Burmistrz

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Bibi pisze: Pytanie do Pani Anety Kaczmarek,
pisała Pani, że przeglądała ostatno łęczyckie sądowe księgi gorodzkie.
Czy natknęła się Pani może na wpisy dotyczące radnych i burmistrzów? Okres [1800-1810].
pozdrawiam
Basia
Witam Pani Basiu (jeśli woli Pani taką formę ;) )

zamówione przeze mnie zespoły przede wszystkim dotyczyły XVIII wieku (sygnatury 7, 11, 16, 23 i 24). Niestety, nie udało mi się przejrzeć wszystkiego - tylko dwie pierwsze, które dotyczyły taryf i fragment sygn. 16 - totalny chaos (wszak miały to być rozmaite akta, zgodnie z tytułem).
Reasumując, nie natknęłam się na takie wpisy, ale myślę, że prędzej znajdzie coś Pani w księgach miejskich, tak jak sugeruje Piotr.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

Aneto,
dziękuję za odpowiedź. :)
Czy te księgi trzeba zamówić wcześniej, czy można dostać w dniu odwiedzin w archiwum?

pozdrawiam - Basia

ps. ok będę się zwracała po imieniu jeśli można:)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Basiu,

wszystkie informacje znajdziesz na stronie:
http://www.agad.archiwa.gov.pl/about/pr ... ukowa.html
Ja skorzystałam z zamówienia online:
http://agad.home.pl/formularze/form_pn.php

Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję Anetko.
Basia
Janussz_R.

Sympatyk

Post autor: Janussz_R. »

Witam.
W tamtym okresie na urzędy Burmistrzów mianował Fryderyk August, informacje o mianowaniach były umieszczane w Dzienniku Praw w dziale Wypis z Protokołu Sekretariatu Stanu. W Dzienniku Praw z 1808 roku są mianowania z 19 maja 1808 roku, na urząd Burmistrza miasta Zgierza mianowanie otrzymał Władysław Sandomirski. Kto wybierał burmistrza? w przypadku mojego przodka, stanowisko burmistrza zaproponował jemu właściciel miasta Strykowa.
Pozdrawiam Janusz.
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Wow, właśnie o Władysława Sandomirskiego mi chodzi - to też MÓJ PRZODEK :)

pozdrawiam
Basia
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

Janussz_R. pisze:Witam.
W tamtym okresie na urzędy Burmistrzów mianował Fryderyk August, informacje o mianowaniach były umieszczane w Dzienniku Praw w dziale Wypis z Protokołu Sekretariatu Stanu. W Dzienniku Praw z 1808 roku są mianowania z 19 maja 1808 roku, na urząd Burmistrza miasta Zgierza mianowanie otrzymał Władysław Sandomirski. Kto wybierał burmistrza? w przypadku mojego przodka, stanowisko burmistrza zaproponował jemu właściciel miasta Strykowa.
Pozdrawiam Janusz.
W przypadku moich przodków burmistrzami też zostawali zaufani ludzie właściciela miasta, którzy od dziada pradziada w mieście zamieszkiwali. Obsadzanie stanowisk burmistrza, wójta i rady miejskiej w miastach prywatnych zależało od właściciela miasta.

Pozdrawiam

Piotr
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Basia, to jest przykład ukrywania nazwiska przodka którego się szuka, podaje się nazwisko od razu kto to, to może jest tu już znany. O Beszowej gdzie pytać podałem tu o jedną stronę wstecz, czy na pewno jest tam, tego nie wiem, ale mam książkę o Oleśnicy i coś tam pisze i o Beszowej ; pozdrawiam - Julian
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Julianie,
tak, przepraszam że nie podałam nazwiska od razu i słowo daję do głowy mi nie przyszło jego ukrywanie :)
Od teraz wszelkie zapytania dotyczące przodków rozpoczynam od nazwiska ;).
A Beszowa mi umknęła - zaraz sprawdzę.
A co to za ksiażka ?

pozdrawiam serdecznie
Basia
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

To jest książka którą kupiłem parę lat temu w Oleśnicy u księdza proboszcza Lejczaka, tytuł to ; Oleśnica - ludzie i dzieje, a napisała ją Teresa Romańska - Faściszewska. Kiedyś pisałem do nauczyciela chyba w Beszowej który zna historie Beszowej i coś było w necie na ten temat, ale to było w starym komputerze. W tej książce o Oleśnicy może być tak ogólnie o Beszowej, pisze ale o wsiach okolicznych Oleśnicy koło Połańca i rodzie Oleśnickich ; pozdrawiam - Julian
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję Julianie za info.
Beszowa jest parafią a miejscowość która mnie interesuje to Budziska, bo stąd są moi przodkowie.

pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Witam

Burmistrzowie nie zawsze musieli być piśmienni. Tak było m.in. w Grabowcu (dawna stolica powiatu w województwie bełskim obecnie "osada" w powiecie zamojskim) gdzie pod koniec XVIII i zapewne na początku XIX wieku burmistrzowie podpisywali się krzyżykiem.

Pozdrawiam MateuszS.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

MateuszS pisze:Witam

Burmistrzowie nie zawsze musieli być piśmienni. Tak było m.in. w Grabowcu (dawna stolica powiatu w województwie bełskim obecnie "osada" w powiecie zamojskim) gdzie pod koniec XVIII i zapewne na początku XIX wieku burmistrzowie podpisywali się krzyżykiem.

Pozdrawiam MateuszS.
Wyobraź sobie Mateuszu, że po II WŚ także wójtowie byli niepiśmienni. Mój tata był urzędnikiem (pomocnikiem pisarza) przed I WŚ, w okresie międzywojennym, w czasie wojny i po wojnie pracował w gminie, ponieważ był księgowym z wykształcenia oraz potrafił prowadzić księgi stanu cywilnego ( w tym po rosyjsku bo uczył się pod zaborami). Zaraz po wojnie dostał nakaz pracy jako sekretarz gminny prowadzący wszelkie sprawy urzędowe, bo na wójta wybrano faceta niepiśmiennego, ale partyjnego i lojalnego dla władzy PRL.
Jak widzisz takie funkcje nie zawsze łączą się z wiedzą i kulturą, co łatwo obserwujemy w naszych kontaktach z urzędami nie mówiąc już o polskim sejmie bo to towarzystwo to straszna kompromitacja polskich elit.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

RE: Janusz_R ....w przypadku mojego przodka, stanowisko burmistrza zaproponował jemu właściciel miasta Strykowa.

Czy ma Pan więcej informacji z tych okolic? Mój 4xpradziadek Marcin Grzymała Lubiatowski miał koło Strykowa wieś Śladków Górny. Niestety, w dokumentach wypływa jedynie jego syn Kazimierz Lubiatowski (herbarz Bonieckiego), na początku XIX wieku.
Ożenił się z Tekla Cielecką, córką Andrzeja, posła na Sejm Wielki.

Pozdrawiam

Krzysztof Wojciechowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”