Współpraca CHR we Wrocławiu z ŚTG

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

z A4, jestem spod Gliwic. Góoogle Maps sugeruje Powstańców Śląskich i potem Świdnicką i Modrzejewskiej.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

valdeq pisze:z A4, jestem spod Gliwic. Góoogle Maps sugeruje Powstańców Śląskich i potem Świdnicką i Modrzejewskiej.
I trzymaj się tego....
Możesz próbować jeszcze poza parkingiem za Operą, parkowanie przy Zamkowej, ale o tych godzinach to chyba nierealne. Jeżeli nie odstraszy Cię ok. 15 minutowy spacer to można parkować również w którejś z Galerii (Renoma dawny PDT, Dominikańska, Arkady - do godziny free za następną 2 zł, a potem to już różnie) albo na wielopoziomowym przy Oławskiej (ale drogo)
Kamil Stąporek
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

na Gajowickiej znalazłem strzeżony 30 zł za dobę i można rezerwować (tak piszą na stronie przy najmniej) no 30 minutowy spacerek. Jeśli się da to chyba tak to rozegram, będę miał pewne miejsce i nie strace benzyny i czasu na szukanie miejsca.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

valdeq pisze:na Gajowickiej znalazłem strzeżony 30 zł za dobę i można rezerwować (tak piszą na stronie przy najmniej) no 30 minutowy spacerek. Jeśli się da to chyba tak to rozegram, będę miał pewne miejsce i nie strace benzyny i czasu na szukanie miejsca.
Tak się składa, ze tez trzymam tam swoje auto. W środę ( ok 10.00) jeśli chcesz moge Cię odebrać z tego parkingu i podrzucić do CHR , z powrotem jednak licz na siebie...
Kamil Stąporek
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

dzięki, na priv wysłałem Ci namiary :D
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Muszę przyznać, że pierwsza wizyta w CHR we Wrocławiu to super przeżycie. Miła atmosfera braci genealogicznej, klimatyczne czytniki i oczywiście duch poszukiwań który jest tam wszechogarniający. Tak się pochłonąłem poszukiwaniami, że nie ruszyłem się przez 7 godzin sprzed czytnika. Ale było warto, znalazłem moich Pietrzaków do początków XVIII wieku i dalej się nie da. Na szczęście są jeszcze inne linie. Pozdrawiam CHR i wczorajszych współtowarzyszy.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Witam,
Czy zwrócenie się do dyżurujących w CHR wolontariuszy ze ŚTG z prośbą o zdalną pomoc będzie wielkim nietaktem?
Rzecz tyczyłaby się przejrzenia kilku ksiąg z „ukraińskiego” zasobu dostępnego ponoć w CHR online.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
wołczuch

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wołczuch »

Czy współpraca ŚTG z CHR Wrocław dalej trwa?
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

A jak można się dowiedzieć, co mają Wrocławianie w swoich zbiorach? Czy to tajemnica?
Na ich witrynie nie ma żadnej informacji.
Hubert także pisze: 'kilku ksiąg z „ukraińskiego” zasobu dostępnego ponoć w CHR online."

Krzysztof
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

Współpraca ŚTG trwa dyżurujemy w poniedziałki i czwartki,księgi z Ukrainy można tylko przeglądać na miejscu.Proszę napisać jaka parafia,jutro mam dyżur to sprawdzę
pozdrawiam Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
kulsob

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kulsob »

Serdecznie proszę o sprawdzenie czy w CHR można przeglądać ukraińską miejscowość Miropolie (dawniej Gubernia Kurska, obecnie obwód Sumy).
W katalogu na familysearch :
Россия, Курск, Суджа, Мирополье - Акты гражданского состояния ( 1 )
Россия, Курск, Суджа, Мирополье - Метрические книги ( 6 )
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

kulsob pisze:Serdecznie proszę o sprawdzenie czy w CHR można przeglądać ukraińską miejscowość Miropolie (dawniej Gubernia Kurska, obecnie obwód Sumy).
W katalogu na familysearch :
Россия, Курск, Суджа, Мирополье - Акты гражданского состояния ( 1 )
Россия, Курск, Суджа, Мирополье - Метрические книги ( 6 )
Pozdrawiam Halina
To, czego nie mozna przegladac w sieci, tylko na miejscu w CHR, opisane jest na stronie familysearch.
Klikasz na rocznik z szukanej parafii i wyskakuje napis:

This image is viewable:
When using the site at a family history center.
To signed-in members of supporting organizations.

Z Ukrainy w CHR mozna przegladac:

https://familysearch.org/search/image/i ... /waypoints

https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1910265

Wspomniane przez Ciebie metryki rosyjskie:

https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

https://familysearch.org/search/catalog ... =949345-50

mozna zamowic na mikrofilmach do CHR.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Re: MirekQ

Czy podane adresy stanowią całość zasobów ukraińskich?
Nawiązuję do udostępnionych (na Genetece) metryk z parafii Baworów, gdzie w latach 1846-1848 widnieją potomkowie mojego pradziada Józefa Erazma Godziemby Głowińskiego, który jednak miał majątek w okolicy Horodyszcza w XVIII wieku.
Wcześniejsze metryki z Baworowa mogły by doprowadzić mnie na jego ślad.

Pozdrawiam
Krzysztof
kulsob

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kulsob »

MireQ - dziękuję za informacje. Interesujące mnie Miropolie jest rozproszone jest na ok. 70 mikrofilmach. Szkoda więc , że nie ma tych ksiąg w CHR . Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Wojciechowicz_Krzysztof pisze: Czy podane adresy stanowią całość zasobów ukraińskich? ...
Wcześniejsze metryki z Baworowa mogły by doprowadzić mnie na jego ślad.
Podane adresy to wszystkie ukrainskie skany dostepne w sieci na stronie familysearch.org, na zasadzie w/w warunkow.
W celu obejrzenia innych ukrainskich metryk, np. wczesniejszych z Baworowa nalezy zamowic mikrofilmy:

oraz

Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”