Mawiano mi w poczatkach drogi genealogicznej, ze z herbowymi to juz prosta droga do Mieszka, sa herbarze, wywody etc. No to pracowalem przez ponad 15 lat i owych herbowych przodkow bezposrednich troche nazbieralem. Problem w tym, ze ulatwien nie zauwazylem a i doszukanie sie owych przodko czasem graniczylo ze slepym trafem (zmiany miejsca zamieszkania nawet i co kilka lat).
Dotarlem tak oto do kresu ksiag metrykalnych w wiekszosci i w sumie, mimo ze mam bardzo duze doswiadczenie w genealogii, konczy sie ono na metrykaliach. a dalej sciana i znak zapytania. co dalej, jak to ugryzc.
Z zazdroscia patrze na te piekne wywody szlacheckie ciagneca sie do 15 wieku.
Moze ktos z Was ma pomysly jak ten temat dalej pociagnac, ktoredy pojsc, czego szukac i gdzie.
Oto kilka przykladow:
Michał Malinowski (herbu Ślepowron) rodzi sie okolo 1746. Slub bierze z Apolonią Spaszewską. W 1780 w Skierniewicach rodzi się moja 4 x prababka Elżbieta Rozalia Malinowska. Na akcie ojciec zapisany jest jako Nobilis. Elżbieta ma 6 rodzeństwa. Aktów urodzenia Michała i Apolonii w Skierniewicach brak. Na aktach zgonów brak danych.
Syn Michała, Ignacy Jakub wystepuje w Spisie Szlachty Krolestwa Polskiego.
Fabian Swinarski (herbu Poraj), coz za postac zywotna. Rodzi sie gdzies w Polsce około 1719, umiera w 1803 w Warszawie (brak danych o rodzicach i pochodzeniu na akcie zgonu). Mial dwie zony Anne Cybulską (5 dzieci) i Magdalenę Trąbczyńską (4 dzieci, w tym mój przodek Faustyn Swinarski, urodzony w 1790, wiec ojciec mial wowczas ok 70 lat). Fabian pisany na aktach przemiennie Nobilis i Generosus. Fabian był wlascicielem kamienicy w Warszawie na Lesznie. U Dworzaczka brak wiadomosci o Fabianie. Natomiast o zonach Annie i Magdalenie nie wiadomo wlasciwie nic...
Na akcie zgonu syna Fabiana, Ignacego mozna przeczytac, ze Ignacy rodzil sie w Warszawie, byl dozorca lazaretu wojskowego, natomiast ojciec czyli Fabian, byl piwowarem.
Adam Sylwester Sopoćko bierze slub w 1777 w Bielawach w Łodzkim z Franciszką Abelską. Mają 9 dzieci. Umiera w 1803 w Chruslinie. Wiem to tylko z indeksów. Syn Franciszek, moj przodek, jest ekonomem i pisarzem prowentowym.
Zona powyzszego Franciszka Sopoćki byla Franciszka Rossalska. U Dworzaczka czytam, ze jej ojciec Błażej Rossalski, urodzony około 1760, byl Ekonomem dóbr opactwa Lubińskiego. Ojciec Błażeja natomiast, Franciszek Rosalski zonaty Iv z Katarzyną Gurczyńska, IIv z Heleną Chwiejewską był dzierżawcą Waliszewa w Wielkopolskim. Rodzice Franciszka to Antoni Rosalski (wg wyliczen pokoleniowych urodzony około 1690) i Konstancja Kołkowska.
Szymon Kaliciński (herbu Prawdzic) rodzi sie w 1773. Z pierwszej zony Anastazji Skibińskiej maja co najmniej 3 dzieci. W 1805 roku rodzi sie syn Stanisław Erazm, w Szydłowcu. Szymon zapisany na tym akcie jest jako generosus, pisarz prowentowy. To jedyna postac ktorej moge jeszcze metrykalnie wynalezc rodzicow, poniewaz ok 1830 Szymon bierze gdzies w Swietokrzyskim drugi slub z Marianną Rybicką. Wtedy dowiem gdzie się urodzil i kim byli rodzice, ale znow wtedy dojde do sciany.
Szymon zapisany jest na akcie urodzenia jednego z dzieci z drugiego malzenstwa jako Emerytowany Wojskowy.
5 linii szlacheckich, z ktorej tylko w jednej, dzieki Dworzaczkowi, doszedlem do konca 18 wieku:
Malinowscy, Swinarscy, Sopoćkowie, Rossalscy, Kalicińscy.
Plus zony (nie we wszystkich przypadkach jestem przekonany o szlachectwie):
Spaszewscy, Cybulscy, Trąbczyńscy, Abelscy, Górczyńscy, Kłossowscy, Kołkowscy, Skibińscy.
Tak wiele danych a ja nie wiem jak dalej szukac
Maciek