Drzewo Genealogiczne II

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

wlokar

Sympatyk

Drzewo Genealogiczne II

Post autor: wlokar »

Witam !

Mam program Drzewo Genealogiczne II 2.8.2.0. i w tym programie jest opcja " Czy chcesz zmienić dziecko biologiczne na dziecko adopcyjne "
a czy jest w tym programie opcja odwrotna " Czy dziecko adopcyjne można zmienić na biologiczne "
Po stronie mamy jak i ojca mam tę samą rodzinę i chciałem sobie ułatwić powtórne wpisywanie tych samych osób, ale tylko sobie narobiłem problemu.
Jeżeli ktoś ma perfekcyjnie opanowany ten program to proszę o pomoc i dobrą radę.

Pozdrawiam
Włodek
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Jak zamienić ?

Post autor: robert.kantorek »

Witaj!
Wystarczy w opcji ZWIĄZKI wybrać "dołącz" (na dole) i możesz do konkretnych par dołączać ich dziecko bez konieczności powtórnego wpisywania....np. do prapradziadków ze strony matki dołączasz ich drugiego syna, który jest pradziadkiem ze strony ojca...
W razie pytań pisz śmiało...
Pozdrawiam
Robert
wlokar

Sympatyk

Witam !

Dziękuję Robercie, że zainteresowałeś się moim problemem.
Tak właśnie robiłem, klikam "Dołącz" wybieram osobę wyskakuje mi komunikat "Osoba jest już dzieckiem w innej rodzinie" pomimo to klikam OK, pojawia się komunikat "Czy chcesz dodać jako dziecko adopcyjne" jeżeli klikam na Tak to dziecko jest dodane ale jako adopcyjne, a jeżeli klikam na Nie to dziecko nie zostało dodane.
Tak własnie chciałem sobie ułatwić wprowadzanie już występującej w programie rodziny. I w ten własnie sposób narobiłem sobie kłopotu, bo te dzieci w programie wskazywane są jako adopcyjne. Może można to jakoś jeszcze inaczej obejść, a jak nie to będę musiał wprowadzać tę rodzinę na "piechotkę" na tę myśl ręce mi opadają.

Pozdrawiam
Włodek
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Kup sobie aktualizację programu do nowej wersji 2.19.1.0

Ten problem jest tu rozwiązany już.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Z jednej strony Marek ma racje, w nowszych wersjach raczej niema tego problemu....
Ewentualnie:
1)wybierz dziecko zaznaczone jako adopcyjne w ZWIĄKU następnie USUŃ
2)wyskoczy Ci komunikat "Czy chcesz usunąć wybrane dziecko?" potwierdzasz OK, '
3)może wyskoczyć :"Czy usunąć wybraną osobę z programu?" wybierasz NIE
4)Później w polu ZWIĄZKU wybierasz dodawanie osoby usuniętej z punktu 1), lecz tym razem wybierasz ją jako dziecko biologiczne
Tym samym bez niepotrzebnego wprowadzania powtórnie tych samych osób szybko przerobisz dzieci adopcyjne na biologiczne
Pozdrawiam
Robert
wlokar

Sympatyk

Witam !

Nic z tego, może coś robię źle, ale w dalszym ciągu dzieci są zapisywane jako adopcyjne.
Jeżeli w wersji 2.19.1.0. ten problem można rozwiązać, to najlepszym wyjściem będzie zakup aktualizacji i kłopotu się pozbędę.
Dziękuję Wam za pomoc.

Pozdrawiam
Włodek
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Jeśli miałem program kupiony to aktualizacje są za darmo w danym roku od daty zakupu.

Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”