Czarnobyl parafia rzymskokatolicka 1793 rok

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Czarnobyl parafia rzymskokatolicka 1793 rok

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Według dokumentu ślubnego (z parafii Działoszyńskiej), córka mojego 4xpradziada Karola Emanuela Głowińskiego, Tekla ochrzczona została w 1793 roku w Kościele parafii Czarnobylskiej.
Czy istnieją jakieś metryki z tej parafii?

Pozdrawiam,

Krzysztof Wojciechowicz
Elloco84

Post autor: Elloco84 »

Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Poproszę skan, bo mi się wierzyć nie chce.
Raczej bym stawiał na czarnożylskiej. Czarnożyły zatem.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Dziękuję Elloco i Sławomirowi, ale jak przesłać scan świadectwa ślubu? (1080 KB)

Krzysztof Wojciechowicz
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Ja bym obstawił (za Słownikiem Geograficznym...):

Czarnoby; - miasteczko powiat radomyski, gmina Czarnobyl, 140 wiorst od Radomyśla (...) 2 cerkwie, kościół katolicki parafialny...
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... V_cz.1/351

Ale i Czarnożyły warto sprawdzić
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Jart: Ja bym obstawił (za Słownikiem Geograficznym...):
..............................................................................
Dziękuję - obie parafie są prawdopodobne, ale chyba żadna z nich nie posiada metryk z drugiej połowy XVIII wieku.
Nie są to dla mnie informacje krytyczne, ale pozwoliłyby ustalić, skąd się wziął w woj. Łódzkim mój 4xpradziadek
Karol Emanuel Głowiński (ur. 1769). Jak dotąd, mam jedynie metryki jego dzieci urodzonych od roku 1809 w Działoszynie.
Jednak według notarialnego poświadczenia szlachectwa sporządzonego w Szadku w 1836 roku, rodzicami Karola
Emanuela byli Józef Erazm Godziemba Głowiński i Izabella Katarzyna z Wąsowiczów (stara kronika rodu wymieniała
ją jako Dunin Wąsowicz). Józef Erazm był właścicielem wsi Wola Jelska w Galicji Starej.
Stara kronika rodu Godziemba Głowińskich (zaginęła w czasie wojny) wspominała, że gałąź ta przeniosła się z Wielkopolski
na kresy (Horodyszcze) i pod koniec XVIII wieku powróciła do Polski centralnej.
Tak więc luka w informacji między Karolem Emanuelem, a jego ojcem Józefem Erazmem.
Część Godziemba Głowińskich została w Galicji (metryki z Baworowa 1846-49); Alfred Godziemba Głowiński z Rohatynia,
który ożenił sie z Renatą Mycielską w 1898 r., etc.
Mam nadzieję, że w braku metryk, może ktoś posiada informacje rodzinne dotyczące Godziemba Głowińskich.

Dziękuję i pozdrawiam,
Krzysztof Wojciechowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”