Świedziebnia, Dane z parafii
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
JacekZardecki
Świedziebnia, Dane z parafii
Poszukuje informacji o rodzinie Kucińskich(Jakub ojciec Bronisława) z Janowa woj. Kujawsko-Pomorskie, parafia Świedziebnia z lat około 1800-1900, rodzinie Szymańskich (Adam i Helena rodzice Franciszka). Rodzinie Laskowskich ze Szczutowa obok Górzna (rodzice Czesławy), Szczepańskich z Szarłat (Rodzicach Stefanii).
Poszukuje informacji o rodzinie Kucińskich(Jakub ojciec Bronisława) z Janowa woj. Kujawsko-Pomorskie, parafia Świedziebnia z lat około 1800-1900, rodzinie Szymańskich (Adam i Helena rodzice Franciszka). Rodzinie Laskowskich ze Szczutowa obok Górzna, Szcze
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Dane z parafii Świedziebnia
O! Witam krajana i może rodzinę.
Żona mojego pradziadka Kazimierza Markowskiego i moja prababka to Katarzyna z Szymańskich urodzona 14.021870 roku. Była córką Jana (ur. ok. 1837) i Marianny z Kowalskich (ur. ok. 1840). Oczywiście Janowo.
Czekam na publikację przez Archiwum Państwowym Toruń aktów, która wydaje mi się/szacuję, że powinna nastąpić w ciągu roku.
http://www.torun.ap.gov.pl/index-show-k ... iczna.html
Wychodzę z założenia, że szybciej wyciągnę wszystko co jest interesujące gdy będę je oglądał on-line niż uprawiając pingpong z AP mimo, że parafia Swiedziebnia jest zindeksowana w Genetece.
Polecam obserwacje wątku http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 176#229176
Więcej informacji o mojej rodzinie w Janowie jest na blogu http://www.kimonibyli.pl/moj-dziadek-od-strony-taty/
Pozdrawiam
Maciej
Żona mojego pradziadka Kazimierza Markowskiego i moja prababka to Katarzyna z Szymańskich urodzona 14.021870 roku. Była córką Jana (ur. ok. 1837) i Marianny z Kowalskich (ur. ok. 1840). Oczywiście Janowo.
Czekam na publikację przez Archiwum Państwowym Toruń aktów, która wydaje mi się/szacuję, że powinna nastąpić w ciągu roku.
http://www.torun.ap.gov.pl/index-show-k ... iczna.html
Wychodzę z założenia, że szybciej wyciągnę wszystko co jest interesujące gdy będę je oglądał on-line niż uprawiając pingpong z AP mimo, że parafia Swiedziebnia jest zindeksowana w Genetece.
Polecam obserwacje wątku http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 176#229176
Więcej informacji o mojej rodzinie w Janowie jest na blogu http://www.kimonibyli.pl/moj-dziadek-od-strony-taty/
Pozdrawiam
Maciej
Ostatnio zmieniony czw 03 lip 2014, 18:44 przez Markowski_Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Indeksuję z aktów i wstawiam do Geneteki.
Jaki akt dla siebie znalazłeś w wyszukiwarce?
Barbara
Jaki akt dla siebie znalazłeś w wyszukiwarce?
Barbara
- Różyński_Szymon

- Kontakt:
Witaj,
Moi przodkowie również pochodzą z parafii w Świedziebnia (miejscowości Janowo i Szczutowo).
Link do indeksów urodzonych Kucińskich w parafii Świedziebnia:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Link do indeksów małżeństw Kucińskich w parafii Świedziebnia:
Link do indeksów zgonów Kucińskich w parafii Świedziebnia:
Moi przodkowie również pochodzą z parafii w Świedziebnia (miejscowości Janowo i Szczutowo).
Link do indeksów urodzonych Kucińskich w parafii Świedziebnia:
Link do indeksów małżeństw Kucińskich w parafii Świedziebnia:
Link do indeksów zgonów Kucińskich w parafii Świedziebnia:
-
JacekZardecki
Dziękuje i witam Was. Ja ogólnie jestem w tym zielony i nie wiem od czego zacząć. Grzebałem w tych indeksach ale mam niewiele informacji i mimo że moga zgadzać sie nazwiska i imiona oraz daty to ciężko iśc dalej gdy nie ma sie pewności.
Babcie, ciocie itd mało pamietają.
Wiem tylko że mój pradziadek Franciszek Szymański ur. około 1915-20 pochodził z Janowa ożenił się z Stefanią Szczepańską ur. około 1920 z Szarłat. Rodzice Franciszka to Adam Szymański i Helena nazwiska nikt nie pamięta.
Kolejny pradziadek to Bronisław Kuciński z Janowa ur. około 1910 ożenił sie z Czesławą Laskowską ze Szczutowa ur. około 1920. Ojcem Bronisława był Jakub Kuciński.
Tylko tyle informacji mam na tą chwilę. Może jak wreszcie odwiedze kujawy to dowiem sie wiecej.
Prosiłbym o wskazówki jak szukac, gdzie itd. Z góry dziękuje.
Babcie, ciocie itd mało pamietają.
Wiem tylko że mój pradziadek Franciszek Szymański ur. około 1915-20 pochodził z Janowa ożenił się z Stefanią Szczepańską ur. około 1920 z Szarłat. Rodzice Franciszka to Adam Szymański i Helena nazwiska nikt nie pamięta.
Kolejny pradziadek to Bronisław Kuciński z Janowa ur. około 1910 ożenił sie z Czesławą Laskowską ze Szczutowa ur. około 1920. Ojcem Bronisława był Jakub Kuciński.
Tylko tyle informacji mam na tą chwilę. Może jak wreszcie odwiedze kujawy to dowiem sie wiecej.
Prosiłbym o wskazówki jak szukac, gdzie itd. Z góry dziękuje.
Poszukuje informacji o rodzinie Kucińskich(Jakub ojciec Bronisława) z Janowa woj. Kujawsko-Pomorskie, parafia Świedziebnia z lat około 1800-1900, rodzinie Szymańskich (Adam i Helena rodzice Franciszka). Rodzinie Laskowskich ze Szczutowa obok Górzna, Szcze
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Ze świedziebnią jest łatwo:
1) powinieneś się nauczyć korzystać z genszukacza- to szósta (trzecia po przerwie) ikonka na górze.
2) wpisujesz interesujące Ciebie nazwisko.
3) Pokazuje się co jest zindeksowane
4) Jak znajdziesz interesujący Ciebie akt to spisujesz sobie Parafia/rok/nr. aktu i wysyłasz to jako prośbę o skan do archiwum.
W przypadku Świedziebni to Archiwum Państwowe w Toruniu.
5) Czekasz - w zależności od warunków od kilku tygodni do kilku miesięcy (w wakacje archiwa są zamknięte, a po wakacjach natłok próśb)
6) dostajesz pismo, że znaleźli i trzeba zapłacić
7) płacisz
czekasz
9) dostajesz mail ze skanami.
To na początek. W międzyczasie czytasz forum i się uczysz. Na forum poruszono już chyba wszystkie tematy. Warto też poczytać forum www.Forgen.pl oraz różne blogi.
Pozdrawiam
Maciej
1) powinieneś się nauczyć korzystać z genszukacza- to szósta (trzecia po przerwie) ikonka na górze.
2) wpisujesz interesujące Ciebie nazwisko.
3) Pokazuje się co jest zindeksowane
4) Jak znajdziesz interesujący Ciebie akt to spisujesz sobie Parafia/rok/nr. aktu i wysyłasz to jako prośbę o skan do archiwum.
W przypadku Świedziebni to Archiwum Państwowe w Toruniu.
5) Czekasz - w zależności od warunków od kilku tygodni do kilku miesięcy (w wakacje archiwa są zamknięte, a po wakacjach natłok próśb)
6) dostajesz pismo, że znaleźli i trzeba zapłacić
7) płacisz
9) dostajesz mail ze skanami.
To na początek. W międzyczasie czytasz forum i się uczysz. Na forum poruszono już chyba wszystkie tematy. Warto też poczytać forum www.Forgen.pl oraz różne blogi.
Pozdrawiam
Maciej
- Różyński_Szymon

- Kontakt:
Szukaj w:
1. Archiwum Państwowym w Toruniu (oddział przy ul. Idzikowskiego 6) mają tam księgi urodzeń, małżeństw i zgonów ze Świedziebni od 1808 do 1904 roku (przynajmniej stan taki był w zeszłym roku);
2. Urzędzie Stanu Cywilnego w Świedziebni znajdują się tam akta od 1905 roku do chwili obecnej;
3. Archiwum Diecezjalne w Płocku znajdują się tam akta od 1746 do 1880 roku.
Na samym początku sprawdziłbym informacje o rodzicach twoich pradziadków (bo mam wrażenie, że nie jesteś pewny wiarygodności informacji które posiadasz). W tym celu najlepiej byłoby napisać do USC w Świedziebni i poprosić ich o odpisy aktów urodzenia lub małżeństw twoich pradziadków (niestety za każdy trzeba będzie zapłacić). W ten sposób uzyskasz informacje o swoich prapradziadkach.
Wtedy dopiero możesz z czystym sumieniem zajrzeć do geneteki i ewentualnie udać się do Archiwum w Toruniu lub Płocku.
P.S. A na cmentarzu byłeś żeby ustalić daty urodzeń i zgonów swoich pradziadków?
1. Archiwum Państwowym w Toruniu (oddział przy ul. Idzikowskiego 6) mają tam księgi urodzeń, małżeństw i zgonów ze Świedziebni od 1808 do 1904 roku (przynajmniej stan taki był w zeszłym roku);
2. Urzędzie Stanu Cywilnego w Świedziebni znajdują się tam akta od 1905 roku do chwili obecnej;
3. Archiwum Diecezjalne w Płocku znajdują się tam akta od 1746 do 1880 roku.
Na samym początku sprawdziłbym informacje o rodzicach twoich pradziadków (bo mam wrażenie, że nie jesteś pewny wiarygodności informacji które posiadasz). W tym celu najlepiej byłoby napisać do USC w Świedziebni i poprosić ich o odpisy aktów urodzenia lub małżeństw twoich pradziadków (niestety za każdy trzeba będzie zapłacić). W ten sposób uzyskasz informacje o swoich prapradziadkach.
Wtedy dopiero możesz z czystym sumieniem zajrzeć do geneteki i ewentualnie udać się do Archiwum w Toruniu lub Płocku.
P.S. A na cmentarzu byłeś żeby ustalić daty urodzeń i zgonów swoich pradziadków?
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Racja. Pospieszyłem się.
Z USC najlepiej było by otrzymać kopie aktów, a nie odpisy, bo z kopi można więcej wyczytać. Niestety, akty z okresu zaborów nie będą po polsku, więc jeżeli nie znasz języka rosyjskiego, trzeba będzie prosić na forum o pomoc w tłumaczeniu. Niektóre urzędy nie chcą wydawać kopii i wtedy lepiej wziąć odpis zupełny - jest droższy, ale znów jest więcej informacji.
Kiedyś chciałem listownie załatwić coś z USC Świedziebnia, ale nawet nie zniżyli się aby odpisać.
A czy ktoś się orientuje czy jakieś akta znajdują się w parafii i czy na cmentarzu dysponują spisami?
Pozdrawiam
Maciej
Z USC najlepiej było by otrzymać kopie aktów, a nie odpisy, bo z kopi można więcej wyczytać. Niestety, akty z okresu zaborów nie będą po polsku, więc jeżeli nie znasz języka rosyjskiego, trzeba będzie prosić na forum o pomoc w tłumaczeniu. Niektóre urzędy nie chcą wydawać kopii i wtedy lepiej wziąć odpis zupełny - jest droższy, ale znów jest więcej informacji.
Kiedyś chciałem listownie załatwić coś z USC Świedziebnia, ale nawet nie zniżyli się aby odpisać.
A czy ktoś się orientuje czy jakieś akta znajdują się w parafii i czy na cmentarzu dysponują spisami?
Pozdrawiam
Maciej
- Różyński_Szymon

- Kontakt:
Re: Dane z parafii Świedziebnia
Wysłałeś list tradycyjny czy elektroniczny? Bo jak się pisze do urzędu maile (podejrzewam, że taka forma korespondencji została przez Ciebie wybrana) to trzeba się podpisać i podać swój adres zamieszkania (wynika to z KPA), w przeciwnym razie pismo nie zostanie zarejestrowane jako sprawa. Innego przypadku nie potrafię sobie wyobrazić, dlaczego Urząd nie odpisał.Markowski_Maciej pisze: Kiedyś chciałem listownie załatwić coś z USC Świedziebnia, ale nawet nie zniżyli się aby odpisać
Masz rację, ale spotkałem się w Świedziebni we wtóropisach z całymi księgami przetłumaczonymi z rosyjskiego na polski (lata 1900-1903) przez USC, więc nie jest to przesądzone, że z pozostałymi aktami do 1918 roku nie postąpiono tak samo.Markowski_Maciej pisze: Niestety, akty z okresu zaborów nie będą po polsku, więc jeżeli nie znasz języka rosyjskiego, trzeba będzie prosić na forum o pomoc w tłumaczeniu
Szczerze nie mam pojęcia, ale skoro w archiwum diecezjalnym są księgi do 1880 roku to podejrzewam, że w parafii powinny być od 1881 roku...Markowski_Maciej pisze: A czy ktoś się orientuje czy jakieś akta znajdują się w parafii i czy na cmentarzu dysponują spisami?
Z tego co wiem to w Świedziebni znajduje się obecnie tylko parafialny cmentarz, więc trzeba byłoby zadzwonić do księdza. Nie wiem czy ta informacja jest zgodna z rzeczywistością, ale obiło mi się kiedyś o uszy, że przedwojenny cmentarz został zaorany na początku lat 70. XX wieku.
Pozdrawiam,
Szymon
Byłam w Świedziebni na dwóch cmentarzach.
Niestety Laskowskich, Kucińskich i Szymańskich nie fotografowałam.
Barbara
Niestety Laskowskich, Kucińskich i Szymańskich nie fotografowałam.
Barbara
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
List był tradycyjny i to polecony.Różyński_Szymon pisze:Wysłałeś list tradycyjny czy elektroniczny? Bo jak się pisze do urzędu maile (podejrzewam, że taka forma korespondencji została przez Ciebie wybrana) to trzeba się podpisać i podać swój adres zamieszkania (wynika to z KPA), w przeciwnym razie pismo nie zostanie zarejestrowane jako sprawa. Innego przypadku nie potrafię sobie wyobrazić, dlaczego Urząd nie odpisał.Markowski_Maciej pisze: Kiedyś chciałem listownie załatwić coś z USC Świedziebnia, ale nawet nie zniżyli się aby odpisać
Pozdrawiam,
Szymon
W zasadzie powinienem pociągnąć tą sprawę - spróbuję jeszcze raz i zdam relację. Ale to już w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam
Maciej