Do Mieszka droga daleka...

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Witam,
Mawiano mi w poczatkach drogi genealogicznej, ze z herbowymi to juz prosta droga do Mieszka, sa herbarze, wywody etc. No to pracowalem przez ponad 15 lat i owych herbowych przodkow bezposrednich troche nazbieralem. Problem w tym, ze ulatwien nie zauwazylem a i doszukanie sie owych przodko czasem graniczylo ze slepym trafem (zmiany miejsca zamieszkania nawet i co kilka lat).

Dotarlem tak oto do kresu ksiag metrykalnych w wiekszosci i w sumie, mimo ze mam bardzo duze doswiadczenie w genealogii, konczy sie ono na metrykaliach. a dalej sciana i znak zapytania. co dalej, jak to ugryzc.

Z zazdroscia patrze na te piekne wywody szlacheckie ciagneca sie do 15 wieku.

Moze ktos z Was ma pomysly jak ten temat dalej pociagnac, ktoredy pojsc, czego szukac i gdzie.

Oto kilka przykladow:

Michał Malinowski (herbu Ślepowron) rodzi sie okolo 1746. Slub bierze z Apolonią Spaszewską. W 1780 w Skierniewicach rodzi się moja 4 x prababka Elżbieta Rozalia Malinowska. Na akcie ojciec zapisany jest jako Nobilis. Elżbieta ma 6 rodzeństwa. Aktów urodzenia Michała i Apolonii w Skierniewicach brak. Na aktach zgonów brak danych.
Syn Michała, Ignacy Jakub wystepuje w Spisie Szlachty Krolestwa Polskiego.

Fabian Swinarski (herbu Poraj), coz za postac zywotna. Rodzi sie gdzies w Polsce około 1719, umiera w 1803 w Warszawie (brak danych o rodzicach i pochodzeniu na akcie zgonu). Mial dwie zony Anne Cybulską (5 dzieci) i Magdalenę Trąbczyńską (4 dzieci, w tym mój przodek Faustyn Swinarski, urodzony w 1790, wiec ojciec mial wowczas ok 70 lat). Fabian pisany na aktach przemiennie Nobilis i Generosus. Fabian był wlascicielem kamienicy w Warszawie na Lesznie. U Dworzaczka brak wiadomosci o Fabianie. Natomiast o zonach Annie i Magdalenie nie wiadomo wlasciwie nic...
Na akcie zgonu syna Fabiana, Ignacego mozna przeczytac, ze Ignacy rodzil sie w Warszawie, byl dozorca lazaretu wojskowego, natomiast ojciec czyli Fabian, byl piwowarem.

Adam Sylwester Sopoćko bierze slub w 1777 w Bielawach w Łodzkim z Franciszką Abelską. Mają 9 dzieci. Umiera w 1803 w Chruslinie. Wiem to tylko z indeksów. Syn Franciszek, moj przodek, jest ekonomem i pisarzem prowentowym.

Zona powyzszego Franciszka Sopoćki byla Franciszka Rossalska. U Dworzaczka czytam, ze jej ojciec Błażej Rossalski, urodzony około 1760, byl Ekonomem dóbr opactwa Lubińskiego. Ojciec Błażeja natomiast, Franciszek Rosalski zonaty Iv z Katarzyną Gurczyńska, IIv z Heleną Chwiejewską był dzierżawcą Waliszewa w Wielkopolskim. Rodzice Franciszka to Antoni Rosalski (wg wyliczen pokoleniowych urodzony około 1690) i Konstancja Kołkowska.

Szymon Kaliciński (herbu Prawdzic) rodzi sie w 1773. Z pierwszej zony Anastazji Skibińskiej maja co najmniej 3 dzieci. W 1805 roku rodzi sie syn Stanisław Erazm, w Szydłowcu. Szymon zapisany na tym akcie jest jako generosus, pisarz prowentowy. To jedyna postac ktorej moge jeszcze metrykalnie wynalezc rodzicow, poniewaz ok 1830 Szymon bierze gdzies w Swietokrzyskim drugi slub z Marianną Rybicką. Wtedy dowiem gdzie się urodzil i kim byli rodzice, ale znow wtedy dojde do sciany.
Szymon zapisany jest na akcie urodzenia jednego z dzieci z drugiego malzenstwa jako Emerytowany Wojskowy.

5 linii szlacheckich, z ktorej tylko w jednej, dzieki Dworzaczkowi, doszedlem do konca 18 wieku:
Malinowscy, Swinarscy, Sopoćkowie, Rossalscy, Kalicińscy.
Plus zony (nie we wszystkich przypadkach jestem przekonany o szlachectwie):
Spaszewscy, Cybulscy, Trąbczyńscy, Abelscy, Górczyńscy, Kłossowscy, Kołkowscy, Skibińscy.

Tak wiele danych a ja nie wiem jak dalej szukac :(

Maciek
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Post autor: gosia.6806 »

Panie Maćku w nazwisku Kaliciński występuje miejscowość Szydłowiec.Babcia moja jak jeszcze żyła zawsze mówiła że Kalicińscy wywodzą się z okolic Skarżyska Kamienna.Ja jak zaczęłam szperać w swoich przodkach i doszłam do Kalicińskich z Żytna to sądziłam że babcia się myli.Jadnak muszę zwrócić jej honor bo miała rację ;)

teraz patrze na mapę i jeszcze babcia wspominała o Białobrzegach :)
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

To teraz zacznie się dopiero zabawa na lata. Spróbuj tu:

http://www.agad.archiwa.gov.pl/metodyka ... dzkie.html

pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Maciek,
A co mowia herbarze ? Boniecki, Uruski itd... czy milcza?
Pozdrawiam,
Bozenna
vonklinkoff

Sympatyk

Bozenna pisze:Maciek,
A co mowia herbarze ? Boniecki, Uruski itd... czy milcza?
Pozdrawiam,
Bozenna
Niestety jesli chodzi o wymienione osoby tak. Ale Bozeno, jeszcze mi sie przypomnialo, mialem sprawdzic. Masz chyba Szlachte Wylegitymowana, E. Seczys - bedzie tam Ignacy Malinowski, syn Michala. Zerkniesz?

Maciek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

No widzisz sam, że jeszcze nie zerknąłeś, mówią.. Brzeziny pow. siennicki, majątek trzeba sprawdzić (nie wiem gdzie on, chociaż Siennicę znam), w jakim trybie trafił do rodziny. I jest dużo źródeł podane, tak, że jeszcze nie skończyła się zabawa, przynajmniej z Malinowskimi (pewnie Ci Bożenna poda).

Łucja
vonklinkoff

Sympatyk

W sumie oczywiscie od czegos trzeba zaczac. Na moj nos najblizej tu do Swinarskich. No i konkretne pytanie z tym zwiazane. Co daje mi wiedza ze Fabian Swinarski byl wlascicielem kamienicy w XVIII wieku (ksiegi miejskie? ale jakie i czego tam szukac?), ze byl majstrem piwowarem (ksiegi cechów?) i zmarl w 1803 w parafii Sw. Andrzeja (zachowany testament?). Jako ze to dla mnie kompletny poczatek szukania w aktach pozametrykalny, bede wdzieczny bardzo za konkretne wskazowki :)

Maciek
Maciej
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Maciek,
Jest Ignacy Jakub urodzony okolo 1787 roku, syn Michala i Apolonii Spaszewskiej.
Byl dziedzicem dobr Brzeziny, powiat siennicki.
Niestety o Michale i Apolonii ani slowa, poza faktem, ze byli rodzicami Ignacego. Logicznie cos powinno byc w Brzezinach.
Slub Ignacego z Julianna Zukowska - 29.09.1816r Warszawa. czy masz ten slub?
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Miałam szczęście, że doszłam do Mieszka. Przez Ostrorogów. W prostej linii - sami ojcowie i matki.
Ale nie w przypadku Podczaskich. Nie leży gdzieś komuś z Was odłogiem coś na ten temat?
Ostatnio zmieniony wt 19 sie 2014, 13:10 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Maciek, to wcale nie trudne dojść do Mieszka I, u dr. Marka Minakowskiego mam takie połączenie przez kobiety, tj. prze ojca Pauliny Wołoszewskiej z którą się ożenił stryj Władysław Sawicki w 1852 r. w parafii Gnojno.
Ja mam inny problem ; jak sprostować to co wiedziałem 5 lat temu i wydrukowałem jako książka na komputerze, teraz to już trochę nie tak mi wychodzi ta historia z przed lat.
Po drugie trzeba czytać i czytać wszystko co w kompie jest, nawet tu w bibliotece cyfrowej, nie liczę na metryki, a historycznie, bo nie wiem czy do końca jest to prawdziwe, doszedłem według moich uszperanych dokumentów, np. z Rodem Waleriuszy Korwinów do 348 roku pne., to dalej niż do Juliusza Cezara ( 44 r. pne. ) , czy Alexandra Wielkiego ( 330 r. pne. ), chyba mało kto ma tak daleko, chociaż są luki, prowadzi mnie herb, nazwisko i lata w których żyli, oczywiście mają to samo tak daleko jako legendy Krasińscy. Przecież tu podawałem kilka linków i tam są te nazwiska których szukasz, podaję linki i pozdrawiam - Julian ;
http://www.klubmilosnikowwolynia.tnb.pl ... page_id=42
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/index2.php
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/view_fond.php
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Chciałbym zobaczyć taki wywód , wystarczy do Mieszka (Aleksandra Wielkiego odpuszczam) . przeciez to ponad 30 pokoleń. I co? wszystkie sa reprezentowane wymienionym z imienia przedstawicielem z powiązaniem ojciec syn? Na jakich to dokumentach oparto jesli nastarsze ksiegi sądowe w Polsce to koniec XIV wieku. Pytam z ciekawości . I słysze że jest to łatwe!? nie wykluczam że jest to mozliwe w wyjatkowych przypadkach przedstwicieli niektórych waznych rodów.
Ponawiam prosbe o przedstawienie takiego pełnego 30 pokoleniowego wywodu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Chodzi o "zabawę" u Minakowskiego, z tym Mieszkiem I, przecież wiesz. Na pewno zachęca do zajmowania się genealogią. Sprawdziłam i .. mam, przez kobiety i powinowatych, muszę się zalogować, ale jest. Jakoś się tym jednak nie podniecam i nie "wierzę" na 50% nawet, ale jest zabawa, pożyteczna, uczy historii, o to chodzi. Nie wiem tylko przez kogo mam najbliżej, muszę poklikać, wstukałam tych co najbliżej dworu byli i mieli takie tytuły, h. Pomian akurat, chyba będzie najbliżej, ale przez kogo przeskakuje nie wiem, leci jednak jakoś tak przez Wieluń i Łęczycę w głąb.

Za Swinarskiego h. Poraj wyszła za mąż siostra mojej praprababki, ale był to jej trzeci mąż (Minakowski dał jej trzeciego, ja doszłam tylko do dwóch mężów), tak przy okazji.

Łucja
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jerzy, cieszę się ze jesteś ciekawy, a kto by nie był, ja ma co inne na uwadze, jeśli dobrze pamiętam to masz Jerzy do Piasta dokładnie wyprowadzone drzewko, czy tak ?( ktoś tu o tym pisał niedawno w tym wątku o Żydach, teraz zamkniętym), to pokaz wszystkim, ja niczego nie ukrywam. Wystarczy wpłacić 49 zł u dr Marka Minakowskiego, wpisać np. połączenie Sawickich czy inne nazwisko do Mieszka I, myślę ze nie ma błędu. Dlaczego, bo jest oparte na latach pracy i tu ja mam rację, to nie jest tyko zabawa, ale prawda że gdzieś mamy wspólnego przodka i my wszyscy to jako jedna rodzina i tu ani się nie mądrze, ani na złość piszę, tylko trzeba czytać zrozumiale co napisałem ; pozdrawiam - Julian

Ps. -przeszło mi do głowy z tych wszystkich wyczytanych książek o Mieszki I, to bym powiedział ze on wcale nie był ani Słowianinem, ani Polakiem, bo jest zagadką co oznacza jego podpis ; Dagome Judeks. Ja bym to odczytał z łaciny tak - Jude, czyli Żyd i eks czyli były, ochrzczony, do tego broda i wąsy. czarny zarost, nos garbaty i oczy duże, plus władza i panowanie nad wszystkimi, bardzo podobne do mojego określenia, ale to tak mi przyszło do głowy rozwiązać kolejną zagadkę genealogiczną z tym napisem ; Dagome judex
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Julek,
Iudex po lacinie znaczy sedzia.
Iudaeus po lacinie znaczy Zyd.
Pozdrawiam,
Bozenna
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Jak pracują powiązania rodzinne dr. Miankowskiego, można zobaczyć na przykładzie Michnika:
Prapradziadek Adama Michnika, Hilel Schmeidler, był bratem Sary, której mąż Symche Wachtel miał brata Berla, męża Eidel Mendelsohn, której siostra Chawa była teściową Julii Bergson, której pierwszy mąż, znany malarz Aleksander Lesser to brat hrabiego Zygmunta Lessera, żonatego z Laurą hr. Krasicką, wdową po Edwardzie hr. Dunin-Borkowskim, bracie ciotecznym Heleny z Wolskich, żony generała Jana Krukowieckiego. Synową generałostwa Krukowieckich była Bronisława Olszewska, siostra Julii, której praprawnukami są Lech i Jarosław Kaczyńscy.

W ten sposób ja także mogę mieć powiązania z angielską rodzina królewską, bowiem:
mój znajomy Maciek M. jest na oficjalnej liście sukcesorów do tronu brytyjskiego, na 3,500 miejscu (przez Radziwiłłów).
Z kolei prawnuk mojego 4xpradziadka ożenił się z krewną Maćka, o tym samym nazwisku.
Komputer dr. Minakowskiego może odkryć te powiązania, ale mnie tak samo daleko do rodziny królewskiej,
jak jakiemuś Bartoszowi do Mieszka.

Pozdrawiam wszystkich krewnych Mieszka,
Krzysztof Wojciechowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”