Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.7)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Grzegorz.Sosiński

Adres John'aGrzegorz.Sosiński pisze:Ogromne dzięki.
Bardzo mi pomogłaś.
Ciekawe czy John się ożenił i czy miał dzieci.
I kiedy umarł.
Ale to chyba pozostanie dla mnie wielką tajemnicą.
Pozdrawiam Grzegorz.
P.R.R. -Pennsylvania Railroad
30th Street Station ,Philadelphia, Pennsylvania
room 404 -pokoj
kod 19104
z ktorego roku jest ten adres?
Joanna
- Grzegorz.Sosiński

Rzeczywiście Aleksandra pisała do dziadka,Joanna71 pisze:
Adres John'a
P.R.R. -Pennsylvania Railroad
30th Street Station ,Philadelphia, Pennsylvania
room 404 -pokoj
kod 19104
z ktorego roku jest ten adres?
Joanna
że Janek pracuje na kolei.
Niestety na tym liście nie ma daty
ale na pewno po 2 wojnie światowej
to może być koniec lat 40 początek 50.
Grzegorz
PS. Jak bym wiedział jak to bym pokazał ten list.
Spróbuję wstawić list,
może się uda.
A więc jak mi się udało to wstawię jeszcze jeden list
chyba starszy.
Robię postępy
Witaj,
Nie wiem czego to jest mapa? Tomaszowa? co mapa może mieć wspólnego z poszukiwaniem USC i Nr aktu zgonu mojej prababki ?
Chciałam zaznaczyć, że zależy mi na tych danych, ponieważ jeżeli na Ancestry nie byłoby samego aktu tylko dane po tych danych mogę skierować zapytanie do odpowiedniego urzędu w Wielkiej Brytanii.
Zdaję sobie sprawę, że nikt z forumowiczów może nie mieć dostępu do Ancestry i tym samym nie będę mogła z tego źródła się nic dowiedzieć, jednak liczę że znajdzie się jakaś ofiarna osoba która taki dostęp posiada.
Dla przypomnienia
Mam serdeczną prośbę, o ile to możliwe prosiłabym o sprawdzenie na Ancestry dokładnych danych dotyczących zgonu mojej prababci Leonii Kobylańskiej, a być może wyciągnięcie metryki, jeśli jest na Ancestry jest zapisana?
Poniżej dane, które są na Ancestry dla mnie dostępne.
Name: Leonia Potocka
Birth: year
Death: dd mm 1954 - city, Gloucestershire, England
Z góry bardzo dziękuję, Monika
Nie wiem czego to jest mapa? Tomaszowa? co mapa może mieć wspólnego z poszukiwaniem USC i Nr aktu zgonu mojej prababki ?
Chciałam zaznaczyć, że zależy mi na tych danych, ponieważ jeżeli na Ancestry nie byłoby samego aktu tylko dane po tych danych mogę skierować zapytanie do odpowiedniego urzędu w Wielkiej Brytanii.
Zdaję sobie sprawę, że nikt z forumowiczów może nie mieć dostępu do Ancestry i tym samym nie będę mogła z tego źródła się nic dowiedzieć, jednak liczę że znajdzie się jakaś ofiarna osoba która taki dostęp posiada.
Dla przypomnienia
Mam serdeczną prośbę, o ile to możliwe prosiłabym o sprawdzenie na Ancestry dokładnych danych dotyczących zgonu mojej prababci Leonii Kobylańskiej, a być może wyciągnięcie metryki, jeśli jest na Ancestry jest zapisana?
Poniżej dane, które są na Ancestry dla mnie dostępne.
Name: Leonia Potocka
Birth: year
Death: dd mm 1954 - city, Gloucestershire, England
Z góry bardzo dziękuję, Monika
pomponik pisze:Witaj Moniko,
Podaje ci link do strony cementarza gdzie Leonina jest pochowana:
www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/A41_B30 ... 300dpi.jpg
Zkontaktuj sie z tworca tej strony moze ona by ci mogla jaks pomodz.
Pozdrawiam, pomponik
CD.. Dende,Malczynski(Sosinski)
Podaje to co znalazlam o rodzinie Franka Dende(syna Aleksandry)
Frank Dende(10 Oct 1923-18 Feb 2014 )
zona-Helen Dende ( Kotchick)
adres zony:
Helen Dende
335 S Horatio Ave
Scranton, PA 18504
tel.(570) 347-7423
adresy dzieci:
Donna D Spealman (lat 61)
3940 Baltimore St
Kensington, MD 20895
tel.+kier.(301) 949-3949
Gregory E Dende(lat 63)
25 Armstrong Rd
Lansing, NY 14882
tel.(607) 257-4059
Frank Dende (lat 58
335 S Horatio Ave
Scranton, PA 18504
tel. (570) 347-7423
Debra Dende-Wanyo
http://www.advancedbackgroundchecks.com ... /533630880
Joanna
P.S.
Prawdopodobnie Jan nie zalozyl rodziny.
Podaje to co znalazlam o rodzinie Franka Dende(syna Aleksandry)
Frank Dende(10 Oct 1923-18 Feb 2014 )
zona-Helen Dende ( Kotchick)
adres zony:
Helen Dende
335 S Horatio Ave
Scranton, PA 18504
tel.(570) 347-7423
adresy dzieci:
Donna D Spealman (lat 61)
3940 Baltimore St
Kensington, MD 20895
tel.+kier.(301) 949-3949
Gregory E Dende(lat 63)
25 Armstrong Rd
Lansing, NY 14882
tel.(607) 257-4059
Frank Dende (lat 58
335 S Horatio Ave
Scranton, PA 18504
tel. (570) 347-7423
Debra Dende-Wanyo
http://www.advancedbackgroundchecks.com ... /533630880
Joanna
P.S.
Prawdopodobnie Jan nie zalozyl rodziny.
- Grzegorz.Sosiński

Moniko,
Serdecznie przepraszam za zly wstawiony link przez zemnie. Podaje poprawny link do cmentarza gdzie Leonina Potocka jest pochowana:
http://www.polishresettlementcampsinthe ... wick16.htm
Osoba ktora stworzyla powysza strone mieszkala przez jakis czas w Northwick i napewno by ci mogla udzieic pomocy w szukaniu informacji o Leoninie.
Watpie czy na ancestry bys zobaczyla Metryke Zgonu. Przywaznie tylko zobaczys liste osob ktorzy zmarli pomiedzy Styczniem a Marcem, Kwietniem a Czerwcem, Lipcem a Wrzesniem i Pazdziernikem a Grudniem danego roku (tak samo jest jak sie szuka Urodzin i Sluby). Ale sama mozes wykupic Metryke Zgonu z tej strony:
http://www.gloucestershire.gov.uk/certificates
Koszt jest £10, (10 funtow) przesylka jest juz wliczona do kosztu metryki i przysla ci metryke do domu. Chociaz metryka sie nazywa 'kopia' metryka jest wydana w postaci orginalu. Wypenias formulas na tyle co znasz dane osoby a tu gdzie nie znasz dane to mozna napisac 'not known' czyli ze nie masz tej informaci. Morzes wykupic metryke uzywajac czek albo karte kredytowa.
Zalatwienie metryk w angli wystarczy podac imie i nazwisko osoby ktorej szukas (takze panienskie nazwisko), date urodzenie i date zgonu.
Jeszcze raz przepraszam za blad, pomponik
Serdecznie przepraszam za zly wstawiony link przez zemnie. Podaje poprawny link do cmentarza gdzie Leonina Potocka jest pochowana:
http://www.polishresettlementcampsinthe ... wick16.htm
Osoba ktora stworzyla powysza strone mieszkala przez jakis czas w Northwick i napewno by ci mogla udzieic pomocy w szukaniu informacji o Leoninie.
Watpie czy na ancestry bys zobaczyla Metryke Zgonu. Przywaznie tylko zobaczys liste osob ktorzy zmarli pomiedzy Styczniem a Marcem, Kwietniem a Czerwcem, Lipcem a Wrzesniem i Pazdziernikem a Grudniem danego roku (tak samo jest jak sie szuka Urodzin i Sluby). Ale sama mozes wykupic Metryke Zgonu z tej strony:
http://www.gloucestershire.gov.uk/certificates
Koszt jest £10, (10 funtow) przesylka jest juz wliczona do kosztu metryki i przysla ci metryke do domu. Chociaz metryka sie nazywa 'kopia' metryka jest wydana w postaci orginalu. Wypenias formulas na tyle co znasz dane osoby a tu gdzie nie znasz dane to mozna napisac 'not known' czyli ze nie masz tej informaci. Morzes wykupic metryke uzywajac czek albo karte kredytowa.
Zalatwienie metryk w angli wystarczy podac imie i nazwisko osoby ktorej szukas (takze panienskie nazwisko), date urodzenie i date zgonu.
Jeszcze raz przepraszam za blad, pomponik
- Grzegorz.Sosiński

Czyli wychodziłoby na to, że w 1940 jak był spis to go jeszcze w Ameryce nie było. A w 1942 już był obywatelem amerykańskim.
Dobrze rozumuję?
Dobrze rozumuję?
Joanna71 pisze:Witaj,Grzegorz.Sosiński pisze:Jeśli chodzi o Johna, to raczej nie on.
Z listu jaki mam od Aleksandry
do mojego dziadka wynika że mieszkał on
P.R.R. Room 404 30 St, Station Phila., Pa.
W akcie urodzenia zapisany jest jako Jan Sosieński w 1891 pod nr 58 w parafii Dąbrówka woj. mazowieckie
oto "twoj" Jan Sosienski
karta poborowa
Name: John Sosinski
Event Type: Draft Registration
Event Date: 1942
Event Place: Scranton, Lackawanna, Pennsylvania, United States
Birth Date: 23 Mar 1890
Affiliate ARC Identifier: 563728
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1861144
Joanna
Witaj,Grzegorz.Sosiński pisze:Ogromne dzięki.
Bardzo mi pomogłaś.
Ciekawe czy John się ożenił i czy miał dzieci.
I kiedy umarł.
Ale to chyba pozostanie dla mnie wielką tajemnicą.
Pozdrawiam Grzegorz.
Niestety, nie mówię po polsku, ale widziałem Twój post. Widziałem na przodków, że Jan Sosiński, który urodził się 23 marca 1890, zmarł w Pensylwanii 19 października 1948. Rekord ten stanowi również, że służył w armii podczas pierwszej wojny światowej.Osoba, która podpisała ten wniosek został nazwany Alfred Dende.

Jestem z Filadelfii. Adres stacji 30th Street jest faktycznie dworca kolejowego w Filadelfii. To nie jest dom.
http://en.wikipedia.org/wiki/30th_Street_Station
I hope this helps.
Michael
Dla Grzegorza Sosinski
dzieki Michael'owi wiadomo ze Jan Sosinski w czasie I wojny Sw. mieszkal w stanie Michigan.
Bral udzial w wojnie od 20 List.1917 do 26 Kwi 1918
w 330 Field Artillery (85th infanty division artillery??),Michigan
karta poborowa (pomylkowo zapisany rok ur.)
John Or J Socionski Or Sosinski,lat 27
birth: 23 March 1880 Warsaw, , Poland Russia
draft registration: from 1917 to 1918
Detroit City no 19, Michigan, United States
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1968530
Joanna
dzieki Michael'owi wiadomo ze Jan Sosinski w czasie I wojny Sw. mieszkal w stanie Michigan.
Joanna
- Grzegorz.Sosiński

Bardzo, DziękiMichaelJ pisze:
I hope this helps.
Michael
Jak czytałaś list Aleksandry to pewnie zauważyłaś że pisała ona o tym, że Janek brał udział w IWŚ i "był za gasowany" cokolwiek by to miało znaczyć i "wciaz kaszle".Joanna71 pisze:Dla Grzegorza Sosinski
Joanna
Wychodziłoby na to, że przed śmiercią przyjechał do siostry do Scranton, gdzie ta mieszkała z synem Alfredem, bo Frank się ożenił (16 Oct 1948) i tam zmarł 19 Oct 1948. Alfred zgłosił zgon w urzędzie.
A może John po prostu przyjechał na ślub Franka.
John, the son of Felix Dende & Alexandra Sosinski died in February 2014.Grzegorz.Sosiński pisze:Bardzo, DziękiMichaelJ pisze:
I hope this helps.
Michael
Jak czytałaś list Aleksandry to pewnie zauważyłaś że pisała ona o tym, że Janek brał udział w IWŚ i "był za gasowany" cokolwiek by to miało znaczyć i "wciaz kaszle".Joanna71 pisze:Dla Grzegorza Sosinski
Joanna
Wychodziłoby na to, że przed śmiercią przyjechał do siostry do Scranton, gdzie ta mieszkała z synem Alfredem, bo Frank się ożenił (16 Oct 1948) i tam zmarł 19 Oct 1948. Alfred zgłosił zgon w urzędzie.
Frank Dende, 90, a lifelong resident of Scranton, died Tuesday at St. Mary's Villa, Elmhurst. His wife of 65 years is the former Helen Kotchick.
Born in Scranton, he was the son of the late Felix and Aleksandria Sosinski Dende. He attended Scranton schools and graduated from West Scranton High School. He was a member of St. Paul of the Cross Parish at the Sacred Heart of Jesus & Mary Church, Scranton and a member of the former Polka Dot Club of NEPA.
He is survived by two daughters, Donna (Alan) Spealman, Kensington, Md.; and Debra (AJ) Dende-Wanyo, Shillington, Pa.; two sons, Gregory (Arlene), Ithaca, N.Y.; and Frank Paul Dende, Scranton; eight grandchildren, Michael, Jeffrey and Zachary Dende, Kristen, Brendan and Scott Spealman, Alys and Christopher Wanyo; two great-grandchildren, Aiden and Landon.
He was preceded in death by two sisters, Mary and Irene; and three brothers, Alfred, Joseph and Alexander.
Frank was an exceptionally devoted husband, father and grandfather. He was an avid Polka dancer, mechanic, tinkerer and took great pride in his home and maintaining his yard.
The funeral will be Saturday at 9:15 a.m. from the Chipak Funeral Home, 343 Madison Ave., Scranton, with a Mass of Christian Burial at 10 a.m. in St. Paul of the Cross Parish at the Sacred Heart of Jesus & Mary Catholic Church, 1221 Prospect Ave., Scranton, to be celebrated by Msgr. David Bohr. Friends may call Friday from 6 to 8 p.m. Interment, Sacred Heart Cemetery, Minooka section, at a later dat - See
http://www.legacy.com/obituaries/thetim ... SvhRz.dpuf
Felix Dende died in 1928.
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... d=73818034&
Michael
Tak,zauwazylam ale nie zwrocilam uwagi o ktorej wojnie byla mowa.Grzegorz.Sosiński pisze:Bardzo, DziękiMichaelJ pisze:
I hope this helps.
Michael
Joanna
Jan w 1942 r.widnieje na karcie poborowej zameldowany w Scranton,PA.
Joanna
-
Marek_Połatyński
Witam
Na stronie 61 prosilem o pomoc ale podalem malo danych i bledne.
Given Name: Piotr
Surname: Karaszewsky
Last Place of Residence: Poczernia
Event Date: 20 May 1912
Nationality: Russian Lithuanian
Departure Port: Bremen
Arrival Port: New York
Marital Status: M
Ship Name: Barbarossa
Czy moglby ktos sprawdzic czy mial jakies dzieci lub date zgonu i miejsce pochowku?
Z gory dziekuje.
Na stronie 61 prosilem o pomoc ale podalem malo danych i bledne.
Given Name: Piotr
Surname: Karaszewsky
Last Place of Residence: Poczernia
Event Date: 20 May 1912
Nationality: Russian Lithuanian
Departure Port: Bremen
Arrival Port: New York
Marital Status: M
Ship Name: Barbarossa
Czy moglby ktos sprawdzic czy mial jakies dzieci lub date zgonu i miejsce pochowku?
Z gory dziekuje.