Ewangelicy z Żukowa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Płowik_Hubert

Ewangelicy z Żukowa
Gdzie chowani byli ewangelicy ze wsi Żuków koło Grodziska Mazowieckiego? Do jakiej protestanckiej parafii należała ta miejscowość w latach 1882-1904?
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
jamiolkowski_jerzy

Niezależnie od zasadniczego pytania ( na które odpowiedzi nie znam ) na wszelki wypadek podpowiadam ,że nie mozna wykluczyć, iż mogli być chowani na cmentarzu w miejscowości w której zmarli.
Z praktyki genealogicznej znam takie przypadki( dotyczące akurat ewangelików żyjących w rozproszeniu i chowanych ns katolickich cmentarzach) . Nie ma żadnych dogmatycznych przeszkód sby tak się działo w obrębie ( pomiedzy) wyznaniami chrześcijańskimi.
Zatem - jeśli nie zostało to juz zrobione - sparwdziłbym ten wariant.
Pozdrawiam
Z praktyki genealogicznej znam takie przypadki( dotyczące akurat ewangelików żyjących w rozproszeniu i chowanych ns katolickich cmentarzach) . Nie ma żadnych dogmatycznych przeszkód sby tak się działo w obrębie ( pomiedzy) wyznaniami chrześcijańskimi.
Zatem - jeśli nie zostało to juz zrobione - sparwdziłbym ten wariant.
Pozdrawiam
-
Boroch_Marek

Żuków leży w pobliżu Milanówka. Milanówek należał do Ewangelicko-Ausburskiej parafii w Wiskitkach koło Żyrardowa. Najbliższe ewangelickie cmentarze to cmentarz w Grodzisku Mazowieckim , w Koszajcu koło Brwinowa i w Milanówku na ulicy Średniej / dawniej we wsi "Nowa Wieś " którą wchłonął Milanówek / . Dziś nie mam czasu pisać więcej. Jeśli jesteś zainteresowany to napiszę więcej na priva , lub tu na stronie , ale w innym terminie.
Szkoda ,że nie podałeś nazwisk , byłoby może łatwiej
____________________________-
Pozdrawiam
Marek
Szkoda ,że nie podałeś nazwisk , byłoby może łatwiej
____________________________-
Pozdrawiam
Marek
-
Płowik_Hubert

Chodzi mi konkretnie o Teresę Kniewską z.d. Lejman. Zmarła prawdopodobnie w latach 1882-1904 w Kłudnie w parafii Żuków. Nie znalazłem jej aktu zgonu. Podejrzewam zatem, że była wyznania protestanckiego. Pochodziła z Żyrardowa (gdzie ewangelików było dużo), a jej brat nazywał się "niemiecko-brzmiąco" Adolf Lejman. Stąd te przypuszczenia.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
- Komorowski_Longin

To że dzieci chrzcili w kościele katolickim wcale nie oznacza że byli katolikami. Indeksując parafię Osuchów niedaleko Mszczonowa natrafiałem na zapisy dotyczące chrztu dzieci tzw. kolonistów, (o typowo "obcym" brzmieniu) a także zapisy dotyczące ślubów czy zgonów. Pod koniec dziewiętnastego wieku część tych zapisów "urwała się", miało to związek zapewne z powstaniem w Karolewie fili parafii ewangelickiej z Wiskitek, i cmentarzy ewangelickich dla tej filli w m. Karolew i Zimnice. Czyli Ewangelicy kiedy uzyskali dostęp do odprawiania obrządków religijnych w swoim wyznaniu "porzucili" kościół katolicki. Też jestem zainteresowany historią ewangelików i cmentarzy w Zimnicach i Karolewie.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin