuksiewicz, Józef Piłsudski, Michał Sawicki /kierowca/, Władysław Belina- Prażmowski, Mieczysław Ryś-Trojanowski, Wacław Stachiewicz, Walery Sławek, Roman Horoszkiewicz, Gustaw Daniłowski.
Autorem zdjęcia jest Adam Franciszek Mikołaj Dulęba. Kronikarz i fotograf Legionów, pracował w biurze prasowym sztabu. Zdjęcie zamieszczone w „Ilustrowanym Kurierze Wojennym” 5.12.1914
Krzysztof
-
Piotr_Juszczyk

-
Warakomski

Być może w tej rodzinnej legendzie chodziło o „dziadka” Piłsudskiego. Miało to związek z szacunkiem, czy wręcz kultem które spowodowały, że w latach 30-tych zaczęto nazywać Piłsudskiego „dziadkiem”. Cytat z wywiadu udzielonego przez jego sekretarkę Kazimierę Iłłakowiczównę „Naczelnik państwa, twórca niepodległej Polski, nosił się jak dziadek. Ubrany w przydługi szary płaszcz, „furmańską” maciejówkę, mundur wygnieciony, obsypany popiołem z papierosów. Nieraz go widziałam, gdy po parku się przechadzał, zgarbiony taki, czasem w niebo popatrzył ...”.
A legenda jak legenda, zaczęła żyć własnym życiem.
Krzysztof
A legenda jak legenda, zaczęła żyć własnym życiem.
Krzysztof
-
SylwiaKoziak
-
Wojciechowska_Ewka

Nie poddawaj się w poszukiwaniach. W mojej rodzinie też dziadkowie i babcie opowiadali historie dla nas "nie z tej ziemi", a o pokrewieństwie z Beliną Prażmowskim, a to z Poniatowskimi. Nikt nie wierzył. Dopiero jak 1,5 roku temu wzięłam się za poszukiwania - wszystko okazało się prawdą - dowodem są akta metrykalne.
Tak o Piłsudzkim mówiło się Dziadek... ale może jeszcze jest w tym inna tajemnica...
Więc szukaj. Ja też szukam jeszcze aktów urodzenia rodzeństwa Władysława Beliny Prażmowskiego: Arseniusza, Michała, Marii i N. - powinny być w parafii Ruszków...
Matka Władysława Beliny Prażmowskiego - Bronisława zd. Dudelska była rodzoną siostrą mojej praprababki. A podobno jego siostra Maria była żoną mojego wujka - Mariana Kiedrzyńskiego - ale na to nie mam dowodów...
pozdrawiam
ewa
Tak o Piłsudzkim mówiło się Dziadek... ale może jeszcze jest w tym inna tajemnica...
Więc szukaj. Ja też szukam jeszcze aktów urodzenia rodzeństwa Władysława Beliny Prażmowskiego: Arseniusza, Michała, Marii i N. - powinny być w parafii Ruszków...
Matka Władysława Beliny Prażmowskiego - Bronisława zd. Dudelska była rodzoną siostrą mojej praprababki. A podobno jego siostra Maria była żoną mojego wujka - Mariana Kiedrzyńskiego - ale na to nie mam dowodów...
pozdrawiam
ewa
Ostatnio zmieniony ndz 15 cze 2014, 10:58 przez Wojciechowska_Ewka, łącznie zmieniany 1 raz.
- historyk1920

Witam !
Marszałek Piłsudski i jego wojsko to Wielka Historia ,która jest odkrywana na nowo a bywa iż jest skrzętnie fingowana i "sztucznie" zmieniana na niekorzyść ...
Szanowni odkrywcy historii od dłuższego już czasu poszukuję wszelkich informacji , list z nazwiskami żołnierzy szeregowych z Kielecczyzny ( I Kompani Kadrowej )[czy takie istnieją? są już zeskanowane?,gdzie są dostępne?]
Dziękuję z góry za wszelkie informację !
Serdecznie pozdrawiam
Marek
Marszałek Piłsudski i jego wojsko to Wielka Historia ,która jest odkrywana na nowo a bywa iż jest skrzętnie fingowana i "sztucznie" zmieniana na niekorzyść ...
Szanowni odkrywcy historii od dłuższego już czasu poszukuję wszelkich informacji , list z nazwiskami żołnierzy szeregowych z Kielecczyzny ( I Kompani Kadrowej )[czy takie istnieją? są już zeskanowane?,gdzie są dostępne?]
Dziękuję z góry za wszelkie informację !
Serdecznie pozdrawiam
Marek
-
SylwiaKoziak
prawie wszystko się zgadza ... wiem od teściowej, że jej ojciec w czasie wojny był kierowcą Piłsudskiego a po wojnie jeździł taksówką w Warszawie i został zastrzelony przez nieznanego sprawcę ... niestety mam gdzieś zapisane imię tego dziadka ale nie Michał a Romuald Sawicki ... nie mogę zweryfikować, bo teściowa od wielu lat nie żyje a nie mam kontaktu z jej rodziną ... z drugiej strony miałam w rodzinie wujka, który oficjalnie nazywał się Kazimierz a w rodzinie wołano na niego z drugiego imienia Włodzimierz więc być może podobnie było w tym wypadku ... teściowa nie poznała swojego ojca bo była niemowlęciem kiedy zginął więc większość informacji o nim miała od matki
-
Wojciechowska_Ewka

Czy znalazłaś ten fragment - bardzo ciekawy:
http://stareforum.armacenter.pl/printvi ... f9c8e1a68f
pozdrawiam
ewa
http://stareforum.armacenter.pl/printvi ... f9c8e1a68f
pozdrawiam
ewa