Posesor

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Definicja słowa

Post autor: kotik7 »

Dziś miałem styczność z aktami notarialnymi zawieranymi pomiędzy dziedzicami a posesorami w 1830 r. Na podstawie tego rocznika akt stwierdzam, że w sieradzkiem często zawierowano "kontrakt dzierżawy" jakichś dóbr na okres 3, ew. 6 czy 9 lat. Określano w tych dokumentach obowiązki i prawa dziedzica i posesora. Przy tym bardzo często sporządzano inwentarz wsi, z bardzo szczegółowym opisem wszelich budowli, czasami ze spisem zagrodników, półrolników, komorników itd. Odsyłam zainteresowanych do Herbarza Szlachty Sieradzkiej XIX w. na strony Towarzystwa Przyjaciół Zduńskiej Woli. Tam jest wiele informacji i nawet gotowe(choć nie wiem czy pełne) skorowidze inwentarzy, testamentów i innych z pow. sieradzkiego, szadkowskiego, warckiego z XIX w.

Pozdrawiam,
Kuba
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Definicja słowa

Post autor: hniew »

Witam
W metrykach, z którymi miałem do czynienia wśród posesorów wyróżniano czasami posesorów dzierżawnych i posesorów zastawnych.
W posiadanie czasowe majątku można było, więc wejść nie tylko przez dzierżawę, ale i udzielając pożyczkę, której zabezpieczeniem był majątek, który do spłaty pożyczki przechodził w użytkowanie pożyczkodawcy. Być może były i inne drogi.
Pozdrawiam
Hubert
Witold_Witkowski

Sympatyk

Definicja słowa

Post autor: Witold_Witkowski »

W akcie notarialnym mojego przodka mamy posesora zastawnego i gospodarza zastawnego. Przy czym biorąc pod uwagę pisownię mamy tu słowo Possesor przez dwa "s". Co dokładnie znaczyły te określenia i gdzie można szukać informacji o jakichś umowach majątkowych, które stanowiły podstawę do wejścia w użytkowanie majątku?
Treść aktu zgonu;
Akt numer 6 Grąbczewo
Działo się to w Wsi Naruszewie dnia 29 stycznia/10 lutego 1853 roku godziny dwunastej w południe. Stawili się Jan Kozłowski Possersor Zastawny w Wsi Wroninku zamieszkały lat trzydzieści trzy mający syn zmarłego y Jakób Kozłowski gospodarz zastawny w Wsi Grąbczewie zamieszkały lat dwadzieścia dwa opowiadający syn zmarłego y oświadczyli nam iż dnia 25 stycznia/6 lutego roku bieżącego w godzinie Czwartej po południu w Wsi Grąbczewie Umarł Andrzej Kozłowski Possesor Zastawny lat sześćdziesiąt maiący niegdy Stanisława y Agnieszki Kozłowskich Małżonków syn a Franciszki z Kopcieńskich Kozłowskiej mąż zostawiwszy po sobie Dzieci Dziesięcioro toiest Jana żonatego lat trzydzieści trzy, Leonorę zamężną lat trzydzieści, Petronellę zamężną lat dwadzieścia pięć, Jakuba żonatego lat dwadzieścia dwa, /.../? lat dwadzieścia dwa bliźniak, Franciszka lat szesnaście kawalera, Balbina zamężna lat dwadzieścia, Adolfa lat czternaście, Franciszka lat trzynaście, Maryannę lat jedenaście. Po przekonaniu się naocznie w zejściu Andrzeja Kozłowskiego Possesora Zastawnego gruntu Akt ten spisany stawiającym przeczytany gdy stawiający obaj pisać nie umieją podpisał Xsiądz Walenty Smardzewski proboszcz parafii Naruszewo
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Definicja słowa

Post autor: zmad »

Posesja, posesjonat, posesor.
Wszystkie trzy wyrazy pochodza od lacinskiego;possessio, onis. Przy spolszczeniu gubiono jedno
< s >.

Zbyszek Maderski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”