Nazwisko: Cywiński
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=21227&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam kogo poszukujesz z Cywińskich z okolic Kutna?
Nadmienię że ród wywodzi się od nazwiska CYWKA które w okresie około wojennym i powojennym wiele osób zmieniło na CYWIŃSKI z racji ciągłych błędów i pomyłek urzędowych gdzie zapisywano CYFKA,CEFKA itp. Kolebką rodu (CYWKA-CYWIŃSKI) sa DĄBROWICE LEŻĄCE NIE OPODAL kROŚNIEWIC.
Jak masz jeszcze jakieś zapytania to "wal śmiało" w końcu to mój ród.Pozdrawiam.
cpn1@vp.pl
Nadmienię że ród wywodzi się od nazwiska CYWKA które w okresie około wojennym i powojennym wiele osób zmieniło na CYWIŃSKI z racji ciągłych błędów i pomyłek urzędowych gdzie zapisywano CYFKA,CEFKA itp. Kolebką rodu (CYWKA-CYWIŃSKI) sa DĄBROWICE LEŻĄCE NIE OPODAL kROŚNIEWIC.
Jak masz jeszcze jakieś zapytania to "wal śmiało" w końcu to mój ród.Pozdrawiam.
cpn1@vp.pl
- staszek_wojciech

- gawroński_maciej

Mój pradziadek Antoni Cywiński urodził się w 1885 roku we wsi Płużnica folwark Augustynki, a przekazy rodzinne podają że, jego ojciec też Antoni przywędrował w okolice Wąbrzeźna woj Kuj-Pom właśnie z okolic Kutna (informacja nie sprawdzona).
Może jakaś podpowiedź : jak się zabrać do szukania Antoniego starszego właśnie w pow Kutnowskim ?
Może jakaś podpowiedź : jak się zabrać do szukania Antoniego starszego właśnie w pow Kutnowskim ?
- gawroński_maciej

Jak się okazało ojciec mojego pradziadka też Antoni Urodził się we wsi Małe Radowiska w 1842 roku. Jego ojciec miał na imię Stanisław , a matka to Katarzyna z d. Topolska . Wiem z przekazów że, rodzina miała powiązania z dworem i folwarkiem w Wałyczu koło Wąbrzeźna
Szukam jakichkolwiek wiadomości na ten temat i rodzeństwie Antoniego Cywińskiego - starszego.
Pozdrawiam Maciej Gawroński
Szukam jakichkolwiek wiadomości na ten temat i rodzeństwie Antoniego Cywińskiego - starszego.
Pozdrawiam Maciej Gawroński
W Różance Pacowskiej powiatu szczuczyńskiego, na cmentarzu jest kilka grobów Cywińskich, najprawdopodobniej szlachty. Tzn. osób wywodzących się ze szlachty, bo to okres zaraz po Wielkiej Wojnie.
PS. chodzi rzecz jasna o Różankę, która dzisiaj leży w granicach Republiki Białoruś.
Pozdrawiam
Krzysztof
PS. chodzi rzecz jasna o Różankę, która dzisiaj leży w granicach Republiki Białoruś.
Pozdrawiam
Krzysztof
Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki
Gruchacz -> Myślenice
Gruchacz -> Myślenice
- gawroński_maciej

- gawroński_maciej

Cywińscy
Witam
Czy mógłbym poprosić coś więcej o tym Cywińskim?
Gdzie i kiedy się urodził ?
Imiona rodziców?
Może rodzeństwo?
Dość daleko zaszedłem z przodkami mojej babki , chciałbym rozwinąć temat, chociaż do początku XIX wieku i jak się uda opracować wiek XX szerzej.
Pozdrawiam Maciej Gawroński.
PS
Poszukuję Gawrońskich z okolic Wąbrzeźna i Rypina
Czy mógłbym poprosić coś więcej o tym Cywińskim?
Gdzie i kiedy się urodził ?
Imiona rodziców?
Może rodzeństwo?
Dość daleko zaszedłem z przodkami mojej babki , chciałbym rozwinąć temat, chociaż do początku XIX wieku i jak się uda opracować wiek XX szerzej.
Pozdrawiam Maciej Gawroński.
PS
Poszukuję Gawrońskich z okolic Wąbrzeźna i Rypina
-
Zbigniew_Z

Cywińscy
Informacje o Cywińskich z moich pobliskich stron:
http://www.sp-kamien.pl/cywinscy.html
Pozdrawiam
Zbyszek
http://www.sp-kamien.pl/cywinscy.html
Pozdrawiam
Zbyszek
- gawroński_maciej

Jak na razie nie wiem nic o potencjalnym szlachectwie moich Cywińskich i w rodzinnych wspomnieniach też niema mowy o herbach i majątkach.
Z przekazów i dokumentów dowiedziałem się że jedyną osobą o szlacheckich korzeniach była moja prababka Marta Cywińska z domu Kuligowska (herbu Drogomir) . Wiec mezalians albo przodkowie nie obnosili się ze swoim szlacheckim pochodzeniem
.
Pozdrawiam Maciej
Z przekazów i dokumentów dowiedziałem się że jedyną osobą o szlacheckich korzeniach była moja prababka Marta Cywińska z domu Kuligowska (herbu Drogomir) . Wiec mezalians albo przodkowie nie obnosili się ze swoim szlacheckim pochodzeniem
Pozdrawiam Maciej
- gawroński_maciej

rodzina Cywińskich
Trafiło do mnie kilka stron metryk urodzenia Cywińskich z Wąbrzeźna . Jeśli jest ktoś zainteresowany tym nazwiskiem proszę o kontakt.
Maciej
Maciej
Ostatnio zmieniony pn 01 cze 2015, 20:45 przez gawroński_maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zCzerniejewskich
rodzina Cywińskich
Może się wtrącam, ale chciałam napisać, że z Markiem Cywińskim (rocznik 1952) chodziłam do SzP. Zarówno on, jak jego młodszy brat (bodajże Jacek) i ich rodzice mieszkali w Łodzi