Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Informacje o Polakach w pułkach rosyjskich spod Limanowej
Poszukuje informacji na temat ilosci Polaków walczących w 15 dywizji Imperialnej Armii Rosji, a dokładnie w czterech pułkach:
57, 58, 59 i 60 - tym - chodzi o okres od początku wojny do 12.1914 roku.
Jestem mieszkańcem Limanowszczyzny i interesują się sprawą bitwy pod Limanową 1914. To w tamtych okolicach 06-13.12.1914 jak wynika z moich ustaleń 15 dywizja walczyła z Huzarami. Próbuje ustalic ilu było Polaków w tych pułkach carskich. Również ciekawe bedą informacje o poległych w tych pułkach w tym okresi czyli 12.2014.
Jesli ktos może pomóc, bardzo dziekuję
ŁK - Forscher
57, 58, 59 i 60 - tym - chodzi o okres od początku wojny do 12.1914 roku.
Jestem mieszkańcem Limanowszczyzny i interesują się sprawą bitwy pod Limanową 1914. To w tamtych okolicach 06-13.12.1914 jak wynika z moich ustaleń 15 dywizja walczyła z Huzarami. Próbuje ustalic ilu było Polaków w tych pułkach carskich. Również ciekawe bedą informacje o poległych w tych pułkach w tym okresi czyli 12.2014.
Jesli ktos może pomóc, bardzo dziekuję
ŁK - Forscher
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam
Prosze o spawdzenie nazwiska Nowak a konketnie Pawe Nowak syn Mateusza i Rozali urodzony w 1828 parafia Fajsławice żołnierz armi caskiej . Z góy dziękuję . Pozdrawiam
Prosze o spawdzenie nazwiska Nowak a konketnie Pawe Nowak syn Mateusza i Rozali urodzony w 1828 parafia Fajsławice żołnierz armi caskiej . Z góy dziękuję . Pozdrawiam
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam,
Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Kordyka, gubernia radomska oraz Jan Stępień urodzony w Nizinach gubernia kielecka ok. 1865.
Pozdrawiam
Mieczysław S.
Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Kordyka, gubernia radomska oraz Jan Stępień urodzony w Nizinach gubernia kielecka ok. 1865.
Pozdrawiam
Mieczysław S.
Prośba o pomoc - pradziadek w armii carskiej
Dzień dobry, bardzo proszę sprawdz nazwisko Невмержицкий, Неyмержицкий, lub podobnie brzmiace, Paweł ur. około 1866r Łuczanki pow. Owrucz i każde inne imię. Dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam, Anna
Witam
Minęło dokładnie 100 lat od wybuchu I Wojny światowej
Przez 4 pokolenia krążą w mojej rodzinie opowieści o pradziadku którego wcielono do armii i nigdy nie powrócił już z tej okrutnej wojny
Pradziad mój mieszkał w Morakowie – wieś w Polsce położona w województwie łódzkim, w powiecie łęczyckim, w gminie Góra Świętej Małgorzaty. przypuszczalnie w latach 1900 -1914
Nosił nazwisko Łabędź ,sprawdzałem metryki ale dostępne są tylko za lata 1890-1904
Gdyby ktoś coś więcej wiedział na temat ,bardzo proszę o informacje
Minęło dokładnie 100 lat od wybuchu I Wojny światowej
Przez 4 pokolenia krążą w mojej rodzinie opowieści o pradziadku którego wcielono do armii i nigdy nie powrócił już z tej okrutnej wojny
Pradziad mój mieszkał w Morakowie – wieś w Polsce położona w województwie łódzkim, w powiecie łęczyckim, w gminie Góra Świętej Małgorzaty. przypuszczalnie w latach 1900 -1914
Nosił nazwisko Łabędź ,sprawdzałem metryki ale dostępne są tylko za lata 1890-1904
Gdyby ktoś coś więcej wiedział na temat ,bardzo proszę o informacje
Witam,
Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Pluta. W swoim drzewie mam przodka Błażeja Plutę ur. 1810 w Olsztynie Departament Kaliski powiat Lelowski, który prawdopodobnie był dymisjonowanym podoficerem Finlandzkiego Batalionu Liniowego nr 10. Musiał pełnić służbę góra do około 1853 roku bo potem był policjantem.
Z góry dziękuję
Arkadiusz
Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Pluta. W swoim drzewie mam przodka Błażeja Plutę ur. 1810 w Olsztynie Departament Kaliski powiat Lelowski, który prawdopodobnie był dymisjonowanym podoficerem Finlandzkiego Batalionu Liniowego nr 10. Musiał pełnić służbę góra do około 1853 roku bo potem był policjantem.
Z góry dziękuję
Arkadiusz
- Paweł_Chojnowski

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Proszę o sprawdzenie nazwiska Herka lub Cherka - choć po rosyjsku to i tak bez różnicy;)
Wiem, że Marcin Herka syn Andrzeja i Anny ur. w 1811r służył w armii carskiej.
Pozdrawiam
Krzysiek
Wiem, że Marcin Herka syn Andrzeja i Anny ur. w 1811r służył w armii carskiej.
Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
Witam,
Uprzejmie proszę o pomoc w poszukiwaniu informacji o osobie moim pra i prapradziadku
Julian Kaczmarczyk ur 1886 (1887 badz 1885), prawdopodobnie uczetniczyl w wojnie rosyjsko-japonskiej 1905 r., pozniej na pewno stacjonowal w Kaszewcu/Różan a w 1915 ewakuowany w głąb Rosji - w 1915 miejscowosc Orzeł. Pózniej zwolniony ze służby ... i pewnie dzięki temu jestem
Będe wdzięczny za sprawdzenie czy w Kaszewcu mógł również stacjonować jego ojciec Mateusz Kaczmarczyk ur 1855
Pozdrawiam
Daniel Piaściński
Uprzejmie proszę o pomoc w poszukiwaniu informacji o osobie moim pra i prapradziadku
Julian Kaczmarczyk ur 1886 (1887 badz 1885), prawdopodobnie uczetniczyl w wojnie rosyjsko-japonskiej 1905 r., pozniej na pewno stacjonowal w Kaszewcu/Różan a w 1915 ewakuowany w głąb Rosji - w 1915 miejscowosc Orzeł. Pózniej zwolniony ze służby ... i pewnie dzięki temu jestem
Będe wdzięczny za sprawdzenie czy w Kaszewcu mógł również stacjonować jego ojciec Mateusz Kaczmarczyk ur 1855
Pozdrawiam
Daniel Piaściński