1598 Killian Zaborski - transakcja darowizny dóbr

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Witam

proszę o pomoc w tłumaczeniu dokumentu po łacinie z roku 1598. Dotyczy on Kiliana Zaborskiego i tyle w zasadzie wiem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 58e1b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 28d4e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 76c1c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 264fe.html

W innym miejscu dobry człowiek przetłumaczył fragment. Brzmi on:

Ur. Krzysztof Sobek de Sulejow, dobr Sobkowo i innych dziedzic daruje Ur. Kilianowi Zaborskiemu de Zaborze, synowi Jana de Zaborze, dobra swe dziedziczne, to jest miasto Sobkowo z dworem obronnym, także cale wsie należące do tegoz Sobokowa, mianowicie wieś Staniszewice z folwarkiem Nida Rycerska, Sokolowy Gorne i Dolne z folwarkiem, wies Wierzbica, wraz z prawem patronatu nad miejscowym kościołem rzymsko-katolickim.

Chciałem Was prosić o pomoc z pełnym tłumaczeniem tego dokumentu.

Marek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Pytanie trochę obok tematu: z jakiej księgi pochodzą te fragmenty?
Bartek
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Księgi Grodzkie Bieckie, sygnatura 33
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Marku, przeczytałem całość. Zapis nie zawiera żadnych szczegółowych informacji poza tymi, które podałeś wyżej. Po prostu skryba oprawił dane stron transakcji w stosowany w Bieczu szablon zapisu darowizny.

PS. Cały zespół "Księgi grodzkie bieckie" znajduje się w planie publikacji NAC na rok 2014: http://www.nac.gov.pl/node/752
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Tak, wiem że ma być opublikowany.

Bartku, taką też informację dostałem od dobrego człowieka który przetłumaczył wyżej wymieniony fragment.
Czy jest zatem szansa, abyś przytoczył polską wersję zastosowanego tu szablonu? Bo o to de facto chodzi.
Tłumaczący powiedział że strony obrały dla rozstrzygania ewentualnych przyszłych sporów sądy - chęciński i czerski. Wsie o których mowa, znajdują się w pobliżu Jędrzejowa, Kielc.
Z jakiego powodu zapis transakcji znalazł się w księgach bieckich? Dlaczego strony obierają sąd czerski?
Chciałbym poznać przyczyny.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Co do przekładu: mam problemy z odczytem kilkunastu słów, poza tym to jest szablon bardzo rozbudowany, do tego stosujący wiele określeń, których w zapisach wielkopolskich nie spotkałem, zatem przekład całości całkowicie mnie na dziś przerasta.

Dokument nie daje odpowiedzi na pytanie, dlaczego na miejsce zapisu darowizny wybrano sąd biecki. Co do deklarowanej gotowości do obrony przez Sobka praw Zaborskiego do dóbr otrzymanych tytułem darowizny, czytam że ma być realizowana przed sądem grodzkim chęcińskim „lub nawet krakowskim” (o Czersku nie ma mowy) – bez uzasadnienia, dlaczego akurat tam.
Bartek
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Ok.

Dziękuję za wszystko.

Kilian był synem Jana. Pochodzili z Zaborza w powiecie chęcińskim. Gdy ta transakcja wpadła mi w ręce, myślałem że Kilian mieszkał gdzieś w okolicy Biecza. Teraz okazuje się że ziemie o których mowa to jednak okolice Chęcin w dalszym ciągu, a obie strony pochodzą z tych rejonów. Dlatego dziwi mnie ten Biecz.

Sądy wyjaśniłeś, tam było przypuszczenie że drugim sądem miał być Czersk, wynikające z niewyraźnego zapisu. Kraków wydaje się naturalny w tym przypadku.

Raz jeszcze dziękuję.

Marek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, ja bym to rozpatrzył inaczej, województwo Sandomierskie i Sobków w nim leżący, a to województwo sięgało gdzieś pod Wołyń, może i Biecz był wtedy w tym województwie, lub Sobek pełnił tam jakiś urząd. Myślę ze nie Sądy tu były potrzebne, tyko posiedzenie sejmu lub sejmiku do podania i zatwierdzenia tej darowizny, może nawet przez króla, bo tu chodzi o kilka wsi.
A że wypadło w Bieczu na zjazd sejmu w tym czasie, czy sejmiku, to tam tą sprawę załatwiali, ( przypomniałem sobie, był też Sąd szlachecki w Krakowie )

U mnie też jest podobnie, w roku 1766 w Przemyślu Jacek Morawicki zapisuje (donacja) folwark Wola Morawicka koło Chęcin dla wnuczki Jadwigi Hreczka ( mam jej Morawicka była), Jadwiga za Walentym Sawickim, na ten czas sub delegat na zamku Chęcińskim.
Jacek Morawicki prawdopodobnie mieszkał gdzieś koło Przemyśla, lub pełnił urząd jakiś tam w Przemyślu nadany od króla, bo w metrykach w parafii Brzeziny koło Morawicy tylko raz występuje za chrzestnego w tym czasie. A Walentego ojciec Jan mieszkał także gdzieś koło Przemyśla, bo jest w roku 1741 r. w Przemyślu w aktach podany i pewnie się znali z Jackiem i tam był zapis dla Walentego, który z pierwszą żoną w 1751 r. Agatą Krzyżanowską mieszkali koło Białej Cerkwi, jeszcze dalej na wschód od Chęcin ; pozdrawiam - Julian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Jeszcze przypomniałem sobie Marek, że w Opatowie jest Sobka żony nagrobek w kolegiacie Św. Marcina, poczytaj sobie monografie o Opatowie i inna sprawa, nazwisko chyba Zaborski jest wśród Hrabiów ; pozdrawiam - Julian
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki Julianie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”