Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Forscher

Informacje o Polakach w pułkach rosyjskich spod Limanowej

Post autor: Forscher »

Poszukuje informacji na temat ilosci Polaków walczących w 15 dywizji Imperialnej Armii Rosji, a dokładnie w czterech pułkach:

57, 58, 59 i 60 - tym - chodzi o okres od początku wojny do 12.1914 roku.

Jestem mieszkańcem Limanowszczyzny i interesują się sprawą bitwy pod Limanową 1914. To w tamtych okolicach 06-13.12.1914 jak wynika z moich ustaleń 15 dywizja walczyła z Huzarami. Próbuje ustalic ilu było Polaków w tych pułkach carskich. Również ciekawe bedą informacje o poległych w tych pułkach w tym okresi czyli 12.2014.

Jesli ktos może pomóc, bardzo dziekuję

ŁK - Forscher
aneta81

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej

Post autor: aneta81 »

Witam
Prosze o spawdzenie nazwiska Nowak a konketnie Pawe Nowak syn Mateusza i Rozali urodzony w 1828 parafia Fajsławice żołnierz armi caskiej . Z góy dziękuję . Pozdrawiam
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej

Post autor: sowa73 »

Witam,

Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Kordyka, gubernia radomska oraz Jan Stępień urodzony w Nizinach gubernia kielecka ok. 1865.

Pozdrawiam

Mieczysław S.
Anna_1949

Sympatyk

Prośba o pomoc - pradziadek w armii carskiej

Post autor: Anna_1949 »

Dzień dobry, bardzo proszę sprawdz nazwisko Невмержицкий, Неyмержицкий, lub podobnie brzmiace, Paweł ur. około 1866r Łuczanki pow. Owrucz i każde inne imię. Dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
buraczek

Sympatyk

Post autor: buraczek »

Witam
Minęło dokładnie 100 lat od wybuchu I Wojny światowej
Przez 4 pokolenia krążą w mojej rodzinie opowieści o pradziadku którego wcielono do armii i nigdy nie powrócił już z tej okrutnej wojny
Pradziad mój mieszkał w Morakowie – wieś w Polsce położona w województwie łódzkim, w powiecie łęczyckim, w gminie Góra Świętej Małgorzaty. przypuszczalnie w latach 1900 -1914
Nosił nazwisko Łabędź ,sprawdzałem metryki ale dostępne są tylko za lata 1890-1904
Gdyby ktoś coś więcej wiedział na temat ,bardzo proszę o informacje
kerap

Post autor: kerap »

Witam,

Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Pluta. W swoim drzewie mam przodka Błażeja Plutę ur. 1810 w Olsztynie Departament Kaliski powiat Lelowski, który prawdopodobnie był dymisjonowanym podoficerem Finlandzkiego Batalionu Liniowego nr 10. Musiał pełnić służbę góra do około 1853 roku bo potem był policjantem.

Z góry dziękuję
Arkadiusz
majawrz

Post autor: majawrz »

Witam, mogę prosić o sprawdzenie osoby Adrian (lub Andrzej) Głuscz(yk) albo Cyprian Głuszcz(yk)?
Pozdrawiam
Maja
Awatar użytkownika
Paweł_Chojnowski

Sympatyk

Post autor: Paweł_Chojnowski »

Dzień dobry
Bardzo proszę o sprawdzenie Dominika Chojnowskiego, syna Antoniego i Ewy Jarnutowskiej, który był prawdopodobnie oficerem w armi carskiej na początku XXw.
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Dzień dobry
Proszę bardzo o sprawdzenie nazwiska : Mitkowski Wojciech (winno być Miatkowski lecz Rosjanie skrócili nazwisko) służył w Dnieprowskim Pułku Piechoty- zmarł w lazarecie pułku 26 marca 1847
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Magduff

Post autor: Magduff »

Dobry wieczór,

Wielka prośba o sprawdzenie tego żołnierza: Mikołaj Jewdokimow.

Dziękuję,
Magda
herka

Sympatyk

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: herka »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Herka lub Cherka - choć po rosyjsku to i tak bez różnicy;)
Wiem, że Marcin Herka syn Andrzeja i Anny ur. w 1811r służył w armii carskiej.

Pozdrawiam

Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam,

Proszę o sprawdzenie:
1.Antoni Godlewski ur.1818
2.Kajetan Rynek ur ok 1858 Strugienice syn Jana i Marianny Panek.

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam,

Artur Godlewski
dp56776

Post autor: dp56776 »

Witam,

Uprzejmie proszę o pomoc w poszukiwaniu informacji o osobie moim pra i prapradziadku
Julian Kaczmarczyk ur 1886 (1887 badz 1885), prawdopodobnie uczetniczyl w wojnie rosyjsko-japonskiej 1905 r., pozniej na pewno stacjonowal w Kaszewcu/Różan a w 1915 ewakuowany w głąb Rosji - w 1915 miejscowosc Orzeł. Pózniej zwolniony ze służby ... i pewnie dzięki temu jestem

Będe wdzięczny za sprawdzenie czy w Kaszewcu mógł również stacjonować jego ojciec Mateusz Kaczmarczyk ur 1855

Pozdrawiam

Daniel Piaściński
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Joanna od prawie roku nie odpowiada na prośby.Szkoda,że się spóźniłam, ale i tak wielu osobom pomogła od 2010 r.
Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
SztylerE

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: SztylerE »

Witam,
Proszę o sprawdzenie Henryka Sobkiewicz ur.1852 był żołnierzem 42 Jakuckiego Pułku Piechoty.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”