Plan - mapa cmentarza jak wykonać ?.

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gunther

Re: Plan - mapa cmentarza jak wykonać ?.

Post autor: Gunther »

Ja aktualnie wykonuję mapę Cmentarza. Ale z racji wykonywanego zawodu jest to dla mnie chleb powszedni. Jestem geodetą.
Najprościej, dla osoby nie mającej dostępu do odpowiednich narzędzi do sporządzania map, byłoby udać się do Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i kartograficznej i poprosić o wgląd do mapy zasadniczej terenu Cmentarza. Na tej mapie można sprawdzić, czy dla tego Cmentarza wykonano inwentaryzację alejek tego Cmentarza oraz jakichś charakterystycznych obiektów (np. Kaplica, drzewa, wodociąg, słup energetyczny itp.). Jeśli tak to można zakupić taką mapę. Cena oczywiście uzależniona będzie od wielkości obszaru zainteresowania. Prawdopodobnie będzie to mapa w skali 1:1000. Na tej mapce można przy użyciu taśmy mierniczej nanosić położenia grobów.
Następnie można taki Cmentarz podzielić na strefy (pola), strefa na rzędy a rzędy na kwatery.
Oznaczenie grobu może wyglądać następująco A, 1, 1
A następnie mając taką mapkę można przystąpić do budowania bazy danych pochowanych osób. Najpierw z nagrobków a później (jeśli są dostępne) np. z ksiąg cmentarnych pogrzebów lub jakichś ksiąg parafialnych.
Gunther
Nekroorganizer

Post autor: Nekroorganizer »

Warto zapytać tutaj:
http://cmentarze24.pl/?go=c_inw

Nie jesteś skazany na jedną firmę.
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
Nekroorganizer pisze:Warto zapytać tutaj:
http://cmentarze24.pl/?go=c_inw

Nie jesteś skazany na jedną firmę.
Zakładając ten wątek nie sądziłem że przeobrazi się w reklamę jakiejś firmy, nie to jest moją intencją.

Longin.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Gunther pisze:Ja aktualnie wykonuję mapę Cmentarza. Ale z racji wykonywanego zawodu jest to dla mnie chleb powszedni. Jestem geodetą.
Najprościej, dla osoby nie mającej dostępu do odpowiednich narzędzi do sporządzania map, byłoby udać się do Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i kartograficznej i poprosić o wgląd do mapy zasadniczej terenu Cmentarza. Na tej mapie można sprawdzić, czy dla tego Cmentarza wykonano inwentaryzację alejek tego Cmentarza oraz jakichś charakterystycznych obiektów (np. Kaplica, drzewa, wodociąg, słup energetyczny itp.). Jeśli tak to można zakupić taką mapę. Cena oczywiście uzależniona będzie od wielkości obszaru zainteresowania. Prawdopodobnie będzie to mapa w skali 1:1000. (...)
@Gunther - szczerze mówiąc nie widziałam mapy geodezyjnej cmentarza z zaznaczonymi wszystkimi grobami. Może jeśli faktycznie ktoś zleci opracowanie inwentaryzacji... ale zasadniczo przy projektowaniu jakichkolwiek sieci, to max co widziałam, to dwa pierwsze rzędy grobów od drogi rozrysowane... Poza tym zauważ, że jeżeli mapa będzie w skali 1:1000, tzn. że 1mm na papierze, będzie odpowiadać 1000mm=1m w terenie, więc groby będą milimetrowymi kreseczkami, a w przypadku grobów dziecięcych to i mniej (a gdzie miejsce na ewentualne opisy ?). Oczywiście może akurat mapa będzie w elektronice, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś kto na co dzień nie pracuje w formacie np. dwg dał sobie z tym z marszu radę.

Dlatego po przeczytaniu wszystkich powyższych postów, tak sobie myślę, że najprościej będzie wykonać prosty szkic cmentarza z dokładnością do alejek. Dobrze się przy tym posiłkować geoportalem, bo stamtąd można wyciągnąć poszczególne długości - to i mapa wyjdzie bliższa rzeczywistości. Poza tym - bez odpowiedniego sprzętu, trudno zmierzyć, 178m płotu - no chyba że krokami ;-) Szkic mapy będzie do tego, żeby podzielić cmentarz na sektory - tak jak to czynią profesjonaliści. Im mniejsze sektory - tym łatwiej będzie znaleźć grób później. Opis grobu, będzie zawierał jako lokalizację tylko nazwę sektora - chcesz znaleźć grób w terenie ? to obejdź cały sektor i sobie poszukaj i tak masz łatwiej niż wtedy, gdybyś musiał obejść cały cmentarz.
Każdy z sektorów można osobno również naszkicować - o ile będzie konieczne.
Drzewa na mapach się rysuje - ale to może być zarówno pomoc, jak i przeszkoda w lokalizacji grobu. Ja mam jeden grób rodzinny, który stoi przy brzozie. Łatwo trafić. O ile ktoś wie, że brzoza została wycięta jakieś 15 lat temu... Więc drzewa bym sobie darowała, bo do sporo pracy, która może się nie przydać.
Zaznaczyłabym za to kierunek północy.

A teraz pytanie dla znawców tematu. Jestem na otwartej przestrzeni, takiej jak duży cmentarz w dużym mieście. Mam przy sobie smartfon z GPS (android). Chcę pozaznaczać sobie jakoś groby moich bliskich porozrzucane na tym cmentarzu (żeby sama do nich trafić, nie tylko z własną rodzicielką).
Co mam robić ? Jak odczytać moje położenie GPS ? z jaką dokładnością (ile miejsc po przecinku) - jaką aplikację sugerowalibyście później do znalezienia danego punktu GPS (zwykła mapa googla przez www ? jakaś aplikacja ?)
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Gunther nie podał recepty gdzie kupić gotową mapę cmentarza z naniesionymi nagrobkami. Podał, gdzie można kupić to, co nazywasz szkicem.
Czyli naniesiony na mapę teren cmentarza (ogrodzenie, być może alejki, punkty charakterystyczne typu drzewa, słupy, ujęcie wody itp.), z określeniem gdzie jest północ, w skali 1:1000, taka rama do obrazu. Obraz w ramach tej "ramy" robimy sami, a jak, też wytłumaczył. Przeskalować mapę do wygodnej dla nas skali, to już chyba mniejsza trudność niż wyrysowywać od zera samemu ale wszystko zależy od umiejętności. Jeden woli zapłacić za coś, co mu ułatwi i skróci czas pracy, inny uważa, że woli to sobie zrobić od zera sam.

Rozdzielczość pozycjonowania obiektu - Google stosuje 6 miejsc po przecinku jako standard. 1 minuta łuku (w układzie południkowym) to 1852 m (mila morska), a to 1/60 stopnia. 1/1000000 stopnia to jakieś 11 cm. Taką rozdzielczość, to nie wiem, czy ma twój telefon z GPS, za to już wiesz, że to dokładne wskazanie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Gunther

Witajcie.
Mówiąc o zakupie mapy miałem na myśli, żeby sprawdzić, czy na tej mapce są skartowane jakieś charakterystyczne obiekty (Kaplica, punkty pobory wody, drzewa, alejki).
To jest jakby punkt wyjściowy, szkic jak ktoś zauważył do dalszej pracy.
Mając taki zarys można najprostszą metodą geodezyjną przy użyciu taśmy ( np. 30 m) odmierzać pomiędzy punktami charakterystycznymi odległości wzdłuż linii i prostopadle, kartując to na posiadanej mapie.
Jeśli nie mamy takiej mapy w geodezji powiatowej to metoda opisana przez
Bea jest w porządku( geoportal, szkic alejek).
Pisząc o mapie z geodezji powiatowej miałem na myśli tylko taki zarys. Napewno powinien być płot dookoła cmentarza, a to juz jakiś punkt odniesienia, jakaś orientacja.
Mi jest prościej ponieważ jestem geodetą. Sam wpadłem na pomysł zinwentaryzowania Cmentarza parafialnego. Jestem już po etapie pomiaru wszystkich grobów ( ok. 4,5 tys) mam mapę. Teraz aktualnie fotografuję nagrobki, równolegle przepisując stare księgi cmentarne. Sporo pracy. Robię to w chwilach wolnych od pracy, więc idzie mi to wolno.
Natchnęło mnie kiedy znalazłem stronę grobonet 2.0. Duża cześć cmentarzy Polskich jest przez tę firmę zinwentaryzowana i stworzona jest internetowa wyszukiwarka grobów.
Z mojej okolicy sa tylko 2 cmentarze komunalne. Dlatego też postanowiłem zinwentaryzować mój Cmentarz Parafialny.
Nie sądzę, żeby dokładną mapę Cmentarza z grobami posiadały wszystkie parafie bo ich po prostu na to nie stać. Taka dokładna inwentaryzacja (mapa) sporo kosztuje + stworzenie bazy danych to spory wydatek.
Dlatego też mapy takowe powstają często dzięki takim lokalnym 'społecznikom' jak Ja.
Jeśłi chodzi o wykorzystanie GPS np. w tel komórkowym.
Taki zarys mapy można zeskanowac i wrzucić go do jakiegoś programu nawigacji turystycznej (ja korzystam z TrekBuddy) następnie w terenie trzeba skalibrować taką mapę i kolejno podchodząc do danego grobu zapisujemy pozycję GPS takiego nagrobka.
Później możemy wyeksportować taki plik ze współrzędnymi do komputera i mamy wpółrzędne nagrobków, które potem możemy powiązać z mapą na google maps.
Takie najprostsze rozwiązanie do wizualizacji, gdzie jest nagrobek. Ponadto można to wczytać do map nawigacyjnych w komórce i spowrotem doprowadzi nas to do danego nagrobka w terenie.
Ostatnio zmieniony pn 30 cze 2014, 23:20 przez Gunther, łącznie zmieniany 1 raz.
Gunther
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Najtaniej, najszybciej, najprościej (mało dokładnie) to się robi zdjęcie z geoportalu. Groby zasadniczo widać jako małe prostokąciki.
Gunther

Ale mało dokładne
Gunther
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”