Witam
Czy ktoś ma w swoich zasobach genealogię rodziny Pruskich miejscowość Wysokienice / Żelechlinek/.
Szczególnie interesują mnie dane do roku 1800.
Pozdrawiam Paweł
Pruski, Wysokienice / Żelechlinek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
NikaModzelewska

W moim drzewie pojawia się Marianna Pruska, żona Stanisława Łuszczewskiego. Podejrzewam, że może ona być córką Antoniego Pruskiego i Kunegundy Piwo, urodzoną w 1763 w Gostynkach, parafia Wysokienice. Antoni i Kunegunda mieli kilkoro dzieci urodzonych w tej parafii w latach 1763 - 1783.
Księgi są dostępne w poczekalni
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... sokienice/
pozdrawiam
Nika
Księgi są dostępne w poczekalni
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... sokienice/
pozdrawiam
Nika
-
Janina_Tomczyk

Re: Rodzina Pruskich
Mieszkam w miejscowości Prusy, która należała do rodziny Pruskich zamieszkałych w XVIII wieku w Gostynkach parafia Wysokienice. W XIX wieku mieszkali już w Prusach, gdzie pozostał ich dworek ( obecnie restaurowany zabytkowy obiekt zajęty przez Instytut Sadownictwa w Skierniewicach). W Głuchowie powstała nowa parafia i Prusy do niej należały więc tam należy szukać metryk szlacheckiej rodziny Pruskich. Ich groby są na cmentarzu w Głuchowie, a ostatni dziedzic Prus Bronisław Pruski zginął w katowni gestapo w Tomaszowie Mazowieckim wraz i z innymi partyzantami z okolic Głuchowa. Niestety nie oddano już jego ciała i na rodzinnym grobowcu jest tylko pamiątkowy napis.Sclavi pisze:Witam
Czy ktoś ma w swoich zasobach genealogię rodziny Pruskich miejscowość Wysokienice / Żelechlinek/.
Szczególnie interesują mnie dane do roku 1800.
Pozdrawiam Paweł
Nie słyszałam nigdy o rodzinie Pruskich z Żelechlinka.
W 2008 roku ukazała się książka pt: Dzieje gminy Głuchów napisana przez dr Jana Józefeckiego z której wynika, że do 1861 roku parafia głuchowska połączona była z wysokienicką i miała 3 wsie Głuchów i Miłochniewice (rządowe) oraz Prusy (szlacheckie). To może być jakaś podpowiedź gdzie szukać metryk do 1861 roku.
Pozdrawiam
Janina
Re: Rodzina Pruskich
Dziękuję za pomoc w sprawie.
Jeżeli ktoś spotkał się z Imieniem Kunegunda jej ślub w 1776 r. poproszę o kontakt.
Pozdrawiam
Paweł
Jeżeli ktoś spotkał się z Imieniem Kunegunda jej ślub w 1776 r. poproszę o kontakt.
Pozdrawiam
Paweł