Plan - mapa cmentarza jak wykonać ?.

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
Tak jak w tytule, proszę o podpowiedzi jak sporządzić plan cmentarza z lokalizacją poszczególnych grobów, przy nieregularnych pochówkach. Czy można do tego wykorzystać jakieś nowoczesne techniki np. zdjęcia satelitarne (słabo czytelne), lokalizacja GPS itp, proszę o podpowiedzi. Przymierzam się do sfotografowania cmentarza parafialnego i myślę że oprócz spraw natury administracyjnej od tego należy zacząć. Bardzo proszę o wszelkie sugestie.

Pozdrawiam Longin.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Może zdjęcie lotnicze? Zależy jaki duży cmentarz i czy nie zadrzewiony
http://www.codgik.gov.pl/zobrazowania-lotnicze.html
IgorD.
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Częściowo zadrzewiony, a skąd zdjęcie lotnicze ?.

Longin.
Pozdrawiam Longin
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Podałem link, trzeba się spytać tej instytucji czy przypadkiem nie ma wskazanego terenu.
IgorD.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Longinie,
a może podpasuje Ci Geoportal ?
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
Po znalezieniu odpowiedniej działki (ja szukam po prostu zoomem, co raz bliżej i bliżej), można ją obmierzyć w metrach oraz odczytać położenie geograficzne punktów. Obawiam się jednakże, że można będzie z tego odczytać tylko granice cmentarza, a na poszczególne groby jest za mała skala mapy. Zresztą - sprawdź sam. To samo można zrobić w google - albo google.maps albo google.earth.

W urzędzie gminy można poprosić o geodezyjną mapę do celów projektowych (tzn. właściciel działki może), ale - po pierwsze jest to płatne - po drugie, również nie spodziewałabym się na tej mapie zaznaczonych poszczególnych grobów.

Nie wiem w jaki sposób będziesz publikował wynik Twojej pracy, ale uwzględnij - może akurat Ci podpasuje ten program - pracę w google earth. To program, darmowy - pomijając sprawę skali mapy (bo nie rozważałam jeszcze problemu w skali mikro), można tam robić obrysy (np. poszczególnych grobów) i opisywać je (np. śp. Jan Kowalski 1856-1932). Google earth grzeje komputer, ale jest fajnym narzędziem, nawet dla zupełnych lamerów, takich jak ja. Naprawdę zachęcam do zapoznania się, bo to łatwe i daje całkiem fajne wyniki.
Dwa przykłady.
I. na mojej mapce parafii płockich zaznaczyłam na szaro obszary, które również można znaleźć w necie podobnie opracowane - ale przez innych autorów. Obrys i opis (po kliknięciu w obszar) zrobiłam właśnie w google earth i to wręcz piorunem (zaznaczałam tylko kolejne punkty myszką, nie wpisywałam dokładnych współrzędnych) - a eksport na www też jest prosty: wystarczy dać w earth export do .kmz a na stronie www po prostu odwołać się do tego pliku - wszystko jest logicznie opisane w internecie.
II. drugi przykład pochodzi z Projektu Poznań - ściągnij plik:
http://www.mapadiecezjiplockiej.bl.ee/Posen.kmz do siebie na dysk i zaimportuj go do google earth. To dobry przykład na to jakie funkcje daje ten program. Tylko nie włączaj wszystkich opcji - bo to zawiesza kompa! przynajmniej mojego. Można importować zdjęcia, mapy, obrysowywać granice, czy wstawiać znaczniki. Trzeba się tym chwilę pobawić, żeby zrozumieć - ale zaletą narzędzia jest to, że działa intuicyjnie i nie trzeba znać programowania, żeby uzyskać fajny efekt.

Tyle z moich doświadczeń, może akurat z czegoś skorzystasz.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Wielkie dzięki, przyznam że ja jestem z pokolenia uczącego się liczyć na zapałkach i liczydle, a radia słuchałem mając słuchawki na uszach - niby tak jak dzisiejsze MP...ileś tam ale to było zupełnie co innego. Ale popróbuję jeszcze raz bardzo dziękuję. Tak mi chodzi po głowie aby sfotografować dany cmentarz i zamieścić skany na naszym Forum.

Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
T0masz_0

Sympatyk

Re: Plan - mapa cmentarza jak wykonać ?.

Post autor: T0masz_0 »

Komorowski_Longin pisze:skąd zdjęcie lotnicze ?.
Usługi fotografowania dronami są coraz popularniejsze,
nie wiem jak na Twoim terenie, w moich okolicach są co najmniej dwie takie firmy.
tutaj przykład: http://fotodron.pro/
Możesz też poszukać na allegro.

pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Moze Google Earth Ci pomoze?

Zbyszek Maderski
stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

zmad pisze:Moze Google Earth Ci pomoze?

Zbyszek Maderski
Można to uzupełnić o zdjęcia z zumi lub geoportalu.
Pozdrawiam

Stanisław
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

W banku gotówkę liczy liczarka (chyba tak TO się nazywa), a z drugiej strony okienka Ktoś "zwilża" palec i mozolnie przelicza plik banknotów. Skłaniałbym się do tego drugiego prymitywnego rozwiązania mniej zaawansowanego technicznie no i przede wszystkim finansowo, nie stać mnie na taką "rozrzutność", a w terenie częściowo zadrzewionym wszelkie zdjęcia "z lotu ptaka"nie spełnią oczekiwań.

Longin.
Pozdrawiam Longin
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Pytałeś o
Komorowski_Longin pisze:(...) nowoczesne techniki np. zdjęcia satelitarne (słabo czytelne), lokalizacja GPS itp, (...)
stąd takie a nie inne odpowiedzi.
Technika ułatwia życie, ale nie zastępuje w pracy człowieka. Nie zależnie jakiego środka użyjesz i jak zdecydujesz się prezentować wyniki swojej pracy - i tak będziesz musiał zrobić ręcznie plan cmentarza (czy to rapidografem na desce kreślarskiej czy myszką komputerową), ręcznie wprowadzić wszystkie dane itp. Z moich doświadczeń inżynierskich wynika, że komputer jest zarówno lepszym narzędziem do pracy (łatwiej jest poprawiać błędy lub cofać niepotrzebnie skasowane..), jak i do pokazania wyników pracy (choćby on-line), ale daleka jestem od namawiania Cię do czegokolwiek. Pracuj tak, aby było Ci i łatwiej i ciekawiej - w końcu hobby musi sprawiać przyjemność. Życzę powodzenia.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Ja nie neguję proponowanych nowinek technicznych, wręcz przeciwnie chciałbym uzyskać jak najwięcej podpowiedzi, chcę zwrócić uwagę że taki problem istnieje choćby dla zarządzających takimi cmentarzami. Takich osób, hobbystów i nie tylko zapewne jest wiele.
Tak jak teraz mamy dużo dostępnych on-line skanów metryk, tak w przyszłości być może będą dostępne zdjęcia grobów, od czegoś trzeba zacząć, a sposobów na osiągnięcie tego pewnie jest wiele. Temat ten traktuję w myśl przysłowia "co dwie głowy to nie jedna", i dlatego proszę o propozycje rozmaitych rozwiązań niekoniecznie z najwyższej półki ( nie każdy tam sięgnie, nawet do prostego rapidografu). Dalej nasuwa się następny problem, jak naprowadzić osobę zainteresowaną do sfotografowanego grobu, jak te groby oznaczyć - i cały czas mowa o nie regularnych pochówkach, często w terenie zadrzewionym.

Pozdrawiam Longin.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Tak to robią zawodowcy http://www.polskie-cmentarze.com/artloo ... cmentarzy/.
Nie sugeruję, że to najlepszy i jedyny sposób, ale wydaje mi się, że można tam coś wyczytać interesującego.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

W swoim czsie robiłem dokładne kartowanie roślinności (rzadkiej to znaczy ciekawej) w lasach podzielonych na oddziały (jeden oddział to ok 30ha), nie bylo to w czasach gpsu. Na oddział nanosiliśmy siatke ze sznurka poziomo co 10 m, a na sznurku były znaczone byly odległości co 5m. Równoległość linii (sznurków) wyznaczaliśmy za pomoca kompasu. Taka sama siatka naniesiona była na podkłady kartograriczne. Znajdując się w prostokątach o boku 10x 5m na podklady nanosilismy znalezione ciekaw rośliny. Może tą metodę w Panaprzypadku można zastosować. Można teren cmentarza w inny sposób podzielić na mniejsze sektory w których latwiej jest się poruszać. pozdrawiam marek
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Macieju usługi tej firmy na pewno mogą (albo powinny) zainteresować włodarzy tych cmentarzy, http://www.polskie-cmentarze.com/artloo ... mentarzy/.

Marku podział cmentarza na mniejsze sektory wydaje się być interesujący i co ważne bardzo prosty.

Longin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”