Znaczenia słów, jaki to stan, zawód? - j. polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
PiotrCzarnecki
Re: Zawód - leśny
Być może istnieje szansa aby ustalić czyją własnością był ten las i może to rzuci nowe światło na sprawę. Jak Państwo sądzicie? Może jest wśród nas ktoś kto posiada wiedzę w tej materii. Jesli tak proszę o podzielenie sie nią, za co z góry dziękuję.
Łyszczarz - jaki to zawód?
Czy ktoś z forumowiczów wie, na czym polegał zawód/zajęcie o nazwie łyszczarz? Spotkałem to określenie zajęcia w metrykach z połowy XIX w.
- historyk1920

-
vonklinkoff

Tajemniczy zawód
Na metryce czytam co następuje:
"Stawił się Paweł Klinkowski, Dozórca Skarbu".
Czy ktos ma jakis pomysl co to za zawód? Dodam, że na drugie metryce, którą posiadam, Paweł Klinkowski jest juz pisany jako włościanin.
Maciej
"Stawił się Paweł Klinkowski, Dozórca Skarbu".
Czy ktos ma jakis pomysl co to za zawód? Dodam, że na drugie metryce, którą posiadam, Paweł Klinkowski jest juz pisany jako włościanin.
Maciej
-
Wiśniowiecki_Marek

Tajemniczy zawód
Coś w rodzaju poborcy podatkowego?
Marek
Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
-
vonklinkoff

Tajemniczy zawód
Bardzo ciekawy pomysl. Marku czy to tylko domysl, czy mozesz podeprzec merytorycznie jakos te wiedze?
Tak czy owak dziekuje Ci bardzo
Maciek
Tak czy owak dziekuje Ci bardzo
Maciek
Maciej
- Lipnik.F.Turas

Tajemniczy zawód
Tak czy siak pewnie pracował jako ekonom ? zaufany opiekujący sie pieniedzmi .
tu mozna wiele napisac opisowo o tej funkcji. jedno to świadczy o tym że pracował w majatku nie jak chłop
pańszczyźniany tylko zaufany własiciela tej miejscowosci był wykształcony
a jak sie okarze że to była wieś magnacka to był szlachcicem ubogim a nie włoscianinem chłopem
troche mylisz chyba pojecia Włoscianin to określenie stanu chłopskiego
a twój krewny był chyba nobiles biedny ale szlachcic owe włosci to nie szlacheckie okreslenie
Ale temat do dyskuscji jak pozyskasz wiecej dokumentów bo mógł miec grunt ale utracił szlachectwo u zaborcy.
szukaj dalej ale w dokumentych przed rozbiorami moim zdaniem to rodzina szlachecka bez potwierdzenia szlachectwa przez zaborce.
jan
tu mozna wiele napisac opisowo o tej funkcji. jedno to świadczy o tym że pracował w majatku nie jak chłop
pańszczyźniany tylko zaufany własiciela tej miejscowosci był wykształcony
a jak sie okarze że to była wieś magnacka to był szlachcicem ubogim a nie włoscianinem chłopem
troche mylisz chyba pojecia Włoscianin to określenie stanu chłopskiego
a twój krewny był chyba nobiles biedny ale szlachcic owe włosci to nie szlacheckie okreslenie
Ale temat do dyskuscji jak pozyskasz wiecej dokumentów bo mógł miec grunt ale utracił szlachectwo u zaborcy.
szukaj dalej ale w dokumentych przed rozbiorami moim zdaniem to rodzina szlachecka bez potwierdzenia szlachectwa przez zaborce.
jan
Tajemniczy zawód
Słyszałem o podobnej funkcji na studiach, na wykładzie o historii wsi.Jeśli dobrze pamiętam, to chodzi tu o funkcję osoby zajmującej się finansami wsi, zbierającymi podatki czy inne opłaty, które następnie wędrowały do pana - właściciela czy też dzierżawcy wsi. Była to osoba, która obok sołtysa była pośrednikiem między mieszkańcami wsi a jej właścicielami.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski
-
Wiśniowiecki_Marek

Tajemniczy zawód
Ja to gdzieś czytałem, właśnie w historii o wsi. Ale to było dość dawno, niestety nie pamiętam jaka książka.
Marek
Marek
Marek Wiśniowiecki
-
vonklinkoff

Tajemniczy zawód
Dziekuje Wam bardzo za pomoc. Odpowiedzi rzucily ciekawe swiatlo na losy tej rodziny. Dalsze losy Pawła zwiazane sa z Kaliszem, trzeba czekac na dostepnosc akt online 
Maciek
Maciek
Maciej
-
anna-grażyna

-
Chris_Mefisto
zawód dozorca dróg/konduktor dróg 1823 Kraków
Witam,
Czy ktoś wie na czym polegał zawód/funkcja: dozorca dróg, konduktor dróg w Krakowie lata 20-te XIX w? Czym się zajmowała taka osoba? Krewny wcześniej był kamerdynerem i traktyerem (garkuchmistrzem).
Pozdrawiam
Krzysztof
Czy ktoś wie na czym polegał zawód/funkcja: dozorca dróg, konduktor dróg w Krakowie lata 20-te XIX w? Czym się zajmowała taka osoba? Krewny wcześniej był kamerdynerem i traktyerem (garkuchmistrzem).
Pozdrawiam
Krzysztof
Witaj,
W pdf'ie zamieszczonym na tej stronie :
http://dokumenty.rcl.gov.pl/DU/rok/1922 ... ozycja/579
w poz. 579 par. 10 występuje określenie dozorcy drogowego, choć nie wiem czy to ta sama funkcja.
Pozdrawiam
Wiktor
W pdf'ie zamieszczonym na tej stronie :
http://dokumenty.rcl.gov.pl/DU/rok/1922 ... ozycja/579
w poz. 579 par. 10 występuje określenie dozorcy drogowego, choć nie wiem czy to ta sama funkcja.
Pozdrawiam
Wiktor
-
Wojciechowicz_Krzysztof

W staropolskim słowo dozorca miało także inne znaczenie. Np. dozorcą arsenału był pułkownik, co odpowiadało stanowisku
dyrektora. Znów Dozorca Tabaki był odpowiednikiem naczelnika akcyzy tytoniowej.
Nie wiem dokładnie jaka była funkcja dozorcy drogowego - może urzędnik odpowiedzialny za stan dróg.
Pozdrawiam
Krzysztof
dyrektora. Znów Dozorca Tabaki był odpowiednikiem naczelnika akcyzy tytoniowej.
Nie wiem dokładnie jaka była funkcja dozorcy drogowego - może urzędnik odpowiedzialny za stan dróg.
Pozdrawiam
Krzysztof
- Komorowski_Longin