Witam,
W linku jest akt chrztu po łacinie, którego większość rozszyfrowałam. Jednak rzadko widzę tak rozbudowane wpisy i mam watpliwość co znaczy i do czego/kogo odnosi sie zaznaczony tekst.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... c6241.html
Ojcem dziecka jest Benedykt Kukiałczyński, syn niegdyś Michała i Małgorzaty. Potem jest właśnie zapis którego nie rozumiem. Matką dziecka jet Agnieszka, córka niegdyś Walentego Gareta i Marianny z Ambroszkiewiczów. I znów ten sam zapis tyle, że w formie żeńskiej.
Pozdrawiam,
Justyna
Co znaczy i do kogo odnosi się ten zapis?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Cwynar_Justyna

-
Sawicki_Julian

Witam Justynko, według mnie to ten zapis odnosi się do nieżyjących dziadków ( i pradziadków ) ochrzczonego dziecka.
Według słownika dla prawników to ; perceptus - odbieram, pojmuję, a słowo podobne ; pereo - umieram.
Czy tak, może się ktoś wypowie bieglejszy w łacinie ; pozdrawiam - Julian
Według słownika dla prawników to ; perceptus - odbieram, pojmuję, a słowo podobne ; pereo - umieram.
Czy tak, może się ktoś wypowie bieglejszy w łacinie ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony ndz 29 cze 2014, 13:46 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Luty,
Ja, tenże co wyżej ochrzciłem córkę urodzoną przedwczoraj z uczciwego Benedykta Kukiełczyńskiego zmarłego Michała Kukiełczynskiego z Przeborowic i zmarłej Małgorzaty Kukiełczyńskiej z tej samej wsi pochodzącej matki, zrodzony syn i Agnieszki zony [jego Benedykta] zmarłego uczciwego Walentego Gareta i zmarłej Marianny z Ambroszkiewicze Gareciny matki, zrodzona córka, prawnych małżonków Katolików, której nadano imię Agata
Procreati [pcreati] filius -
___
Krystyna
Ja, tenże co wyżej ochrzciłem córkę urodzoną przedwczoraj z uczciwego Benedykta Kukiełczyńskiego zmarłego Michała Kukiełczynskiego z Przeborowic i zmarłej Małgorzaty Kukiełczyńskiej z tej samej wsi pochodzącej matki, zrodzony syn i Agnieszki zony [jego Benedykta] zmarłego uczciwego Walentego Gareta i zmarłej Marianny z Ambroszkiewicze Gareciny matki, zrodzona córka, prawnych małżonków Katolików, której nadano imię Agata
Procreati [pcreati] filius -
___
Krystyna