Poszukuję informacji o : Józefie Mosch (Mosz) 1799-1884

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Poszukuję informacji o : Józefie Mosch (Mosz) 1799-1884

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Poszukuję informacji o : Józefie Mosch (Mosz) 1799-1884,grób na cmentarzu ewangelickim w Kole.
W 1865 roku Józef Mosch był naczelnikiem powiatu konińskiego (Dziennik Urzędowy Królestwa Polskiego 1866); potem dyrektorem różnych Towarzystw Przemysłowych i Społecznych.
Jego żona, Antonina ze Strumińskich, ur. 1811, zmarła we Lwowie w 1870 roku.
Ich córka, Emilia, wyszła w 1854 roku za mojego pradziadka, Karola Godziembę Głowińskiego.
O rodzinie tej pisze Sławomir Lindner w książce „Ale serce boli”.
Dziadkiem Sławomira był Władysław Rokossowski hr. Glaubicz, właściciel Nagórnej Wsi, pod Kołem. O jego żonie, a swej babce pisze: Wanda z domu baronówna Mosz (z kurlandzkich).... prowadziła lata całe w Kole pensję żeńską.

Otóż Wanda Mosz (Mosch) Rokossowska była wnuczką Józefa Moscha, mojego 2xpradziadka. Moja Mama chodziła na pensję ciotki Rokossowskiej razem z jej wnuczką, a siotrą Sławomira, Jadźką Lindnerówną.
Czy ktoś z forumkiewiczów jest spokrewniony z tą rodziną? Ciekawy jestem, gdzie jej korzenie – jeden baron Karol Mosch był w latach 1860-61 Generalnym Gubernatorem Galicji; w XVIII wieku było dwóch generałów niemieckich o tym nazwisku.

Pozdrawiam

Krzysztof Wojciechowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”