Archidiakonat Białostocki

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Proszę o przesłanie do mnie skanów z Topczewa i Brańska,
oraz wzoru jak ma wyglądać do nich skorowidz.
Jan (gmamaj@op.pl)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Panie Janie , w tej akcji nie chodzi o indeksację poszczególnych parafii a identyfikacje numerów wszystkich skanów ( a nie jedynie wybranych ) i przypisanie ich do poszczegolnych parafii.
Skany poszczególnych WM sa tu
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... storyczne/
Na indekiwaniau się nie znam ale sadzę że nie będzie przeszkady aby chętni podjeli sie heroizmu indeksowania poszczególnych parafii. Czy taki jest Pański zamysł?
Pozdrawiam
Jerzy Jamiołkowski
Włodku wkleiłem w dobrej wierze link jak wyżejm skopiowany zresztą z tego watku i... guzik on prowadzi do poczekalni ale bez Archidiakonatu. Jako że nic nie rozumiem a nie chce siać mimowolenie dezorientacji to go dezauktualizuję.
Pozostaje jedak zasadnicze pytanie jak przypadkowy czytelnikma dotrzeć do urobku? Wręcz niesmiertalne pytanie PRL komu to słuzy?
może mój wnuk by sie w tym rozebrał ja poległem.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Panie Jerzy, dokładnie oto, o zrobienie skorowidza do metryk z otrzymanych z Wilna skanów z parafii Topczewo, i o informację
jak ma on wyglądać, co zawierać ( jakie informacje wynikające z metryki), w jakim programie itp.
Taki skorowidz zrobiłem w Exelu dla metryk z księgi pierwszej chrztów z tej parafii z lat 1645 - 1680.
Pod podanym przez Pana linkiem nie ma możliwości pobrania skanów z Archidiakonatu Białostockiego (poszczególnych WM)
Chodzi mi o te już ułożone przez zlotko latami z których pochodzą.
Pozdrawiam
jan
Awatar użytkownika
Adamiec_Walenty

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Adamiec_Walenty »

Panie Jerzy. Sprawdziłem WM 31 pod względem urodzeń w parafii Choroszcz. Faktycznie ich tam nie ma. Paginacja księgi zachowuje kolejność, więc nie zostały zgubione przez fotografa. Może kartka z chrzestami została wszyta do innej księgi, albo w ogóle zaginęła.
Pozdrawiam
Waldek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Pani Waldku- dziękuję. Byłem bliski podejrzewania siebie o pomroczność. Ten przypadek, a jest ich w Archidiakonacie wiele, ukazuje wyższość grupowania parafiami a nie latami. Broń Boże nie jest to wezwanie do nagłych zmian w akcji ale kiedyś w przyszłości warto to zrobić.
Panie Janie. Jestem pełen podziwu.
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Link:
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... ialostocki

Lub przez "wyklikanie"
Poczekalnia z manu
wejście
AP-Warszawa
_Wilno_PanstwoweArchiwumHistoryczne
ArchidiakonatBialostocki/

Jeśli ktoś sie zorientuje, że dotarliśmy do etapu "całość parafii X została już wyodrębniona w WMach podzielonych' to mogę - nie czekając na pozostałe, parafię X wstawić (nie kasując z WMów) do
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... WgParafii/
będzie w dwóch miejscach.

Ale wolałbym poczekać na całość, tj na podzielenie wszystkich WMów. Wolałbym, co nie znaczy, że muszę czekać.
Trochę jestem przytkany plikami, przesyłałem takż einne rzeczy. W tygodniu przyspieszę podział i przesył, archiwizacja pilko zaczęła działać sprawniej więc będzie więcej możliwości na działania publikacyjne.

Janie:
Aby przyspieszyć chiwlę, w której będzie "wg parafii" materiał dostępny można WM po WMie opracowywać jak Jerzy, Walenty, Robert. Wpisania "gdzie jest parafia Brańsk" (np na podstawie informatora) jest bardziej . przydatne użytkownikom niż w tym działaniu.
Indeksacja:
jak zwykle , jeśli do geneteki to proszę kontaktować się z ekipą genteki. Jeśli ma iść do metryki.genealodzy.pl to wymaga weryfikacji, tj dwóch para oczu do indeksów. Wtedy (po dobraniu się w zespoły, minimum pary:) mogę to ew. jakoś wspomóc.
ALe teraz nie ma jak "przesłać wybranej parafii". Ani do geneteki ani do metryki.

Dostępne do pobrania w formie spakowanej są WMy z zakresu, którego podjął się Walenty, więc z nim należy ustalić ew. wsparcie.

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Włodku, serdeczne dzięki.
Z parafii Topczewo przejrzałem:
MW 23, od 383 do 371 /Z od 27.10. 1827 do 28.10.1828 stan bardzo dobry
MW 23, od 391 do 383 /M od 18.10.1827 do 17.09.1828 stan bardzo dobry
MW 23, od 405 do 392 /B od 25.10.1827 do 28.10.1828 stan bardzo dobry
MW 25, od 329 do 320 /Z od 20.10.1828 do 29.08. 1829 około połowa wpisów nieczytelna z uwagi na zniszczenie księgi
MW 25, od 339 do 331 /M od 15.10.1828 do 30.08.1829 jak wyżej
MW 25, od 353 do 341 / B od 16.10.1828 do 25.08.1829 jak wyżej

Zaklasyfikowane do parafii Topczewo skany w MW 23, o numerach 406 i 407 należą do parafii Suraż
A czy indeksacja nie jest praktykowana tak, że jedna osoba ją robi, a druga ją sprawdza i ewentualnie uzgadnia z pierwszą
zauważone błedy, czy proponowane poprawki i w ten sposób pracują razem?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ad WM23 406, 407 "strabelskiego" do ustalenia, ale chyba nie Suraż i nie Topczewo, a tak jak jest Strabla
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... rabla/1-Z/

do wyjasnienia, czekam na potwierdzenie,
dalsze wypowiedzi
uwagi o tym co już jest w poczekalni podzielone (katalogi z plikami o nazwach zawierających lata) mile widziane

indeksacja z weryfikacją: chyba zalezy od tego na co indeksujący się zdecydują, w metryki indeksy powinnby być zweryfikowane (jak to kwestia dlaszych rozmów), geneteka tego nie wymaga, choć oczywiście zweryfikowane także przyjmuje. Czyli "praktykowana" jest różnie. Ja proponuję tym , którzy będą pracować z weryfikacją, że troszkę wesprę publikację tej pracy.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Oczywiście mój błąd 406 i 407 to Strabla !!. I własnie takiej merytorycznej kontroli trzeba. Tylko skąd wziąc kontrolerów jesli parafii ponad 60?
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nie od razu Kraków zbudowano:)
nawet jeśli potrwa długo to przecież nikomu nic nie zabieramy, nie ograniczamy
gorzej niż przed publikacją nie będzie, może być tylko lepiej z biegiem
trochę tez wyjdzie podczas przenoszenia z WMów do wg parafii, a najwiecej podczas indeksacji (szczególnie jeśli z weryfikacją)
Ja liczę, że sama publikacja (z wykryciem braków, może dozbrojeniem w mapkę) wersji "poczekalniowej" plus jakies ruchy w kierunku identyfikacji pierwotnych ksiąg i możliwości ich publikacji to z 6 miesięcy. To przecież nie jest jedyna rzecz którą robimy. Tzn będę ucieszony, jeśli wczęsniej niż z końcem roku będzie to gotowa całość, opisana, podzielona, gotowa do korzystania ale też gotowa jako materiał indeksacyjny.
Część parafii ma indeksy z pewnego zakresu, więc może w 2014 także przynajmniej część będzie w metryki, zapięta na ostatni guzik.

Mam też nadzieję, że w tym roku uda się opublikowac uzupełnienia (niekoniecznie z tego samego źródła) i wytypować to co powinno być w pierwszej kolejności zastąpione innymi kopiami cyfrowymi (może nie z mikrofilmów).
Będzie szybciej - świetnie! Nie będzie szybciej- naprawde nie będę zawiedziony.
Na razie błyskawicznie idzie. Nie spodziewałem się:)
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Myślałem o indeksacji geneteka, z której czasem korzystam. Nie zawsze są tu jednak dołączone skany
co jest jej mankamentem. Jeżeli są to tylko informacje ze spisów z końca księgi, sporządzonych przez
aktualnie pracującego w parafii księdza, to zdarzają sie w nich pominięcia i różne literówki w nazwiskach
imionach itp.Jest tu rubruka imię i nie wiem czy można tu wpisywac tylko jedno imię czy jeżeli na chrzcie
dziecku nadano 9 imion to można wpisać wszystkie. Ważną też sprawą jest pochodzenie: włościańskie,
mieszczańskie, szlacheckie. Często też istotni są chrzestni czy świadkowie. Tytuły i stanowiska osób występujących w metryce,
Kto udzielał ślubu, chrzci. czy pochówek był w kościele czy na cmentarzu? itp. Czy ta indeksacja ma być w Exelu w układzie takim jak w geneteka?
Ile jest jeszcze skanów z ksiąg parafii Topczewo oprócz tych wyżej przeze mnie przejrzanych, czy
może to już wszystkie?
Pozdrawiam
Jan
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ad indeksacja metryki.genealodzy.pl
http://metryki.genealodzy.pl/jak-indeksowac-U-Z.php

inna pomoc
http://metryki.genealodzy.pl/jak-korzystac.php

o reszcie się nie wypowiadam
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję za podpowiedź. Zrobiłem indeksację pierwszego skanu ale nie wiem czy tak to ma wyglądać.
Jan
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Witam serdecznie

Chciałbym podziękować gorąco wszystkim osobom, dzięki którym ten projekt był możliwy. Dzięki nim możliwe jest powolne przeanalizowanie każdego skanu co na czytniku w archiwum trwało by wieki a mnie ze względów logistycznych z Sosnowca było by niezwykle trudno. Dwa lata temu przeglądałem zresztą ten materiał i byłem zrozpaczony jego stanem. Chciałbym zauważyć, że z pobieżnego przejrzenia materiału wynika niezbicie, że w materiale są wielokrotnie dziwne luki i są to moim zdaniem pominięcia z winny fotografa robiącego mikrofilmy. Powyżej pisano o braku urodzin Choroszczy , ja ze swojej strony dodam brak wielu aktów małżeństw z Dobrzyniewa WM 29:

plik 562 to akty nr 47-50 paginacja nowa 238, stara przekreślona 633
plik 563 to akty 23-28 paginacja nowa 234, stara 629
plik 564 to akty urodzeń 77-93 paginacja nowa 232, stara 626 ??

wcześniej się chyba zgadza ta więc między 563 a 564 brakuje jednej karty a między 562 a 563 aż czterech kart

Poza tym z poczekalni zniknął gdzieś cały WM 21

Pozdrawiam Przemek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Konfrontacja oryginalnych ksiag z mikrofilmami byłaby bardzo ciekawa. Niestety w Wilnie ich nie udostępniaja ( a przynmniej nie udostępniali) a ogladanie tych samych (?) co w Białymstoku mikrofilmów uznałem za nadmierny masochizm.
Nadzieją na przełom moga byc skany w AA w Białymstoku ( digitalizacja trwa) problem czy będa w sieci czy tylko na komputerach na Warszawskiej.
Natomiast jeśli chodzi o dekanat białostocki to po 1834 zdecydowanie najbardziej przyjazne czytelne sa ksiegi dziekańskie przechowywane w Wilnie, w Bibliotece Wróblewskich.teraz zwanej Akademi Nauk
Włodku czy skany w poczekalni (zauwazyłem z z kilku lat) to własnie dziekańskie?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”