Od nazwisk i miejsc w Polsce, zdecydowanie - podaj je tutaj. Tematów brazylijskich trochę było, ale wciąż jak widać potrzebne są nowe, zaglądają tu także osoby z Brazylii...struslav pisze:Pojawił się na forum wątek dotyczący tego zagadnienia, i to skłoniło mnie do zadania pytania. Otóż w 1896 r. wraz z drugą falą emigracji do Brazylii wyjechał jeden z moich przodków razem z małą grupą swoich sąsiadów. Znam wszystkie nazwiska tych osób jednak to tyle. Chciałbym się dowiedzieć przynajmniej do jakiej miejscowości wyjechali. Czy ktoś już przecierał te szlaki? Myślałem żeby kontaktować się z organizacjami polonijnymi w Brazylii, a może bezpośrednio z jakimś archiwum? Nie wiem od czego zacząć, może ktoś mógłby mi pomóc?
Pozdrawiam,
Kamil
Moja prababcia wyjechała też jakby z Galicji, przez Galicję, wiem, że dokładnie z punktu w Krakowie, rok 1911 lub 1912 (wciąż nie mam pewności, miesiąc październik). Chciałabym wiedzieć z kim wyjechała, bo to mogła być też rodzina, wyjechała sama z dwójką starszych dzieci, miała jechać cała czwórka jej dzieci, ale dwójka młodszych, w tym moja babcia, w ostatniej chwili w Krakowie zostały jej odebrane....
Wiem już gdzie pojechali i co z nimi (od kilku lat wiem), chcą wiedzieć skąd naprawdę była prababcia i to staram się od kilku lat ustalić. Też sądzę, że głębiej mogła być z Galicji, ale dowodów na razie nie mam.
To tylko napisałam po to żebyś wiedział jakie mogą być różne warianty układanki.
Edek z Brazylii (z wątku o którym dzisiaj pisałam) - nie wie skąd w Polsce wyjechała praprababcia.
Ty - nie wiesz dokąd pojechali w Brazylii, ale znasz nazwiska i miejsce skąd wyjechali.
Ja - nie znam skąd pochodziła, chociaż wiem skąd dokładnie wyjechała (Królestwo Polskie - okolice Kraśnika).
Jeżeli Twoi dotarli do Brazylii, a różnie mogło być i przeżyli tam (też różnie mogło być), a znasz nazwiska to powinieneś mieć bardzo duże szanse na odszukanie, nawet jak nazwiska uległy przekształceniu (co możliwe).
Łucja
Ps. Przy okazji możesz przeczytać tekst na blogu, którego mam w podpisie nt. książki o Polakach w Brazylii, kilka takich książek się ukazało i wciąż wychodzą nowe:
http://lakewierzycki19.bloog.pl/id,5283 ... index.html