Nazwiska - P
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
slawek_krakow

-
zbigniewpietera
pochodzenie nazwiska
interesuje mnie pochodzenie nazwiska PIETERA lub PETERA
-
Tomasz_Swierzb

pochodzenie nazwiska
Petera - od imienia Piotr. Imię pochodzenia greckiego, od petra ‘skała, opoka’. W Polsce notowane od XII wieku. Obok postaci Piotr występują w źródłach średniowiecznych Piotro, Pietr, Pioter, Pieter, Piotyr, Pietyr, a w tekstach niemieckich także Peter, Petir, Piter.
Pietera analogicznie
polecam tą stronę
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=759
Pozdrowienia z Łodzi Tomek
Pietera analogicznie
polecam tą stronę
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=759
Pozdrowienia z Łodzi Tomek
Pyzik
Witam,
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Pyzik ?
Dzieki
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Pyzik ?
Dzieki
- Ewa_Szczodruch

Pyzik
Witam 
Pyzik - od gwarowego pyza ‘kluska’, przenośnie ‘człowiek pyzaty’, od staropolskiego pyzać ‘lekceważyć kogoś’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pyzik - od gwarowego pyza ‘kluska’, przenośnie ‘człowiek pyzaty’, od staropolskiego pyzać ‘lekceważyć kogoś’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Pomsta
prosiłabym o sprawdzenie nazwiska Pomsta
- Ewa_Szczodruch

Pomsta
Witam 
Pomsta 1416 - od pomsta ‘odwet’.
Pomsta 1416 - od pomsta ‘odwet’.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
marcin.piepik

Nazwisko Piepik
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, skąd się wzięło nazwisko Piepik (moi dziadkowie mieszkali na terenach dzisiejszej Białorusi). Pozdrawiam Marcin Piepik.
- Ewa_Szczodruch

Panfilowicz
Kochani, jakie jest pochodzenie nazwiska Panfilowicz. Wyczytałam, że w 1654 roku było w wojewóztwie nowogrodzkim. Skąd się jednak wzięło? Co oznacza?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Ewa_Szczodruch

Panfilowicz
Witam :}
Panfilowicz - od imienia Pamfil, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Pamphilos, a to od pamphilos ‘bardzo lubiany, bardzo miły’.
Panfilowicz - od imienia Pamfil, używanego w Kościele prawosławnym, to od greckiego Pamphilos, a to od pamphilos ‘bardzo lubiany, bardzo miły’.
-
Bryś_Martyna

Dziękuję i jeszcze przypomnę i poproszę o nazwisko Prec/Preca 
Pozdrawiam
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
- Ewa_Szczodruch

-
marcin.pozauc

Witam szanowne grono
Mam dosyć trudną zagadkę a mianowicie moje nazwisko
POZAUĆ
Praktycznie wszystkie Pozaucie świata pochodzą z parafii Sobotnickiej koło Iwia na terenie dzisiejszej Białorusi.
Formy nazwiska w XVIII wieku były Pozauć lub Pazauć , najstarszy zapisek mam o ile pamiętam z około 1720 roku.
Wtedy to niejaki Adam Pozauć żenił się z Anastazją Stortowną w katolickiem kościele.
Podsumowując : mieszkańcy Wielkiego Księstwa Litewskiego , nazwisko istnieje co najmniej od początku XVIII wieku, imiona nadawane są Franciszek, Kazimierz , Adam , Władysław , status społeczny : kmiecie
Formy nazwisk takich są mało popularne ale występują : Trybuć , Stykuć , Wiłkuć
i jakieś dziwne Pozauć
Czy ktoś ma jakąś koncepcję ?
POZAUĆ
Praktycznie wszystkie Pozaucie świata pochodzą z parafii Sobotnickiej koło Iwia na terenie dzisiejszej Białorusi.
Formy nazwiska w XVIII wieku były Pozauć lub Pazauć , najstarszy zapisek mam o ile pamiętam z około 1720 roku.
Wtedy to niejaki Adam Pozauć żenił się z Anastazją Stortowną w katolickiem kościele.
Podsumowując : mieszkańcy Wielkiego Księstwa Litewskiego , nazwisko istnieje co najmniej od początku XVIII wieku, imiona nadawane są Franciszek, Kazimierz , Adam , Władysław , status społeczny : kmiecie
Formy nazwisk takich są mało popularne ale występują : Trybuć , Stykuć , Wiłkuć
i jakieś dziwne Pozauć
Czy ktoś ma jakąś koncepcję ?
-
Gawroński_Zbigniew

Mieszkając kilka lat w olsztyńskim Gutkowie miałem okazję poznać nieco lokalne środowisko. Nie mam pojęcia ja wywieść nazwisko o które pan pyta, ale wiem że tam w Gutkowie było dość duże skupisko repatrianckich rodzin z pogranicza Litwy i Białorusi. Część z nich miała nazwiska kończące się na -łojć. Co charakterystyczne wszystkie, które pamiętam były korespondujące znaczeniowo z imionami męskimi: Andrałojć, Stasiłojć i inne. Może to jest jakiś trop?
Przejrzałem profesora Smoczyńskiego i w zasadzie tam nie ma nic pod co dało by się "podpiąć". Jest definicja przedrostka po- :
kalba = mowa / pokalbis = obmowa;
rytas = ranek / porytis = poranek itp
Tak sobie myślę jeszcze. Może tym tropem pójść i poszukać znaczeń słowa Zauć/załujć odrzucając "po-" jako przedrostek?
Wszystko powyżej to tylko luźne hipotezy.
Przejrzałem profesora Smoczyńskiego i w zasadzie tam nie ma nic pod co dało by się "podpiąć". Jest definicja przedrostka po- :
kalba = mowa / pokalbis = obmowa;
rytas = ranek / porytis = poranek itp
Tak sobie myślę jeszcze. Może tym tropem pójść i poszukać znaczeń słowa Zauć/załujć odrzucając "po-" jako przedrostek?
Wszystko powyżej to tylko luźne hipotezy.
Zbigniew