Nazwisko: Cywiński

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=21227&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Robert36

Sympatyk

Post autor: Robert36 »

Witam kogo poszukujesz z Cywińskich z okolic Kutna?
Nadmienię że ród wywodzi się od nazwiska CYWKA które w okresie około wojennym i powojennym wiele osób zmieniło na CYWIŃSKI z racji ciągłych błędów i pomyłek urzędowych gdzie zapisywano CYFKA,CEFKA itp. Kolebką rodu (CYWKA-CYWIŃSKI) sa DĄBROWICE LEŻĄCE NIE OPODAL kROŚNIEWIC.
Jak masz jeszcze jakieś zapytania to "wal śmiało" w końcu to mój ród.Pozdrawiam.

cpn1@vp.pl
Awatar użytkownika
staszek_wojciech

Sympatyk
Adept

Post autor: staszek_wojciech »

W parafii Gralewo znajdują się wsie Cywiny Dynguny i Cywiny Wojskie. A w aktach ( poczekalnia ) cały "wysyp" Cywińskich.

Wojciech
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

W okolicy Kutna przewijali sie takze Cywinscy szlachta. Raczej z tymi z Gralewa maja niewiele wspolnego, to predzej ci z Wielkopolski. Przynajmniej przez caly XVIIIw. przewijaja sie w ksiegach grodzkich leczyckich.

Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

Post autor: gawroński_maciej »

Mój pradziadek Antoni Cywiński urodził się w 1885 roku we wsi Płużnica folwark Augustynki, a przekazy rodzinne podają że, jego ojciec też Antoni przywędrował w okolice Wąbrzeźna woj Kuj-Pom właśnie z okolic Kutna (informacja nie sprawdzona).
Może jakaś podpowiedź : jak się zabrać do szukania Antoniego starszego właśnie w pow Kutnowskim ?
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

Jak się okazało ojciec mojego pradziadka też Antoni Urodził się we wsi Małe Radowiska w 1842 roku. Jego ojciec miał na imię Stanisław , a matka to Katarzyna z d. Topolska . Wiem z przekazów że, rodzina miała powiązania z dworem i folwarkiem w Wałyczu koło Wąbrzeźna
Szukam jakichkolwiek wiadomości na ten temat i rodzeństwie Antoniego Cywińskiego - starszego.
Pozdrawiam Maciej Gawroński
klocekoi

Sympatyk
Adept

Post autor: klocekoi »

W Różance Pacowskiej powiatu szczuczyńskiego, na cmentarzu jest kilka grobów Cywińskich, najprawdopodobniej szlachty. Tzn. osób wywodzących się ze szlachty, bo to okres zaraz po Wielkiej Wojnie.

PS. chodzi rzecz jasna o Różankę, która dzisiaj leży w granicach Republiki Białoruś.

Pozdrawiam
Krzysztof
Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki

Gruchacz -> Myślenice
Awatar użytkownika
torbor

Sympatyk

Post autor: torbor »

Dzien dobry!
W moim drzewie wystepuje Agata Cywinska ur.1854 w Orzechowie kolo Wabrzezna. Zmarla w 1934 w Toruniu. Corka Cywinskiego Wojciecha i Marii Li(e)bhaber.
Pozdrawiam
torbor
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

Witam
Całkiem możliwe że, nasi Cywińscy są ze sobą spokrewnieni. To prawdopodobieństwo jest bardzo duże.
Proszę o kontakt. Może uda się Nam , to pokrewieństwo wyjaśnić i udowodnić :) .
Pozdrawiam Maciej Gawroński
jad47

Sympatyk

Post autor: jad47 »

Siostra moje prababki wyszla za Cywinskiego a urodzila sie w Kornatowie Jadwiga
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

Cywińscy

Witam
Czy mógłbym poprosić coś więcej o tym Cywińskim?
Gdzie i kiedy się urodził ?
Imiona rodziców?
Może rodzeństwo?
Dość daleko zaszedłem z przodkami mojej babki , chciałbym rozwinąć temat, chociaż do początku XIX wieku i jak się uda opracować wiek XX szerzej. :)
Pozdrawiam Maciej Gawroński.

PS
Poszukuję Gawrońskich z okolic Wąbrzeźna i Rypina
Zbigniew_Z

Sympatyk

Cywińscy

Post autor: Zbigniew_Z »

Informacje o Cywińskich z moich pobliskich stron:

http://www.sp-kamien.pl/cywinscy.html

Pozdrawiam

Zbyszek
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

Jak na razie nie wiem nic o potencjalnym szlachectwie moich Cywińskich i w rodzinnych wspomnieniach też niema mowy o herbach i majątkach.
Z przekazów i dokumentów dowiedziałem się że jedyną osobą o szlacheckich korzeniach była moja prababka Marta Cywińska z domu Kuligowska (herbu Drogomir) . Wiec mezalians albo przodkowie nie obnosili się ze swoim szlacheckim pochodzeniem :).

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

rodzina Cywińskich

Trafiło do mnie kilka stron metryk urodzenia Cywińskich z Wąbrzeźna . Jeśli jest ktoś zainteresowany tym nazwiskiem proszę o kontakt.
Maciej
Ostatnio zmieniony pn 01 cze 2015, 20:45 przez gawroński_maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
zCzerniejewskich

rodzina Cywińskich

Post autor: zCzerniejewskich »

Może się wtrącam, ale chciałam napisać, że z Markiem Cywińskim (rocznik 1952) chodziłam do SzP. Zarówno on, jak jego młodszy brat (bodajże Jacek) i ich rodzice mieszkali w Łodzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”